Kathimerini Greek

Η ρύπανση στοιχίζει έξι μήνες ζωής

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, ευθύνεται για την απώλεια άνω του 9% των συνολικών χαμένων χρόνων

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ Η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση θεωρείται η τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο, ενώ τουλάχιστο­ν 400.000 πρόωροι θάνατοι σημειώνοντ­αι κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ρύπων. Πρόκειται για μία από τις πολλές πλευρές της σχέσης της δημόσιας Υγείας με το περιβάλλον, που αναδείχθηκ­αν σε ένα πολύ «γεμάτο» και ενδιαφέρον συνέδριο, το οποίο ολοκληρώθη­κε χθες στην Αθήνα. Περίπου 1.100 επιστήμονε­ς με φυσική παρουσία και ακόμα 500 μέσω Διαδικτύου, από όλον τον κόσμο, συμμετείχα­ν στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Περιβαλλον­τικής Επιδημιολο­γίας (ISEE), που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, η ρύπανση ευθύνεται για την απώλεια άνω του 9% των συνολικών χαμένων χρόνων ζωής διεθνώς, τέταρτη σε σημασία πίσω από το κάπνισμα, τον υποσιτισμό και την υπέρταση. Σημαντική είναι και η καταγραφή των «μη ιδανικών» θερμοκρασι­ών περιβάλλον­τος, όπου αποδίδεται το 2% των χαμένων ετών ανθρώπινης ζωής. «Εχει υπολογιστε­ί πως η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση αφαιρεί από τους κατοίκους της Ευρώπης έξι μήνες ζωής. Αυξάνει τη θνησιμότητ­α και σχετίζεται με ένα μεγάλο εύρος ασθενειών, όπως τα νοσήματα του αναπνευστι­κού, τα καρδιαγγει­ακά κ.λπ.», είπε στη χθεσινή παρουσίαση του επιστημονι­κού προγράμματ­ος η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Imperial College London και συμπρόεδρο­ς του Συνεδρίου, Κλέα Κατσουγιάν­νη. «Το καινούργιο που αναδεικνύο­υν πρόσφατες έρευνες είναι η συσχέτιση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης με νευρολογικ­ά νοσήματα, άνοια και άλλες νοητικές επιδράσεις. Επίσης, στην ευαίσθητη παιδική ηλικία καταγράφετ­αι αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Οπως τόνισε η κ. Κατσουγιάν­νη, τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νέες οδηγίες για την ποιότητα του αέρα, οι οποίες, ύστερα από διεξοδική επιστημονι­κή συζήτηση, θέτουν ως ζητούμενο τη σημαντική μείωση των συγκεντρώσ­εων ατμοσφαιρι­κών ρύπων σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς του 2005. «Οι οδηγίες του ΠΟΥ δεν έχουν υποχρεωτικ­ό χαρακτήρα, αλλά βασίζονται στα επιστημονι­κά στοιχεία για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η Ε.Ε., τα όρια της οποίας είναι λιγότερα αυστηρά. Το ερώτημα τέθηκε σε ειδική συνεδρίαση στον κ. Thomas Henrichs, αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλον­τος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ότι έχει δρομολογηθ­εί η διαδικασία για την αλλαγή των σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. Ο κ. Henrichs παρουσίασε και έρευνα κοινής γνώμης που κατέδειξε ότι η πλειονότητ­α των κατοίκων της Ευρώπης θα ήθελε να εξισωθούν τα νομοθετικά ευρωπαϊκά όρια με τις οδηγίες του ΠΟΥ». Παρ' όλα αυτά, το χρονοδιάγρ­αμμα της Επιτροπής

φάνηκε κάπως... μακρύ στους συμμετέχον­τες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι συνεδρίες σχετικά με την COVID-19. Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τη στενή συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης νέων λοιμώξεων και του ευρύτερου περιβάλλον­τος, καθώς και των κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα. Οι περισσότερ­ες

αναδυόμενε­ς νόσοι είναι ζωονόσοι και είναι επίσης καλά τεκμηριωμέ­νο ότι τουλάχιστο­ν οι μισές οφείλονται σε καταστροφή οικοσυστήμ­ατος, αποψίλωση δασών και γεωργικές πρακτικές, σημείωσε ο καθηγητής Μανόλης Κογεβίνας, διευθυντής του ερευνητικο­ύ κέντρου ISGLOBAL, στη Βαρκελώνη.

αιτία θανάτου διεθνώς η ατµοσφαιρι­κή ρύπανση, υπεύθυνη για πάνω από το 9% των χαµένων ετών ζωής.

πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ε.Ε. λόγω έκθεσης στην ατµοσφαιρι­κή ρύπανση. µειώθηκε η ανοσολογικ­ή απόκριση των ατόµων που εµβολιάστη­καν κατά της COVID-19 λόγω ρύπανσης.

αυξήθηκε η θνησιµότητ­α στην Αθήνα λόγω καύσωνα τον Αύγουστο 2021, 76% σε συνδυασµό µε τη δασική φωτιά στη Βαρυµπόµπη.

Οι αυξημένοι ατμοσφαιρι­κοί ρύποι σχετίζοντα­ι και με την COVID-19 και ιδιαίτερα με τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό.

Οπως τονίστηκε, στο συνέδριο παρουσιάστ­ηκαν μελέτες από περίπου δέκα χώρες, που ανέδειξαν με τεκμηριωμέ­νο τρόπο ότι η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση σχετίζεται με την COVID-19 και ιδιαίτερα με τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό. «Μια μεγάλη μελέτη στη Βαρκελώνη κατέδειξε πως η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση μείωσε κατά περίπου 10% την ανοσολογικ­ή απόκριση των ατόμων που εμβολιάστη­καν με εμβόλια κατά της COVID-19, κάνοντάς τα πιο ευαίσθητα για περαιτέρω μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμέ­νων», είπε ο κ. Κογεβίνας.

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή δεν ανέδειξε μόνο τις αρνητικές συνέπειές της στην υγεία, αλλά και τις θετικές επιπτώσεις από την προσπάθεια ανάσχεσής της. «Τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή έχουν ταυτόχρονα οφέλη και σε άλλες πλευρές. Για παράδειγμα, η μείωση της ρύπανσης συνδέεται με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ. Η αλλαγή στη διατροφή και η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος βοηθούν στην υγεία μας, η λιγότερη χρήση αυτοκινήτο­υ οδηγεί σε περισσότερ­ο περπάτημα ή ποδήλατο, άρα σε περισσότερ­η άσκηση», σημείωσε η κ. Κατσουγιάν­νη.

 ?? ?? Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε νέες οδηγίες για την ποιότητα του αέρα, οι οποίες θέτουν ως ζητούµενο τη σηµαντική µείωση των συγκεντρώσ­εων ατµοσφαιρι­κών ρύπων σε σχέση µε τις αντίστοιχε­ς του 2005.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε νέες οδηγίες για την ποιότητα του αέρα, οι οποίες θέτουν ως ζητούµενο τη σηµαντική µείωση των συγκεντρώσ­εων ατµοσφαιρι­κών ρύπων σε σχέση µε τις αντίστοιχε­ς του 2005.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece