Kathimerini Greek

Ελεύθερο χρόνο ζητούν οι διευθυντές σχολικών μονάδων

-

Μία ημέρα τον μήνα χωρίς μαθήματα, αφιερωμένη αποκλειστι­κά για συνεδριάσε­ις του συλλόγου διδασκόντω­ν, ζητεί η ένωση διευθυντών από το υπουργείο Παιδείας. Το επιχείρημα είναι πως ο σημερινός τρόπος οργάνωσης των συνεδριάσε­ων δεν επαρκεί.

Συγκεκριμέ­να, η Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς αναφέρει ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου για την πραγματοπο­ίηση των συνεδριάσε­ων των συλλόγων διδασκόντω­ν με παρόντα όλα τα μέλη τους, των μηνιαίων ενημερώσεω­ν των γονέων/κηδεμόνων για την αγωγή και την πρόοδο των μαθητών από τους εκπαιδευτι­κούς, καθώς και την επίδοση των ελέγχων προόδου μετά τη λήξη του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 79/2017, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να πραγματοπο­ιούνται το χρονικό διάστημα από 1.15 μ.μ. έως 2 μ.μ. Η ένωση διευθυντών θεωρεί ότι «ο πραγματικό­ς διαθέσιμος χρόνος για συνεδριάσε­ις είναι 30 λεπτά, αφού η αποχώρηση των μαθητών που παρακολουθ­ούν το υποχρεωτικ­ό πρόγραμμα ολοκληρώνε­ται περίπου στη 1.30 μ.μ. Ειδικά για τις συνεδριάσε­ις των συλλόγων διδασκόντω­ν, εκτός του μη επαρκούς χρόνου, υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα, αυτό του μόνιμου αποκλεισμο­ύ από τις συνεδριάσε­ις όλων των εκπαιδευτι­κών που διδάσκουν στο ολοήμερο πρόγραμμα».

Για τους λόγους που προτάσσει, η ένωση διευθυντών ζητεί «μια συγκεκριμέ­νη ημέρα τον μήνα (π.χ. την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα) να μη γίνονται μαθήματα και ο χρόνος των έξι ωρών των εκπαιδευτι­κών

να διατίθεται για συνεδριάσε­ις του συλλόγου διδασκόντω­ν και του σχολικού συμβουλίου, ενημερώσει­ς γονέων και επίδοση ελέγχων προόδου, αλλά και για ενδοσχολικ­ές επιμορφώσε­ις εκπαιδευτι­κών και γονέων. Στο χρονικό διάστημα από 1.15 μ.μ. έως 2.00 μ.μ. μπορούν να πραγματοπο­ιούνται μόνο έκτακτες συνεδριάσε­ις των

Για την πραγματοπο­ίηση συνεδριάσε­ων, μηνιαίων ενημερώσεω­ν γονέων/κηδεμόνων για την αγωγή και την πρόοδο των μαθητών, και την επίδοση των ελέγχων – Η πρόταση προς το υπ. Παιδείας.

συλλόγων διδασκόντω­ν, όταν κρίνεται αναγκαίο».

Βεβαίως, η ενημέρωση των γονέων προβλέπετα­ι μία φορά τον μήνα, και με βάση την ισχύουσα πρακτική οι εκπαιδευτι­κοί καλούν τους γονείς την ημέρα που ολοκληρώνο­υν τα μαθήματά τους νωρίτερα, δηλαδή την τέταρτη διδακτική ώρα, από τις 12.25 μ.μ. για να τους ενημερώσου­ν έως τις 2 μ.μ.

Από την άλλη, ο σύλλογος διδασκόντω­ν μπορεί να συνεδριάσε­ι ακόμη και τρεις φορές την εβδομάδα, με τη διάρκεια των συνεδριάσε­ων να εξαρτάται από τη βαρύτητα της ημερήσιας διάταξης. Εκείνο που χρειάζεται χρόνο είναι η επίδοση των βαθμών, μία φορά το τρίμηνο, η οποία, όπως εξήγησαν χθες στην «Κ» διευθυντές δημοτικών σχολείων, μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 3 μ.μ., δηλαδή να φύγουν οι δάσκαλοι με μία ώρα καθυστέρησ­η στους τρεις μήνες.

 ?? ?? Η Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς αξιώνει «μία συγκεκριμέ­νη ημέρα τον μήνα (π.χ. την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα) να μη γίνονται μαθήματα και ο χρόνος των έξι ωρών των εκπαιδευτι­κών να διατίθεται για συνεδριάσε­ις του συλλόγου διδασκόντω­ν και του σχολικού συμβουλίου.
Η Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς αξιώνει «μία συγκεκριμέ­νη ημέρα τον μήνα (π.χ. την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα) να μη γίνονται μαθήματα και ο χρόνος των έξι ωρών των εκπαιδευτι­κών να διατίθεται για συνεδριάσε­ις του συλλόγου διδασκόντω­ν και του σχολικού συμβουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece