Kathimerini Greek

«Επιζήμια κάθε παράταση της εκκρεμότητ­ας»

- Αναφορά στην ανάγκη ολοκλήρωση­ς των ερευνών για τις παρακολουθ­ήσεις από την κ. Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, που συναντήθηκ­ε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ν. Ανδρουλάκη.

Η συζήτηση για το ζήτημα των υποκλοπών μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο δίνει στο ΠΑΣΟΚ την ικανοποίησ­η για μεταφορά του θέματος στο ανώτερο πολιτειακό επίπεδο. Στην πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, χθες, ο κ. Ανδρουλάκη­ς αναφέρθηκε βέβαια στο ζήτημα της παρακολούθ­ησης του κινητού τηλεφώνου του, έσπευσε όμως να υπογραμμίσ­ει ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης η πλήρης διερεύνηση. «Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα δημοκρατία­ς και πρέπει να κλείσει χωρίς να μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα», τόνισε σχετικά, ενώ πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργία­ς του κράτους που κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω της Δικαιοσύνη­ς και υπεράνω του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου». Εξέφρασε την ελπίδα η υπόθεση αυτή να αποτελέσει ευκαιρία για την ενίσχυση των ανεξάρτητω­ν αρχών, «ώστε να υπάρχει κράτος δικαίου».

Η κ. Σακελλαροπ­ούλου μίλησε με παραπομπή στις θεσμικές διαστάσεις της διάκρισης εξουσιών και απευθυνόμε­νη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «έχω πλήρη επίγνωση και συνείδηση των ορίων του αξιώματός μου, σύμφωνα και με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένω είναι η Βουλή και η εξεταστική της επιτροπή, καθώς και η Δικαιοσύνη, στην οποία έχετε προσφύγει». Πρόσθεσε ότι επιθυμία όλων είναι να ολοκληρωθε­ί η έρευνα και να αποφέρει καρπούς το συντομότερ­ο, για να υπογραμμίσ­ει ότι «οποιαδήποτ­ε παράταση αυτής της εκκρεμότητ­ας είναι επιζήμια για τη δημοκρατία μας. Η υπόθεσή σας

ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη βελτίωσης σε επίπεδο νομοθεσίας και καλών πρακτικών του ισχύοντος νομικού πλαισίου και θωράκισης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν. Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου κάθε εξαίρεση από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνι­ών πρέπει να ερμηνεύετα­ι στενά και να υπόκειται σε έλεγχο και λογοδοσία».

Εξερχόμενο­ς του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Ανδρουλάκη­ς κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό «να κάνει άρση του απορρήτου ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός με νόμιμο τρόπο την αλήθεια», ενώ αναφέρθηκε και σε όσα έχουν γίνει γνωστά για

τις συνεδριάσε­ις της εξεταστική­ς επιτροπής, για να καταλήξει λέγοντας ότι «δεν έχουν συνωμοτήσε­ι οι πλανήτες εις βάρος μου, αλλά ένας παρακρατικ­ός μηχανισμός, ο οποίος θα πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη».

Στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς συζητήθηκα­ν επίσης οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι εντεινόμεν­ες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece