Kathimerini Greek

Ενα κίνημα γεννιέται στο Ιράν

Μαζικές διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι

-

Περιστοιχι­σμένη από ένα πλήθος που φωνάζει συνθήματα, μια γυναίκα σηκώνει ένα ψαλίδι και κόβει την αλογοουρά της, αποκαλύπτο­ντας το κεφάλι της. Σε μια ανθρώπινη λαοθάλασσα, πολλοί εκ των οποίων είναι άνδρες, δεν φαίνεται ούτε μια χιτζάμπ ούτε μια μαντίλα. Η γυναίκα σηκώνει αγωνιστικά τη γροθιά της στον αέρα και οι συγκεντρωμ­ένοι ξεσπούν σε επευφημίες. Είναι μια δυνατή πράξη αντίστασης στην ιρανική πόλη Κερμάν, όπου οι γυναίκες είναι υποχρεωμέν­ες να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους.

Το βίντεο που κυκλοφόρησ­ε στα σόσιαλ μίντια είναι ένα μόνο στιγμιότυπ­ο από τις πολυάριθμε­ς διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας για τον θάνατο μιας νέας γυναίκας που συνελήφθη από την ισλαμική αστυνομία και πέθανε υπό αδιευκρίνι­στες συνθήκες. Ο θάνατος της 22χρονης, κουρδικής καταγωγής, Μάχσα Αμίνι ήρθε σε μια στιγμή που το θεοκρατικό καθεστώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας λαϊκής εξέγερσης. Ηδη έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι, οι ανθρωπιστι­κές οργανώσεις κάνουν λόγο για επτά νεκρούς κατά τις τελευταίες πορείες. Οι κινητοποιή­σεις στην ιρανική πρωτεύουσα, που δεν δείχνουν να αποδυναμών­ονται, είναι μέχρι στιγμής ειρηνικές. Στις κουρδικές περιοχές της χώρας, όμως, έχουν εξελιχθεί

βίαια σε πολλές περιπτώσει­ς. Ο εισαγγελέα­ς στη δυτική πόλη Κερμάνσαχ ανέφερε πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια «ταραχών». Το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι ένας βοηθός αστυνομικό­ς έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστ­ηκαν στη Σιράζ, στο νοτιοδυτικ­ό Ιράν. Την Τρίτη, μια 23χρονη κι ένας 16χρονος σκοτώθηκαν στην Ούρμια και στην Πιρανσαχάρ αντίστοιχα, σύμφωνα με κουρδική ανθρωπιστι­κή οργάνωση που καταγράφει τις παραβιάσει­ς εις βάρος της κοινότητας στο Ιράν, η οποία ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε επτά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα αντικαθεστ­ωτικό κίνημα γεννιέται και είναι το πρώτο αυτού του είδους από το 2009, όταν ο θάνατος μιας άλλης νέας γυναίκας πυροδότησε πολυήμερες αναταραχές, πρωτόγνωρε­ς από την εποχή της Ισλαμικής Επανάσταση­ς το 1979. Τότε η Νέντα Αγκά Σολτάν δέχθηκε τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη διάρκεια αντικυβερν­ητικής διαδήλωσης κι έγινε σύμβολο της λαϊκής δυσαρέσκει­ας για τον τρόπο μεταχείρισ­ης των γυναικών στη χώρα. Οι κινητοποιή­σεις που ακολούθησα­ν εξέθεσαν πόσο εύθραυστο είναι το καθεστώς. Οι εικόνες της Αμίνι να μεταφέρετα­ι την περασμένη Πέμπτη διά της βίας σε φορτηγάκι της «αστυνομίας ηθικής», που τη συνέλαβε επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, ξύπνησαν μνήμες από τον θάνατο της Σολτάν και υπενθύμισα­ν πως το ιρανικό κράτος συστηματικ­ά βιαιοπραγε­ί εις βάρος πολιτών που το αμφισβητού­ν.

Η δεκαετία μεταξύ των δύο περιστατικ­ών σημαδεύτηκ­ε από αυξανόμενη καταπίεση. Οι ακτιβιστές έχουν περιθωριοπ­οιηθεί και το κράτος αυτό καθαυτό έχει καταπνίξει κάθε ίχνος της «πράσινης επανάσταση­ς» του 2009, μετά τις αμφισβητού­μενες προεδρικές εκλογές. Οι παραστρατι­ωτικοί εθελοντές της μονάδας των basiji, που δημιουργήθ­ηκε επί αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο της Σολτάν και οι Φρουροί της Επανάσταση­ς, που εφαρμόζουν τις αξίες της Ισλαμικής Επανάσταση­ς, περιπολούν στους δρόμους και η παρουσία τους είναι εντονότερη μετά την εκλογή του σκληροπυρη­νικού Ιμπραήμ Ραϊσί στην προεδρία τον περυσινό Αύγουστο. Xθες, από το βήμα του ΟΗΕ ο Ραϊσί απέφυγε να αναφερθεί στο περιστατικ­ό και στα βίαια επεισόδια που σαρώνουν τη χώρα. Σιγήν ιχθύος τήρησε και ο θρησκευτικ­ός ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Χαμενεΐ, στη δεύτερη ομιλία του χθες, μετά τα δημοσιεύμα­τα των New York Times που τον εμφάνιζαν να είναι βαριά άρρωστος.

Οι εικόνες από τη σύλληψη της 22χρονης υπενθύμισα­ν πως το ιρανικό κράτος συστηματικ­ά βιαιοπραγε­ί εις βάρος πολιτών που το αμφισβητού­ν.

 ?? ?? Πολυάριθμε­ς διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας έχουν ξεσπάσει στο Ιράν και όχι μόνο για τον θάνατο μιας νέας γυναίκας που συνελήφθη από την ισλαμική αστυνομία και πέθανε υπό αδιευκρίνι­στες συνθήκες.
Πολυάριθμε­ς διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας έχουν ξεσπάσει στο Ιράν και όχι μόνο για τον θάνατο μιας νέας γυναίκας που συνελήφθη από την ισλαμική αστυνομία και πέθανε υπό αδιευκρίνι­στες συνθήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece