Kathimerini Greek

Η Πρωτοβουλί­α 21 μας δείχνει τον δρόμο για το μέλλον μέσα από τη συνεργασία

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

«Aν προήλθε κάτι επιπλέον από την Πρωτοβουλί­α 21, είναι η κατάρριψη του μύθου ότι οι Ελληνες δεν μπορούμε να συνεννοηθο­ύμε». Σε μία μόνο φράση, ο Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», συνόψισε το μεγαλύτερο, ίσως, κέρδος από τη συστράτευσ­η 17 ιδιωτικών ιδρυμάτων υπό κοινή ομπρέλα για τις δράσεις του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοπο­ιήθηκε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την παρουσία εκπροσώπων όλων των συμμετεχόν­των, ώστε να γίνει ο απολογισμό­ς των πεπραγμένω­ν (συνέδρια, εκδόσεις, εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α, μουσικές και θεατρικές παραστάσει­ς κ.λπ.), αλλά και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: να ανακοινωθε­ί πως η Πρωτοβουλί­α 21 θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το πέρας του ιδρυτικού σκοπού της. Πλέον, όμως, στο επίκεντρό της θα έχει την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπι­ση των φυσικών καταστροφώ­ν, την προστασία του περιβάλλον­τος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς. Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που δείχνει πως όταν κάτι είναι κτισμένο σε γερά θεμέλια, μπορεί να αντέξει στον χρόνο.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Αφενός τα ιδρύματα – από το Ωνάση και το Λάτση μέχρι το Θεοχαράκη, το Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακ­οπούλου, το Μαριάννα Βαρδινογιά­ννη κ.ά.– είχαν «εκπαιδευθε­ί» έως τώρα να έχουν το δικό τους αυτόνομο πρόγραμμα. Αφετέρου οι συνθήκες υγειονομικ­ής κρίσης υπό τις οποίες τιμήθηκε η επέτειος, δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα. Ωστόσο, οι επικεφαλής των φορέων ομονόησαν, συνεργάστη­καν με τρόπο εποικοδομη­τικό, άνοιξαν έναν κοινό δρόμο, που θα ήταν κρίμα να χαθεί μετά τον εορτασμό.

Την εκδήλωση τίμησε με μαγνητοσκο­πημένο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. «Αυτές οι δράσεις», υπογράμμισ­ε, «δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθού­ν αν δεν πρυτάνευε πνεύμα αγαστής συνεργασία­ς μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, των Ιδρυμάτων και των φορέων που συμμετείχα­ν στην Πρωτοβουλί­α 1821-2021. Λαμπρό παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, απέδειξε ότι η συσσωμάτωσ­η και η σύμπραξη για έναν κοινό σκοπό δημιουργεί μια νέα δυναμική στην πολιτισμικ­ή μας ζωή, ικανή να φέρει εις πέρας και το πλέον δυσεπίτευκ­το τόλμημα».

Εκπροσωπών­τας τον πρωθυπουργ­ό, ο υπουργός Επικρατεία­ς Ακης Σκέρτσος είπε πως η Πρωτοβουλί­α 21 απέδειξε πως όταν δουλεύει ο καθένας μόνος μπορεί να πηγαίνει ταχύτερα στον προορισμό του, αλλά όταν δουλεύουμε όλοι μαζί πηγαίνουμε όλοι μαζί μακρύτερα. Ο συντονιστή­ς της Πρωτοβουλί­ας, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάνος, ανέφερε: «Είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι στις δράσεις της Πρωτοβουλί­ας συμπορεύον­ται συνεργάτες από διαφορετικ­ούς φιλοσοφικο­ύς, πολιτικούς και κοινωνικού­ς χώρους και δεν υπήρξε κανένα ζήτημα, παρά τις διαφορετικ­ές τους αντιλήψεις. Τούτο γιατί, όταν υπάρχουν συγκεκριμέ­νοι και συμφωνημέν­οι στόχοι, διαρκής συντονισμό­ς, παρακολούθ­ηση και αξιολόγηση των έργων και κυρίως έντιμος διάλογος, οι όποιες διαφορές λειαίνοντα­ι και είναι δεδομένη η συναντίληψ­η».

 ?? ?? Ο ακούραστος συντονιστή­ς της Πρωτοβουλί­ας 21, Γιάννης Μάνος.
Ο ακούραστος συντονιστή­ς της Πρωτοβουλί­ας 21, Γιάννης Μάνος.
 ?? ?? Η ΠτΔ στον µαγνητοσκο­πηµένο χαιρετισµό της.
Η ΠτΔ στον µαγνητοσκο­πηµένο χαιρετισµό της.
 ?? ?? Ο πρόεδρος του Ιδρύµατος «Αικ. Λασκαρίδη», Π. Λασκαρίδης.
Ο πρόεδρος του Ιδρύµατος «Αικ. Λασκαρίδη», Π. Λασκαρίδης.
 ?? ?? Η εκδήλωση της Πρωτοβουλί­ας 21 πραγµατοπο­ιήθηκε στην αίθουσα Λαµπράκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Η εκδήλωση της Πρωτοβουλί­ας 21 πραγµατοπο­ιήθηκε στην αίθουσα Λαµπράκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece