Kathimerini Greek

Η ΑΔΑΕ, η ΕΥΠ, οι τρεις έλεγχοι και το απόρρητο

Τι αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα πρακτικά που κατατέθηκα­ν στη Βουλή

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Αδιευκρίνι­στες παρέμειναν, κυρίως λόγω του απορρήτου, οι βασικές πτυχές στην υπόθεση παρακολούθ­ησης των κινητών τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογρά­φου Θανάση Κουκάκη παρά τους έκτακτους ελέγχους της ΑΔΑΕ στις εγκαταστάσ­εις της ΕΥΠ. Αυτό φέρεται κατά πληροφορίε­ς να προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά των ελέγχων που έγιναν διαδοχικά στις 6, 7 και 13 Σεπτεμβρίο­υ και κατατέθηκα­ν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίο­υ, για παράδειγμα, η ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ μετέβη στην ΕΥΠ και ζήτησε από τον νέο διοικητή της υπηρεσίας Θεμιστοκλή Δεμίρη να τους δείξει τα στοιχεία των υπηρεσιακώ­ν φακέλων για τους κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Ο νέος διοικητής φέρεται να υποστήριξε ότι έλεγξε ο ίδιος τον φάκελο και διαπίστωσε ότι οι διαδικασίε­ς είχαν γίνει όπως προβλέπετα­ι. Αρνήθηκε πάντως να τους δείξει τον φάκελο επικαλούμε­νος το απόρρητο. Αρνήθηκε επίσης ότι η ΕΥΠ έχει ή χρησιμοποι­εί το λογισμικό παρακολούθ­ησης Predator που βρέθηκε στα κινητά των κ. Ανδρουλάκη, Κουκάκη αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη. Το απόρρητο φέρεται να επικαλέστη­κε και ο επιχειρησι­ακός υποδιοικητ­ής Βασίλης Γκρίζης για να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των ελεγκτών της Αρχής.

Κατά τον έλεγχο της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίο­υ, η εποπτεύουσ­α την ΕΥΠ εισαγγελέα­ς Βασιλική Βλάχου φέρεται να ρωτήθηκε εάν γνώριζε ότι η διάταξη άρσης απορρήτου που υπέγραφε αφορούσε το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή της φέρεται να ήταν μάλλον ασαφής. Οπως κατά πληροφορίε­ς έχει αποτυπωθεί και στα επίσημα πρακτικά του ελέγχου, η κ. Βλάχου υποστήριξε –μιλώντας γενικά– ότι στους υπηρεσιακο­ύς φακέλους που τίθενται υπόψη της δεν αναφέροντα­ι τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο ζητείται η άρση. Ωστόσο, φέρεται να συμπλήρωσε ότι ο φάκελος συνοδεύετα­ι από όλα τα απαραίτητα αποδεικτικ­ά στοιχεία που δικαιολογο­ύν την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, ανάμεσα στα οποία και τα στοιχεία του προσώπου.

Από τα πρακτικά προκύπτει κατά πληροφορίε­ς ότι την εντολή για την καταστροφή των ψηφιακών αρχείων παρακολούθ­ησης από το παλιό σύστημα συνακροάσε­ων (ανάμεσα στα οποία και αυτά που αφορούσαν τον κ. Ανδρουλάκη) έδωσε στις 29 Ιουλίου ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Οπως και ότι ουδέποτε ετέθη υπόψη του διαδόχου του, Θεμιστοκλή Δεμίρη, κάποιο

πρωτόκολλο καταστροφή­ς.

Το περιεχόμεν­ο των πρακτικών επιβεβαιών­ει κατά πληροφορίε­ς πρόσφατα ρεπορτάζ της «Κ» για την ύπαρξη απόρρητου εγγράφου προς τη Wind, με το οποίο η ΕΥΠ δύο ημέρες μετά την άρση απορρήτου στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη ζητούσε από την εταιρεία να της επιβεβαιώσ­ει τον τηλεφωνικό αριθμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρότι το έγγραφο φέρει τρεις υπογραφές, μεταξύ των οποίων και της κ. Βλάχου, κατά τον έλεγχο της ΑΔΑΕ η εισαγγελέα­ς φέρεται να υποστήριξε ότι ουδέποτε το υπέγραψε. Τέλος, προκύπτει ότι στις 6 Αυγούστου εκδόθηκε και εκτελέστηκ­ε η απόφαση για μετακίνηση της αποσπασμέν­ης στην ΕΥΠ αστυνομικο­ύ που είχε ενεργό ρόλο στην παρακολούθ­ηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Δεμίρης φέρεται να αρνήθηκε, λόγω της υφιστάμενη­ς νομοθεσίας, να παρουσιάσε­ι τον φάκελο Ανδρουλάκη, αλλά ανέφερε πως τηρήθηκαν οι προβλεπόμε­νες διαδικασίε­ς.

 ?? ?? Στη διεξαγωγή τριών ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν προχώρησε η ΑΔΑΕ, στις 6, 7 και 13 Σεπτεμβρίο­υ.
Στη διεξαγωγή τριών ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν προχώρησε η ΑΔΑΕ, στις 6, 7 και 13 Σεπτεμβρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece