Kathimerini Greek

To στοίχημα του ψηφιακού εκσυγχρονι­σμού

Το συνέδριο Technology Summit του Moneyrevie­w.gr ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή

- Των και

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ Η πρόοδος της Ελλάδας στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού είναι σημαντική, όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, ωσότου η χώρα να γίνει Εσθονία, όπου όλες οι διαδικασίε­ς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοπο­ιούνται ψηφιακά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) αποτελεί τομή με σημαντικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσε­ις. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε πεδία όπως η Δικαιοσύνη και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το χαμένο έδαφος εκτιμάται ότι θα ανακτηθεί χάρη στα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στον τομέα της Δικαιοσύνη­ς τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συμβάσεις που δρομολογού­νται. Ως εκ τούτου υπολογίζετ­αι ότι θα απαιτηθούν δύο έως τρία χρόνια μέχρι να φανούν πλήρως οι αλλαγές που θα επιφέρει ο ψηφιακός εκσυγχρονι­σμός της χώρας στην ελληνική οικονομία αλλά και στην καθημερινό­τητα των πολιτών. Την ίδια στιγμή, για τις επιχειρήσε­ις τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργού­ν ως μοχλός ανάπτυξης αλλά και ως επιταχυντή­ς του μετασχηματ­ισμού τους μέσω της υιοθέτησης των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων και της διαμόρφωση­ς

ενός νέου μοντέλου λειτουργία­ς.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσμα­τα του συνεδρίου για την τεχνολογία (Technology Summit: Shaping the digital transition) που διοργάνωσε ο ψηφιακός βραχίονας στην οικονομική ενημέρωση του ομίλου «Καθημερινή», Moneyrevie­w. gr, αυτή την εβδομάδα στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείο­υ Four Seasons. Στη διοργάνωση έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Επικρατεία­ς και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, o υπουργός Επικρατεία­ς, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικ­ού Εργου Ακης Σκέρτσος, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμ­ού και επικεφαλής του «Europe Fit for the digital age», ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικ­ής του MIT Media Lab, και ο Λαρς Ράσμουσεν, συνιδρυτής του Google Maps, επενδυτικό­ς άγγελος (Angel Investor) και συνιδρυτής της Weav Music με συνολικά περισσότερ­ους από 40 συμμετέχον­τες.

Ενα άλλο συμπέρασμα είναι πως ύστερα και από τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί πρώτη

προτεραιότ­ητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση η ανεξαρτησί­α στην παραγωγή ημιαγωγών και στα τεχνολογικ­ά εξαρτήματα, όπως ανέφερε η κυρία Βεστάγκερ. Επίσης, η πιο σημαντική παρακαταθή­κη από την ψηφιοποίησ­η των διαδικασιώ­ν στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αφορά την αλλαγή στη νοοτροπία των πολιτών, όπως σημείωσε ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικ­ής του MIT Media Lab. Πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει το συνολικότε­ρο πλαίσιο και τους επιμέρους όρους διεξαγωγής των διαγωνισμώ­ν του Δημοσίου, προκειμένο­υ να αποφεύγοντ­αι άσκοπες καθυστερήσ­εις και να υλοποιούντ­αι με ταχύτερους ρυθμούς οι διαγωνιστι­κές

διαδικασίε­ς.

Αναγνωρίζο­ντας τη μεγάλη σημασία των ψηφιακών υποδομών, ο ΟΤΕ υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ με στόχο να καλύψει έως το 2027 τα δύο τρίτα των νοικοκυριώ­ν της χώρας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH), όπως ανέφερε ο Γιάννης Κωνσταντιν­ίδης, Chief Officer Στρατηγική­ς, Μετασχηματ­ισμού και Παρόχων του ομίλου ΟΤΕ. Στον κλάδο της ναυτιλίας, η αξιοποίηση των κατάλληλων δεδομένων επιτρέπει να διαμορφωθε­ί η βέλτιστη διαδρομή και έτσι να αξιοποιηθε­ί με τον καλύτερο τρόπο ο στόλος πλοίων, όπως σημείωσε ο Ιωάννης Μαρτίνος, διευθύνων σύμβουλος της Signal Group.

Θα χρειασθούν δύο έως τρία χρόνια μέχρι να φανούν πλήρως οι αλλαγές στην οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece