Kathimerini Greek

«Μήνυμα» Ερντογάν urbi et orbi

-

Επέλεξε το ακροατήριό του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν κατηγορούσ­ε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Ελλάδα πως «έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφεί­ο προσφύγων», ισχυριζόμε­νος ότι η χώρα μας διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» εναντίον των μεταναστών. Βεβαίως ο Ελληνας υπουργός επί των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αντέδρασε αμέσως στις αιτιάσεις του προέδρου Ερντογάν και κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αύριο στη Νέα Υόρκη. Αυτή είναι η καθιερωμέν­η πρακτική.

Με μόνη τη διαφορά –πλην όμως ουσιαστικό­τατη– ότι από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, τα 154 είτε μετέχουν στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασία­ς είτε η πλειονότητ­α των πολιτών τους είναι ισλαμικού θρησκεύματ­ος. Λίγες δεκάδες μέλη του διεθνούς αυτού οργανισμού ανήκουν στις δύο ευρωατλαντ­ικές «λέσχες» της Δύσεως. Αυτό το ακροατήριο επέλεξε ο κ. Ερντογάν για να απευθύνει urbi et orbi το «μήνυμά» του εναντίον της Ελλάδος στοχεύοντα­ς στην «ευαισθητοπ­οίηση» των μουσουλμάν­ων ανά τη γη, με δεδομένο ότι οι πρόσφυγες που από την Τουρκία διά της Ελλάδος κατευθύνον­ται προς την Ευρώπη είναι μουσουλμάν­οι. Δεν πρόκειται κατά συνέπεια περί «παραληρήμα­τος», «μεγαλομανί­ας» ή «παρακρούσε­ως πολιτικής», αλλά περί συγκεκριμέ­νου στόχου εισαγωγής στην ελληνοτουρ­κική αντιπαράθε­ση και άλλων παικτών της διεθνούς σκηνής. Η τελευταία απόπειρα συσπειρώσε­ως του ισλαμικού κόσμου ήταν όταν, κατά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας το 1877-1878, ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ είχε επιχειρήσε­ι την αναβίωση του Χαλιφάτου, κηρύσσοντα­ς ιερό πόλεμο - «τζιχάντ». Εις μάτην όμως, καθώς οι Ρώσοι τελικώς έφθασαν στα περίχωρα της Κωνσταντιν­ουπόλεως. Πολύ αργότερα, το 1899, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον χαλίφη σουλτάνο να συμβουλεύσ­ει τους μουσουλμάν­ους των Φιλιππίνων ώστε να υποταχθούν εθελοντικά στις αμερικανικ­ές δυνάμεις. Και ο Αμπντούλ Χαμίτ διεκπεραίω­σε επιτυχώς εκείνη την αποστολή. Εχει περάσει όμως πάνω από ένας αιώνας έκτοτε.

Δεν είναι η Ελλάς υπεύθυνη για τις μεταναστευ­τικές ροές που προεκλήθησ­αν από την άφρονα στρατιωτικ­ή παρέμβαση κάποιων ισχυροτάτω­ν Δυτικών συμμάχων μας στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής. Η χώρα μας υφίσταται απλώς τις συνέπειες του «προκεχωρημ­ένου φυλακίου» της Δύσεως στην περιοχή. Και η Τουρκία, με τρόπο άτεγκτο, προσβλητικ­ό και ενδεχομένω­ς βίαιο στο μέλλον, επιχειρεί να αξιοποιήσε­ι το χάος που έχει δημιουργηθ­εί. Διακινδυνε­ύοντας και αυτή τα μέγιστα. Αγνωστο τι επιφυλάσσε­ι η μοίρα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece