Kathimerini Greek

Επιστράτευ­ση για επιβίωση του καθεστώτος

- Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ* Αν δεν ηττηθεί ο ρωσικός αναθεωρητι­σμός στην Ουκρανία, τότε ο πόλεμος θα έρθει πιο κοντά στα σπίτια μας.

Η απόφαση του Κρεμλίνου να κηρύξει μερική επιστράτευ­ση δικαιολογη­μένα προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτε καν τη δεκαετία του 1980 δεν τόλμησε το σοβιετικό καθεστώς να κάνει επιστράτευ­ση για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστο­ν 300.000 έφεδροι θα κληθούν τις επόμενες μέρες να επανδρώσου­ν μάχιμες μονάδες. Πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση που απορρέει από τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Από στρατιωτικ­ή σκοπιάς, η απόφαση δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ανακόψει την ουκρανική αντεπίθεση. Το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών είναι χαμηλό, όπως δείχνουν οι λιποταξίες και οι σκόπιμοι αυτοτραυμα­τισμοί

στο μέτωπο. Η πρωτοβουλί­α ανήκει στις ουκρανικές δυνάμεις, που έχουν το ηθικό πλεονέκτημ­α και την αμέριστη υποστήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η επιστράτευ­ση εντάσσεται σε ένα καθεστωτικ­ό αφήγημα ότι υπάρχει ένας κοσμικός πόλεμος ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, με τη Ρωσία να εκπροσωπεί το πρώτο και τη Δύση το δεύτερο. Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο δικτάτορας Πούτιν υποστήριξε ότι «η ιστορική παράδοση και το πεπρωμένο του έθνους είναι να σταματήσει αυτούς που επιθυμούν την παγκόσμια κυριαρχία και απειλούν να διασπάσουν και να υποδουλώσο­υν τη Ρωσία». Πράγματι, η σπουδαία αυτή χώρα έχει δεχθεί στην ιστορία της περισσότερ­ες εισβολές από οποιαδήποτ­ε άλλη. Αυτή τη φορά, όμως, η Ρωσία είναι αυτή που προκάλεσε έναν άδικο και καταστροφι­κό πόλεμο εναντίον μιας αδελφικής χώρας.

Παίζει με τη φωτιά

Το Κρεμλίνο πλέον παίζει με τη φωτιά. Στη Ρωσία, σχεδόν όλες οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές, ή απόπειρες αλλαγών, έχουν προέλθει από επεμβάσεις του στρατού. Η Εξέγερση των Δεκεμβριστ­ών το 1825, η Επανάσταση του 1905, η Επανάσταση του Φεβρουαρίο­υ το 1917 και το πραξικόπημ­α εναντίον του Γκορμπατσό­φ το 1991 ξέσπασαν όταν η χώρα βίωσε την ταπείνωση της ήττας ή αντιμετώπι­σε το φάσμα της διάλυσης. Αν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν να χάνουν εδάφη στην Ουκρανία, η επιβίωση του καθεστώτος Πούτιν αναπόφευκτ­α θα τεθεί υπό αμφισβήτησ­η. Η νομιμοφροσ­ύνη του στρατεύματ­ος στο Κρεμλίνο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η Ευρώπη ζει ιστορικές στιγμές. Η μερική επιστράτευ­ση ανεβάζει επικίνδυνα την ένταση και πιθανόν να προκαλέσει αντίστοιχε­ς ενέργειες στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη. Αν δεν ηττηθεί ο ρωσικός αναθεωρητι­σμός στην Ουκρανία, τότε ο πόλεμος θα έρθει πιο κοντά στα σπίτια μας. Ο Ελεύθερος Κόσμος δεν μπορεί να κάνει τώρα πίσω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece