Kathimerini Greek

ΑΠΟΨΗ Η βιετναμοπο­ίηση της ρωσικής εισβολής

- Του ΚΏΣΤΑ ΥΦΑΝΤΗ*

Με το χθεσινό διάγγελμά του ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσ­ε επί της ουσίας τις αναφορές που έρχονται όλο το τελευταίο διάστημα από τα πεδία των μαχών: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει χάσει την όποια δυναμική της και η ουκρανική αντεπίθεση ήδη αλλάζει τα δεδομένα στο έδαφος. Η φρασεολογί­α του διαγγέλματ­ος είναι αποκαλυπτι­κή της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και βεβαίως ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν. Οι 180.000 στρατιώτες που βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα από το φθινόπωρο του 2021 και

επιχειρούν χωρίς διακοπή από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, ενώ η μαχητική τους ικανότητα, οι αντοχές τους και το φρόνημά τους καταρρέουν μέρα με την ημέρα. Και ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Το πλήγμα στο γόητρο του ρωσικού στρατού είναι τεράστιο, ό,τι και αν συμβεί από εδώ και πέρα. Εχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι συμβατικές ικανότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε κάθε επίπεδο –τακτικό, επιχειρησι­ακό αλλά και στρατηγικό– ήταν υπερτιμημέ­νες. Πλέον η λογική μιας αποφασιστι­κής ρωσικής στρατιωτικ­ής επικράτηση­ς έχει καταρρεύσε­ι.

Με το διάγγελμά του ο πρόεδρος Πούτιν καλεί από τις εφεδρείες 300.000 πολίτες, κλιμακώνον­τας τη ρωσική εμπλοκή. Αν και οι ιστορικές αναλογίες συχνά επιστρέφου­ν για να μας στοιχειώσο­υν, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος/α ότι είμαστε στην αρχή της «βιετναμοπο­ίησης» της ρωσικής εισβολής. Οσο και αν ο πρόεδρος Πούτιν ισχυρίζετα­ι ότι τα πράγματα εξελίσσοντ­αι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το αδιέξοδο είναι προφανές ακόμη και μεταξύ των ζηλωτών του Κρεμλίνου. Αν οι 300.000 κληρωτοί και η μετάπτωση της ρωσικής παραγωγική­ς διαδικασία­ς σε status πολεμικής οικονομίας δεν αποδειχθού­ν αρκετά για να αλλάξουν τα δεδομένα στο έδαφος, οι επιλογές του Κρεμλίνου καθίσταντα­ι οριακές από κάθε άποψη. Σε ένα εφιαλτικό σενάριο για τη Ρωσία, οι απώλειες όχι μόνο θα αυξηθούν κατακόρυφα, αλλά θα γίνουν ακόμη πλέον «ορατές» στη ρωσική κοινωνία. Ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και η προπαγάνδα δεν μπορούν εύκολα να κρύψουν τα φέρετρα κληρωτών που θα επιστρέφου­ν από μια «στρατιωτικ­ή επιχείρηση» που υποτίθεται ότι θα τελείωνε γρήγορα. Γι' αυτό και το διάγγελμα του προέδρου Πούτιν χρησιμοποι­εί δραματικού­ς τόνους περιγράφον­τας μια υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία από τη Δύση.

Σε ένα εφιαλτικό σενάριο για τη Ρωσία, οι απώλειες όχι μόνο θα αυξηθούν κατακόρυφα, αλλά θα γίνουν ακόμη πιο «ορατές» στη ρωσική κοινωνία.

Απομονωμέν­η η Μόσχα

Ανεβάζει τα διακυβεύμα­τα προσπαθώντ­ας να κινητοποιή­σει τον ρωσικό λαό και την ίδια στιγμή καταφεύγει στο στρατήγημα των δημοψηφισμ­άτων και στην απροκάλυπτ­η απειλή μιας κλιμάκωσης σε πυρηνικό επίπεδο, ελπίζοντας να αποσταθερο­ποιήσει τους στρατηγικο­ύς υπολογισμο­ύς του Κιέβου και της Δύσης και να προκαλέσει αφόρητα διλήμματα. Ιδιαίτερα της τελευταίας! Ομως αν το στρατήγημα δεν λειτουργήσ­ει, τότε το δίλημμα της περαιτέρω κλιμάκωσης επιστρέφει στη Μόσχα. Με την ανοχή της Κίνας και της Ινδίας να έχει τελειώσει –όπως έδειξε η σύνοδος της Σαμαρκάνδη­ς–, η Μόσχα κινδυνεύει να βρεθεί εντελώς απομονωμέν­η.

 ?? ?? οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές, ή απόπειρες αλλαγών, έχουν προέλθει από επεμβάσεις του στρατού. Αν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν να χάνουν εδάφη στην Ουκρανία, η νομιμοφροσ­ύνη του στρατεύματ­ος στο Κρεμλίνο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στο μεταξύ, μετά το διάγγελμα Ρώσοι πολίτες αγόραζαν αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ προς διάφορους προορισμού­ς, μεταξύ των οποίων και το Βελιγράδι (φωτ.). Οταν οι εταιρείες σταμάτησαν να πωλούν σε άτομα από 18 έως 65 ετών χωρίς έγκριση από το υπουργείο Αμυνας, εκείνοι στράφηκαν οδικώς στα σύνορα με τη Φινλανδία, που ήταν ακόμη ανοιχτή για τους Ρώσους πολίτες με βίζα Σένγκεν. Επιπλέον, αργά το απόγευμα η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη που αντιδρούν στον πόλεμο και στην επιστράτευ­ση.
οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές, ή απόπειρες αλλαγών, έχουν προέλθει από επεμβάσεις του στρατού. Αν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν να χάνουν εδάφη στην Ουκρανία, η νομιμοφροσ­ύνη του στρατεύματ­ος στο Κρεμλίνο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στο μεταξύ, μετά το διάγγελμα Ρώσοι πολίτες αγόραζαν αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ προς διάφορους προορισμού­ς, μεταξύ των οποίων και το Βελιγράδι (φωτ.). Οταν οι εταιρείες σταμάτησαν να πωλούν σε άτομα από 18 έως 65 ετών χωρίς έγκριση από το υπουργείο Αμυνας, εκείνοι στράφηκαν οδικώς στα σύνορα με τη Φινλανδία, που ήταν ακόμη ανοιχτή για τους Ρώσους πολίτες με βίζα Σένγκεν. Επιπλέον, αργά το απόγευμα η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη που αντιδρούν στον πόλεμο και στην επιστράτευ­ση.
 ?? ?? Στη Ρωσία,
Στη Ρωσία,
 ?? ?? Η φρασεολογί­α του διαγγέλματ­ος είναι αποκαλυπτι­κή της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και, βεβαίως, ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν.
Η φρασεολογί­α του διαγγέλματ­ος είναι αποκαλυπτι­κή της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και, βεβαίως, ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece