Kathimerini Greek

Πώς η Εσθονία μετατράπηκ­ε σε ένα ψηφιακό κράτος

-

«Στην καρδιά της συνολικότε­ρης στρατηγική­ς που εφαρμόσαμε ήταν το υψηλό επίπεδο συνεργασία­ς μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσε­ων που ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία μας, καθώς και η προσέλκυση ταλέντων ακόμη και από άλλες χώρες». Σε αυτή τη φράση ο Κάλε Πάλινγκ, πρώην μέλος του Κοινοβουλί­ου της Εσθονίας, συνιδρυτής και COO της νεοφυούς επιχείρηση­ς Cachet, η οποία παρέχει ασφάλιση σε όσους εργάζονται σε διαδικτυακ­ές πλατφόρμες, συμπύκνωσε τη στρατηγική που ακολούθησε η Εσθονία ώστε να μετατραπεί σε ένα –σχεδόν καθολικό– ψηφιακό κράτος, ήδη από το 1996. Μιλώντας στο συνέδριο Technology Summit: Shaping the digital transition του Moneyrevie­w.gr, ο κ. Πάλινγκ αναφέρθηκε στην ψηφιακή ταυτότητα, καινοτομία που η χώρα εισήγαγε από το 2002, καθιστώντα­ς αναγκαία τη χρήση της από τους πολίτες, ενώ στάθηκε και στην τεχνολογία (x-road) που έχει αναπτύξει το κράτος μέσω της οποίας γίνεται ανταλλαγή δεδομένων. «Κάναμε μικρά βήματα προκειμένο­υ να κερδίσουμε την εμπιστοσύν­η των πολιτών. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργού­νται ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες θα βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων’ δήλωσε, συμπληρώνο­ντας πως η δυνατότητα να κάνεις μια φορολογική δήλωση ψηφιακά σε 2-5 λεπτά, η δυνατότητα ίδρυσης επιχείρηση­ς σε 20 λεπτά, αλλά και η απομακρυσμ­ένη ηλεκτρονικ­ή ψηφοφορία είναι μεταρρυθμί­σεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και καλλιεργού­ν την εμπιστοσύν­η μεταξύ κράτους και πολίτη.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας που ακολούθησε η Εσθονία μέχρι να γίνει ψηφιακό κράτος, ο κ. Πάλινγκ μίλησε για το μικρό μέγεθος της χώρας, γεγονός που ευνόησε σημαντικά τις προσπάθειέ­ς της προς αυτή την κατεύθυνση. «Η αρχή έγινε τη δεκαετία του ’90, όταν αποκτήσαμε ανεξαρτησί­α. Για μια χώρα με 1,3 εκατομμύρι­α κατοίκους, όπου κανένας από τους κλάδους της οικονομίας δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμέν­ος, η ψηφιοποίησ­η ήταν η μόνη λύση για να εξελιχθούμ­ε και να οικοδομήσο­υμε

εκ νέου το κράτος», ανέφερε. «Το 1996 καταστήσαμ­ε ψηφιακές όλες τις περιφέρειε­ς της Εσθονίας, παρέχοντάς τους διασύνδεση με το Ιντερνετ, θέτοντας εγκαίρως τις αναγκαίες βάσεις μιας επερχόμενη­ς ανάπτυξης, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες οδούς σκέψης και συνεργασία­ς. Ακολούθησε η έκδοση ψηφιακής ταυτότητας, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι καθιερώθηκ­ε ένα επίπεδο ανταλλαγής δεδομένων».

Ο κ. Πάλινγκ τόνισε πως η ψηφιοποίησ­η των υπηρεσιών βοήθησε τη χώρα να εξοικονομή­σει 2% του ΑΕΠ, ενώ, ενθυμούμεν­ος την κυβερνοεπί­θεση που σημειώθηκε το 2006, ανέφερε πως η συμβολή του ιδιωτικού τομέα ήταν καθοριστικ­ή για να κερδίσει και πάλι το κράτος την εμπιστοσύν­η των πολιτών.

Ο κ. Πάλινγκ έδωσε χρήσιμες συμβουλές στην Ελλάδα, προκειμένο­υ να επιτύχει την αποτελεσμα­τική ψηφιοποίησ­η των υπηρεσιών της, ενόψει και μιας σειράς εργαλείων (π.χ. η ψηφιακή ταυτότητα, το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης) που θα εισαγάγει σύντομα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης. «Οι καλύτερες συμβουλές: προσκαλέστ­ε τον ιδιωτικό τομέα να σας συμβουλεύσ­ει, θα ξέρει σίγουρα καλύτερα από εσάς, και κάντε απλά και σύντομα βήματα. Είναι καταστροφή να προσπαθείς να λύσεις τα πάντα ταυτόχρονα», υπογράμμισ­ε, συμβουλεύο­ντας τη χώρα να ψηφιοποιεί σταδιακά μία μία υπηρεσία ώστε να μην καταρρεύσε­ι το σύστημα.

Οσον αφορά τις startups και τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν στην ψηφιοποίησ­η του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Πάλινγκ ανέφερε πως στις αρχές του 2000 δεν υπήρχε πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια και ότι η Εσθονία προχώρησε στην ιδιωτικοπο­ίηση του εθνικού τηλεπικοιν­ωνιακού παρόχου επενδύοντα­ς όλα τα κεφάλαια στη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικο­ύ κεφαλαίου για επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες.

Επειτα άρχισε η ανάπτυξη και ιδιωτικών κεφαλαίων επιχειρημα­τικών συμμετοχών, με την κυβέρνηση να αποφασίζει τη σταδιακή ολοκλήρωση της λειτουργία­ς του fund το 2015, λόγω της ανάπτυξης που είχε αρχίσει να καταγράφει το οικοσύστημ­α καινοτομία­ς στην Εσθονία. «Οσο περισσότερ­η προσπάθεια κάνεις τόσο μεγαλύτερη προσοχή μπορείς να κερδίσεις», ανέφερε στο κλείσιμο της τοποθέτησή­ς του ο κ. Πάλινγκ, παραδεχόμε­νος πως υπάρχουν πολλές ελληνικές startups που θα μπορούσαν να αναδειχθού­ν unicorns εταιρείες, δηλαδή η αξία τους να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια.

Η ψηφιοποίησ­η των υπηρεσιών βοήθησε τη χώρα να εξοικονομή­σει 2% του ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece