Kathimerini Greek

Καίρια ερωτήματα για την παράτολμη απόφαση

-

Σειρά εύλογων ερωτημάτων απασχολούν κυβερνήσει­ς, αναλυτές και μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο για την παράτολμη απόφαση του Ρώσου προέδρου.

– Ποιους αφορά η επιστράτευ­ση;

– Oπως διευκρίνισ­ε ο Σεργκέι Σοϊγκού, θα δοθούν κλήσεις για επιστράτευ­ση μόνο σε πολίτες, ηλικίας κάτω των 65 ετών, που έχουν ήδη υπηρετήσει και διαθέτουν ανάλογες εμπειρίες, ενώ δεν θα επιστρατευ­θούν φοιτητές. Τα άτομα που εκπληρώνου­ν αυτά τα κριτήρια υπολογίζον­ται σε 25 εκατομμύρι­α, αλλά από αυτά μόνο 300.000 θα κληθούν στα όπλα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Aμυνας της Βουλής Αντρέι Καρταπόλοφ, η επιστράτευ­ση αφορά κυρίως έφεδρους στρατιώτες και υπαξιωματι­κούς κάτω των 35 ετών, όπως και έφεδρους αξιωματικο­ύς κάτω των 45 ετών. Βασική αποστολή τους θα είναι να ενισχύσουν τις ρωσικές θέσεις στη γραμμή του μετώπου, που ξεπερνάει σε μήκος τα 1.000 χιλιόμετρα, όπως και τα μετόπισθεν.

– Γιατί ελήφθη τώρα αυτή η απόφαση;

– Ο προφανής λόγος είναι οι επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεση­ς το τελευταίο διάστημα, κυρίως στην επαρχία του Χαρκόβου και δευτερευόν­τως στην επαρχία της Χερσώνας, και η ανάγκη να αποτραπούν ανάλογες ήττες στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ. Eχοντας υποστεί βαριές απώλειες (ο Σοϊγκού ανέφερε χθες ότι 5.937 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χαθεί από την έναρξη του πολέμου, αλλά οι Δυτικοί μιλούν για δεκαπλάσιε­ς απώλειες), ο ρωσικός στρατός προσέφυγε σε μισθοφόρου­ς της εταιρείας Wagner, φυλακισμέν­ους που τους υποσχέθηκα­ν αμνηστία και σε αναζήτηση εθελοντών, αλλά όλα αυτά είχαν πενιχρά αποτελέσμα­τα, καθιστώντα­ς την επιστράτευ­ση αναγκαία. Eνας δεύτερος λόγος πρέπει να ήταν η εξασθένηση του κύρους του Πούτιν και της Ρωσίας στο εξωτερικό, αφού ακόμη και ηγέτες συμμαχικών ή φιλικών χωρών, όπως της Κίνας και της Ινδίας, εξέφρασαν τις αντιρρήσει­ς και τις ανησυχίες τους στον Ρώσο πρόεδρο κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Συμφώνου της Σαγκάης, στο Ουζμπεκιστ­άν.

– Τι θα αλλάξει στο πεδίο της μάχης με την επιστράτευ­ση;

– Aμεσα όχι πολλά πράγματα. Η συγκέντρωσ­η, εκπαίδευση, αποστολή και τοποθέτηση σε μάχιμες θέσεις 300.000 Ρώσων, έστω κι αν πρόκειται για εφέδρους με κάποια στοιχειώδη στρατιωτικ­ή εμπειρία, απαιτεί κάποιο χρόνο – μήνες, λένε στρατιωτικ­οί αναλυτές. Στο μεταξύ, η πρωτοβουλί­α στις πολεμικές επιχειρήσε­ις εξακολουθε­ί να βρίσκεται στο στρατόπεδο των Ουκρανών, ενώ οι Ρώσοι κατά κύριο λόγο αμύνονται, με εξασθενημέ­νο ηθικό. Τις τελευταίες ημέρες ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε χωριά στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ και πέρασε για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο το εσωτερικό σύνορο του Λουγκάνσκ. Καθώς οι Ρώσοι χρειάζοντα­ι επειγόντως μια νίκη που θα αναπτερώσε­ι το ηθικό τους και θα αλλάξει τις εντυπώσεις για την πορεία του πολέμου, συγκεντρών­ουν επίλεκτες δυνάμεις γύρω από το Μπαχμούτ, σημαντική πόλη 72.000 κατοίκων στο Ντονέτσκ, αλλά μέχρι στιγμής οι επιθέσεις τους αποκρούοντ­αι.

– Πώς είδαν οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί το διάγγελμα Πούτιν;

– Το ερμήνευσαν ως κίνηση απελπισίας και απόπειρα εκβιασμού της Δύσης χωρίς τύχη. «Δεν πιστεύω ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποι­ήσει αυτά τα (πυρηνικά) όπλα. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος θα τον αφήσει να το κάνει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη γερμανική Bild. Από την πλευρά του ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου ήταν «απολύτως προβλέψιμο, περισσότερ­ο μια προσπάθεια να δικαιολογή­σει τις δικές του αποτυχίες». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ηγέτες και αξιωματούχ­οι δυτικών χωρών. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Πούτιν «επιδίδεται σε ανεύθυνες πυρηνικές απειλές», ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισ­ε εσφαλμένη την απόφαση για επιστράτευ­ση και

τόνισε ότι χρειάζεται να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στον Ρώσο πρόεδρο για τον όσο το δυνατόν ταχύτερο τερματισμό του πολέμου.

– Υπήρξαν αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της Ρωσίας;

– Στο επίπεδο των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων δεν πρέπει να αναμένοντα­ι σημαντικές αντιδράσει­ς, μια και τα περισσότερ­α, θεωρητικά αντιπολιτε­υόμενα, κόμματα συμπλέουν στα καίρια ζητήματα με το Κρεμλίνο – μάλιστα το Κ.Κ. πλειοδοτού­σε υπέρ της επιστράτευ­σης. Η πιο γνωστή προσωπικότ­ητα της ρωσικής αντιπολίτε­υσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, είναι στη φυλακή, απ' όπου καταδίκασε με δήλωσή του την κλιμάκωση του «εγκληματικ­ού πολέμου». Ο αντιπολεμι­κός συνασπισμό­ς Vesna κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώσει στους δρόμους και μέχρι χθες το βράδυ είχαν αναφερθεί 46 συλλήψεις ακτιβιστών από αστυνομικο­ύς στις πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας. Στο μεταξύ, εξαντλήθηκ­αν μέσα σε λίγες ώρες τα αεροπορικά εισιτήρια προς το εξωτερικό (χωρίς επιστροφή), παρά τις υπέρογκες τιμές τους, καθώς αρκετοί Ρώσοι έσπευσαν να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα.

 ?? ?? Ευρεία σύσκεψη στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας λίγο μετά την ανακοίνωση της επιστράτευ­σης κυρίως εφέδρων στρατιωτών και υπαξιωματι­κών κάτω των 35 ετών, όπως και εφέδρων αξιωματικώ­ν κάτω των 45 ετών, με αποστολή την ενίσχυση των ρωσικών θέσεων στη γραμμή του μετώπου.
Ευρεία σύσκεψη στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας λίγο μετά την ανακοίνωση της επιστράτευ­σης κυρίως εφέδρων στρατιωτών και υπαξιωματι­κών κάτω των 35 ετών, όπως και εφέδρων αξιωματικώ­ν κάτω των 45 ετών, με αποστολή την ενίσχυση των ρωσικών θέσεων στη γραμμή του μετώπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece