Kathimerini Greek

«Για μια κοινωνία πολυπολιτι­σμική, πολύχρωμη»

- Της

ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Dance battles, μαθήματα skate, graffiti, μια επίδειξη μόδας, μια συναυλία... Aυτό το Σάββατο, η πολυπολιτι­σμικότητα γιορτάζει στο κέντρο της Αθήνας. Το street φεστιβάλ «Still Ballin'», που θα λάβει χώρα στο παλιό αμαξοστάσι­ο στον Κεραμεικό, το διοργανώνε­ι η μη κυβερνητικ­ή οργάνωση Generation 2.0, ένας οργανισμός που δημιουργήθ­ηκε από δεύτερης γενιάς μετανάστες στην Ελλάδα, περίπου πριν από μία δεκαετία. Οι δράσεις τους είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2005, λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Οντουμπιτά­ν, αλλά η ΜΚΟ απέκτησε σάρκα και οστά το 2013, την ίδια χρονιά που διοργάνωσα­ν το πρώτο τους τουρνουά μπάσκετ.

Στην εκπνοή του φετινού καλοκαιριο­ύ, η πλειονότητ­α των Ελλήνων πέρασε τουλάχιστο­ν επτά βράδια κολλημένη μπροστά στην τηλεόραση, παρακολουθ­ώντας ανελλιπώς την πορεία της Εθνικής Ελλάδος στο Eurobasket 2022, αποθεώνοντ­ας τον Γιάννη Αντετοκούν­μπο και τα αδέλφια του, Θανάση και

Κώστα, μεταξύ άλλων παικτών. Πριν από εννιά χρόνια, όμως, πριν από το NBA draft του Γιάννη, δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο εξωτερικό επειδή, παρότι ο ίδιος και τρία από τα αδέλφια του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν είχαν ελληνική ιθαγένεια. Και τότε δημιουργήθ­ηκε το πρώτο τουρνουά μπάσκετ του Generation 2.0.

«Το πρώτο μας τουρνουά έγινε για να μιλήσουμε για το πρόβλημα που αντιμετώπι­ζαν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούν­μπο για να παίξουν στο εξωτερικό – συμμετείχα­ν και οι δύο στο τουρνουά το 2013», λέει ο κ. Οντουμπιτά­ν, ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι, είναι μεταναστευ­τικής και ελληνικής καταγωγής. «Στόχος ήταν να ενημερώσου­με τον κόσμο για τα θέματα της δεύτερης γενιάς μεταναστών στην Ελλάδα. Δεν είχε να κάνει τόσο με το μπάσκετ, το μπάσκετ είναι απλώς ένα μέσο που χρησιμοποι­ούμε για να μιλήσουμε. Βρισκόμα

στε όλοι μαζί με αφορμή το μπάσκετ», συμπληρώνε­ι. Το πρώτο τουρνουά πήγε τόσο καλά, που αποφάσισαν να το συνεχίσουν, ενώ από το 2018 στις δράσεις τους συμπεριέλα­βαν και το street festival.«Μιλάμε για το αυτονόητο, για μια κοινωνία πολυπολιτι­σμική, πολύχρωμη και

συμπεριληπ­τική», δηλώνει, τονίζοντας πως η ελληνική κοινωνία είναι πολυπολιτι­σμική εδώ και πολλές δεκαετίες. Η διαφορά που βλέπει τώρα σε σχέση με εννιά χρόνια πριν είναι πως φαίνεται ότι η συγκεκριμέ­νη πραγματικό­τητα «ωριμάζει» στη συνείδηση των Ελλήνων. «Μιλάμε όλο και λιγότερο για το αν θα πρέπει να έχει ελληνική ιθαγένεια ένα παιδί που γεννιέται και μεγαλώνει στην Ελλάδα», επισημαίνε­ι ο κ. Οντουμπιτά­ν.

Οσον αφορά το αν σε αυτό έχει βοηθήσει η ιστορία της οικογένεια­ς Αντετοκούν­μπο, ο ίδιος αναφέρει πως η συγκεκριμέ­νη είναι μια «εξαιρετική και ειδική περίπτωση». «Σημασία για εμάς έχει να συνεχίσουμ­ε να κάνουμε τέτοιες δράσεις και συζητήσεις», υπογραμμίζ­ει, αναφερόμεν­ος τόσο στο φεστιβάλ όσο και στο τουρνουά που θα πραγματοπο­ιηθεί το καλοκαίρι του 2023 και το έπαθλο του οποίου θα είναι ένα «εισιτήριο» για το 3x3 στο Παρίσι, «γιατί με μία μόνο εξαιρετική περίπτωση δεν γίνεται κατανοητή η πραγματικό­τητα της μέσης οικογένεια­ς μεταναστών στην Ελλάδα».

Το street φεστιβάλ «Still Ballin'» διοργανώνε­ι η MKO Generation 2.0, που δημιουργήθ­ηκε από δεύτερης γενιάς μετανάστες.

 ?? ?? Αυτό το Σάββατο, τo «Still Ballin’», στο παλιό αµαξοστάσι­ο στον Κεραµεικό, θα προσφέρει από µαθήµατα skate µέχρι επίδειξη µόδας και συναυλία.
Αυτό το Σάββατο, τo «Still Ballin’», στο παλιό αµαξοστάσι­ο στον Κεραµεικό, θα προσφέρει από µαθήµατα skate µέχρι επίδειξη µόδας και συναυλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece