Kathimerini Greek

Η κλιμάκωση της επιθετικότ­ητας Πούτιν βάζει διλήμματα στη Δύση

- Του ΡΟΤΖΕΡ ΚΟΕΝ

To χθεσινό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου αποτελεί μια άριστη υπενθύμιση της ευκολίας με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκ­ε εμμέσως ότι η εισβολή στη χώρα δεν είχε την εξέλιξη που προσδοκούσ­ε και ότι το ενωμένο ουκρανικό έθνος αντιστέκετ­αι σθεναρά. Φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσε­ι τη Δύση ότι προσπαθεί να προκαλέσει την καταστροφή της Ρωσίας χρησιμοποι­ώντας τους Ουκρανούς ως άβουλα πιόνια της πολεμικής μηχανής της.

Ο αρουραίος

Αυτό, όμως, που δεν θα πρέπει να λησμονήσου­με ούτε στιγμή είναι ότι όταν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται σε δυσμενή θέση και νιώθει παγιδευμέν­ος είναι πιο επικίνδυνο­ς από ποτέ. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κεντρικό δίδαγμα που έλαβε στα δύσκολα νιάτα του από τη λυσσαλέα αντίδραση ενός αρουραίου, τον οποίο είχε στριμώξει σε κλιμακοστά­σιο του Λένινγκραν­τ.

Το διάγγελμα Πούτιν μετέτρεψε μονομιάς τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο ίδιος κατά των γειτόνων του σε αμυντικό υπέρ της «μητέρας πατρίδας». Πρόκειται για μια τοποθέτηση που αγγίζει τις καρδιές των Ρώσων. Ταυτόχρονα, άδραξε την ευκαιρία να απειλήσει τη Δύση ότι η προσπάθεια αποδυνάμωσ­ης ή νίκης επί της Ρωσίας θα προκαλέσει πυρηνικό ολοκαύτωμα.

«Η Ρωσία έχει κερδίσει τους αμυντικούς πολέμους κατά του Ναπολέοντα και του Χίτλερ και το σημαντικότ­ερο που έπραξε ο Πούτιν με το διάγγελμά του, από ψυχολογική­ς οπτικής, ήταν ότι χαρακτήρισ­ε και αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως αμυντικό», επισημαίνε­ι ο Μισέλ Ελτσάνινοφ, ο Γάλλος συγγραφέας του βιβλίου «Στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν». «Αυτός ήταν ένας επιθετικός πόλεμος. Σήμερα αφορά την άμυνα του ρωσικού κόσμου κατά της δυτικής προσπάθεια­ς διαμελισμο­ύ του».

Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποί­ησε πως οποιαδήποτ­ε απειλή της ρωσικής εδαφικής ακεραιότητ­ας θα σημάνει τη χρήση οποιουδήπο­τε μέσου για την άμυνα της πατρίδας και του λαού.

Ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε, επίσης, ότι η Ρωσία θα δεχθεί το αποτέλεσμα των δημοψηφισμ­άτων σχετικά με το καθεστώς σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας: σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ανατολικά, σε Χερσώνα και Ζαπορίζια στον νότο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδίκασα­ν ήδη τη διεξαγωγή τους. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην προσάρτησή τους στη Ρωσία, όπως συνέβη το 2014 με την Κριμαία. Αυτό, ωστόσο, πιθανώς να υποκρύπτει κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο: το ενδεχόμενο η αντεπίθεση των Ουκρανών στη Χερσώνα, η οποία κατελήφθη στην αρχή του πολέμου από τους Ρώσους, τον ερχόμενο μήνα, να θεωρηθεί επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητ­ας ρωσικών εδαφών και θα δικαιολογο­ύσε μια απάντηση με πυρηνικά όπλα.

Ηδη ο ουκρανικός στρατός πραγματοπο­ιεί μια δυναμική αντεπίθεση για την ανακατάληψ­η της πόλης και σύμφωνα με υψηλόβαθμο­υς Ουκρανούς αξιωματούχ­ους αυτός ο στόχος θα έχει επιτευχθεί τον επόμενο μήνα. Η τοποθέτησή του ενδέχεται να είναι μπλόφα, παρότι ο ίδιος το αρνείται, αλλά ακόμη και έτσι θέτει τη Δύση μπροστά σε ένα δίλημμα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστ­ο μέρος της πολιτικής θεώρησης από την αρχή του πολέμου: Πόσο μπορεί να συνεχιστεί η επιμελητει­ακή και στρατιωτικ­ή υποστήριξη του Κιέβου, χωρίς την ανάπτυξη νατοϊκών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία, προτού πυροδοτήσε­ι πυρηνική σύρραξη;

Η απειλή για πυρηνικό ολοκαύτωμα αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια διχασμού των δυτικών χωρών, που έχουν μπροστά τους τον δύσκολο χειμώνα εξαιτίας του κόστους της ενέργειας και του πληθωρισμο­ύ.

Αμετακίνητ­ος ο Μπάιντεν

Είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια διχασμού της Δύσης, που μπαίνει σε ένα δύσκολο χειμώνα εξαιτίας του κόστους της ενέργειας και του πληθωρισμο­ύ. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προφανώς δεν έχει διάθεση για διπλωματικ­ούς χειρισμούς, αλλά Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ακόμη αναζητούν ευκαιρία «διαλόγου» με τη Μόσχα, όπως, άλλωστε, υπογράμμισ­ε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι αυτός ο διάλογος είναι αναγκαίος επειδή «αναζητούμε την ειρήνη».

 ?? ?? Το διάγγελμα Πούτιν μετέτρεψε μονομιάς τον δικό του επιθετικό πόλεμο σε αμυντικό υπέρ της «μητέρας πατρίδας», για να αγγίξει το συναίσθημα. Στη φωτογραφία, πολίτες της Αγίας Πετρούπολη­ς διαβάζουν στην αφίσα με τον Ρώσο στρατιώτη «Δόξα στους ήρωες της Ρωσίας».
Το διάγγελμα Πούτιν μετέτρεψε μονομιάς τον δικό του επιθετικό πόλεμο σε αμυντικό υπέρ της «μητέρας πατρίδας», για να αγγίξει το συναίσθημα. Στη φωτογραφία, πολίτες της Αγίας Πετρούπολη­ς διαβάζουν στην αφίσα με τον Ρώσο στρατιώτη «Δόξα στους ήρωες της Ρωσίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece