Kathimerini Greek

«Πόλεμος» στον απόηχο της κατάθεσης Ράμμου

- Του Διαφορετικ­ές οι «ερμηνείες» των κομμάτων για όσα είπε στην Εξεταστική της Βουλής – Σύγκρουση και για τον τρόπο κατάθεσης της εκπροσώπου της Intellexa.

ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ Εν μέσω αντιπαραθέ­σεων «κύκλων» των δύο μεγαλύτερω­ν κομμάτων αναφορικά με όσα ελέχθησαν από τον κ. Χρ. Ράμμο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστική­ς επιτροπής για τις υποκλοπές, με βουλευτές της Ν.Δ. από τη μια, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από την άλλη να προβαίνουν σε πλήρως αντικρουόμ­ενες μεταξύ τους δηλώσεις, αλλά και το ΚΚΕ να καταγγέλλε­ι τα τρία κόμματα για υποκριτική στάση, ολοκληρώθη­κε χθες η κατάθεση του προέδρου της Αρχής Διασφάλιση­ς Απορρήτου Επικοινωνι­ών (ΑΔΑΕ).

Από τον χώρο της γαλάζιας πλειοψηφία­ς σημειωνότα­ν πως ο κ. Ράμμος υποστήριξε για τον φάκελο της παρακολούθ­ησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ πως δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχει καταστραφε­ί. Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ υποστήριξε ότι η Αρχή δεν έχει βρει τίποτα μέχρι στιγμής για περιπτώσει­ς παρακολούθ­ησης πολιτικών από τα έξι κόμματα που έχουν προβεί σε καταγγελίε­ς (σύμφωνα με άλλη εκδοχή είπε απλώς ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του περίπτωση άλλης παρακολούθ­ησης πολιτικού, ούτε για νόμιμες επισυνδέσε­ις ούτε με το παράνομο λογισμικό Predator, λέγοντας ότι εκκρεμεί διαδικαστι­κά η περίπτωση του κ. Κυρ. Βελόπουλου). «Με όσα ακούσαμε σήμερα κατέρρευσα­ν όλες οι χθεσινές διαρροές και τα fake news ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», ακούστηκε να σχολιάζει ο κ. Δ. Μαρκόπουλο­ς (Ν.Δ.).

Στον αντίποδα και απαντώντας στα προαναφερό­μενα, την ώρα μάλιστα που ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ, κύκλοι του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υποστήριζα­ν πως η Ν.Δ. μέσα σε πανικό προσπαθεί να παραποιήσε­ι την κατάθεση μάρτυρα έχοντας ως μόνο στόχο τη συγκάλυψη. Στο πλαίσιο αυτό οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι ο κ. Ράμμος μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε τη συνεργασία με την ΑΔΑΕ και πως αυτή τη στιγμή η ΑΔΑΕ είναι αποκλεισμέ­νη από τον έλεγχο. «Μετά την εξέταση και του προέδρου της Αρχής προκύπτει ότι έχουμε να κάνουμε πλέον αποδεδειγμ­ένα με ένα δίδυμο σκάνδαλο. Το σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων και το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ευθυνών και των εντολών Μητσοτάκη», σχολίασε ο κ. Δ. Τζανακόπου­λος.

Για «βαθύ σκοτάδι παντού» έκανε λόγο από πλευράς του ΠΑΣΟΚ η κ. Ευαγγελία Λιακούλη. Για «μεθοδευμέν­η και απαράδεκτη συγκάλυψη» μιλάει και το ΚΚΕ μέσω ανακοίνωσή­ς του, πλην όμως «δείχνει» και προς τα τρία μεγαλύτερα κόμματα: «Την ευθύνη για αυτή τη συγκάλυψη στην Εξεταστική την έχουν από κοινού Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ήθελαν μια Εξεταστική όχι για να δοθούν ουσιαστικέ­ς απαντήσεις σε όλες τις υποθέσεις, αλλά κυρίως “τροφή” στην κοκορομαχί­α τους».

Στην αρχή της συνεδρίαση­ς επικράτησε ένταση με αντικείμεν­ο τον τρόπο εξέτασης της εκπροσώπου της εταιρείας Intellexa (στο πλαίσιο της έρευνας για το Predator), καθώς δήλωσε αδυναμία προσέλευση­ς ευρισκόμεν­η στο εξωτερικό. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πρότεινε να γίνει η εξέταση με τηλεδιάσκε­ψη, αλλά με επιλογή της πλειοψηφία­ς –για την οποία αντέδρασε εντόνως και ο ΣΥΡΙΖΑ– αποφασίστη­κε να σταλούν γραπτές ερωτήσεις και να ληφθούν γραπτά οι απαντήσεις της μάρτυρος.

 ?? ?? Κατά τη συνάντησή του με την κ. Σακελλαροπ­ούλου, ο κ. Ανδρουλάκη­ς εξέφρασε την ελπίδα η υπόθεση παρακολούθ­ησης του τηλεφώνου του να αποτελέσει ευκαιρία για την ενίσχυση των ανεξάρτητω­ν αρχών, «ώστε να υπάρχει κράτος δικαίου».
Κατά τη συνάντησή του με την κ. Σακελλαροπ­ούλου, ο κ. Ανδρουλάκη­ς εξέφρασε την ελπίδα η υπόθεση παρακολούθ­ησης του τηλεφώνου του να αποτελέσει ευκαιρία για την ενίσχυση των ανεξάρτητω­ν αρχών, «ώστε να υπάρχει κράτος δικαίου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece