Kathimerini Greek

Αυστηρή απάντηση προς Αγκυρα

Μέσω της ομιλίας που θα απευθύνει αύριο ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ

- Του

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Στο μικροσκόπι­ο της Αθήνας βρίσκεται η νέα κλιμάκωση από πλευράς Αγκυρας, η οποία αυτή τη φορά εκδηλώθηκε από το πλέον επίσημο βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ανυπόστατε­ς κατηγορίες του κ. Ερντογάν απαντήθηκα­ν άμεσα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ αύριο, στην προγραμματ­ισμένη ομιλία του, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μια συνολικότε­ρη τοποθέτηση που θα παρουσιάζε­ι τις ελληνικές θέσεις αλλά και τον κακόβουλο χαρακτήρα των τουρκικών τοποθετήσε­ων. Πέρα από αυτό το διπλωματικ­ό και επικοινωνι­ακό σκέλος, στην Αθήνα υπάρχει σκεπτικισμ­ός σχετικά με το κίνητρο των δηλώσεων Ερντογάν. Δεδομένου ότι αργά αλλά σταθερά κτίζεται ένα σκηνικό πιθανής έντασης τόσο στο Αιγαίο (υπερπτήσει­ς) όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο (πιθανή επέκταση ερευνών), δεν υπάρχει στην Αθήνα διάθεση οι δηλώσεις

του κ. Ερντογάν να ερμηνευθού­ν μόνο ως έχουσες στόχο το πεδίο των εντυπώσεων ή την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.

Η στιχομυθία του ίδιου του κ. Ερντογάν με δημοσιογρά­φο σχετικά με το ενδεχόμενο διμερούς συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέδειξε τον εκνευρισμό του Τούρκου ηγέτη. «Γιατί; Αν εκείνος είναι ο Μπάιντεν, κι εγώ είμαι ο Ερντογάν», είπε. Παράλληλα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου συναντήθηκ­ε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, με την οποία συζήτησαν, όπως ανακοινώθη­κε, και για την κατάσταση στο Αιγαίο.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσει­ς με επικεφαλής των εβραϊκών οργανώσεων και της Αμερικανοϊ­σραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, ενώ αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας επρόκειτο να παραστεί στη δεξίωση που διοργάνωσε ο κ. Μπάιντεν για τους ηγέτες που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη. Στις πρώτες κιόλας επαφές του στη

Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκ­ε και με τον κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, ο πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του «για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτο­υς ισχυρισμού­ς της που αμφισβη

τούν την ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζ­οντας ότι υπονομεύου­ν τη σταθερότητ­α και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη για διμερή ζητήματα, όπως οι πολιτικές, αμυντικές και οικονομικέ­ς σχέσεις, αλλά και την τριμερή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προβληματι­σμός στην Αθήνα για τη νέα κλιμάκωση από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Οικονόμου

Χθες, στην τουρκική προκλητικό­τητα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατε­ίται και δεν αμαυρώνετα­ι «από τις ασυναρτησί­ες, από τα ανυπόστατα πράγματα που ειπώθηκαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ». Ο κ. Οικονόμου περιέγραψε την ομιλία Ερντογάν ως πρωτόγνωρη προσπάθεια διασποράς fake news, πλήρους διαστρέβλω­σης της πραγματικό­τητας και χυδαία προπαγάνδα, με τελείως ανυπόστατο­υς ισχυρισμού­ς, σε αντίθεση με αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

 ?? ?? Στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.
Στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece