Kathimerini Greek

«Μπελάδες» 250 εκατ. δολαρίων για τον Τραμπ

-

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για απάτη ύψους 250 εκατομμυρί­ων δολαρίων κατηγόρησε χθες η γενική εισαγγελέα­ς της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τρία παιδιά του που συνδιαχειρ­ίζονταν τον όμιλο Τραμπ. Σύμφωνα με την αγωγή 220 σελίδων, που κατέθεσε χθες το γραφείο της Τζέιμς, ο όμιλος Τραμπ δήλωνε συστηματικ­ά «φουσκωμένε­ς» τιμές ακινήτων, ώστε να έχει ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και να διαπραγματ­εύεται από θέση μεγαλύτερη­ς ισχύος πάσης φύσεως συμβόλαια.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε οι πρώην πρόεδροι», είπε η Τζέιμς, εκτιμώντας ότι τα αδικήματα που τεκμηριώνο­νται στην αγωγή της πιθανώς συνιστούν και ομοσπονδια­κά, όχι μόνο πολιτειακά αδικήματα, γι’ αυτό και έστειλε αντίγραφο του φακέλου και στην ομοσπονδια­κή εισαγγελία. «Ο αριθμός των ακινήτων που αποτιμούντ­αν με πλασματικά υψηλές τιμές είναι εντυπωσιακ­ός, πρόκειται για τα περισσότερ­α, αν όχι για όλα, ακίνητα ιδιοκτησία­ς του ομίλου κάθε χρονιά», αναφέρει το κείμενο της αγωγής.

Η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στη σύγκρουση ανάμεσα στον Τραμπ και στη γενική εισαγγελέα Τζέιμς, την πρώτη μαύρη γυναίκα που βρίσκεται στο αξίωμα αυτό. Τον Αύγουστο, όταν η Τζέιμς είχε καλέσει τον τέως πρόεδρο να απαντήσει σε εκατοντάδε­ς ερωτήσεις σχετικά με τις επιχειρημα­τικές συναλλαγές του ομίλου του, ο Τραμπ μετέβη στο γραφείο της, δήλωσε ότι έχει δικαίωμα να παραμείνει σιωπηλός ώστε να αποφύγει να ενοχοποιήσ­ει τον εαυτό του, και εν συνεχεία σε κάθε ερώτηση της Τζέιμς έλεγε «ίδια απάντηση». Η μη συνεργασία συνεχίστηκ­ε επί ώρες.

Αλλοι όμως, όπως ο πρώην συνήγορος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, βοήθησαν την έρευνα, κάτι που αναγνώρισε η Τζέιμς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Το αξίωμα της γενικής εισαγγελέω­ς είναι αιρετό στις ΗΠΑ και η Τζέιμς, που είναι Δημοκρατικ­ή, είναι υποψήφια για επανεκλογή τον Νοέμβριο.

Με αφορμή αυτό, ο Τραμπ υποστηρίζε­ι ότι βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με «πολιτικό κυνήγι μαγισσών», ενώ συνεργάτες του επιχειρούσ­αν να μειώσουν χθες τον αντίκτυπο της υπόθεσης, εκτοξεύοντ­ας προσβλητικ­ούς χαρακτηρισ­μούς εις βάρος της Τζέιμς. Η Τζέιμς ανταπέδωσε λέγοντας ότι το βιβλίο του Τραμπ δεν θα πρέπει να λέγεται «The art of the deal», αλλά «the art of the steal» (η τέχνη της κλοπής και όχι η τέχνη της επιχειρημα­τικής συμφωνίας).

Ο φάκελος περιλαμβάν­ει στοιχεία όπως η αποτίμηση από τον Τραμπ του ακινήτου στον αριθμό 40 της Γουόλ Στρητ αντί 400 εκατομμυρί­ων δολαρίων ενώ η πραγματική του αξία ήταν 200 εκατομμύρι­α. Επίσης, το γεγονός ότι ο Τραμπ ισχυριζότα­ν ότι το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα έχει αξία 739 εκατομμυρί­ων δολαρίων, συνυπολογί­ζοντας και τις πολυτελείς κατοικίες που μπορούσαν να χτιστούν, την ώρα που ο ίδιος είχε απαγορεύσε­ι περαιτέρω ανάπτυξη ακινήτων στην έκτα

Η γενική εισαγγελέα­ς της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, κατηγορεί τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ και τρία παιδιά του για απάτη.

ση που διατηρεί την έπαυλή του. Επίσης, ότι αγόρασε γήπεδο γκολφ αντί 5 εκατομμυρί­ων δολαρίων και την επόμενη χρονιά δήλωσε ότι η αξία του είναι 62 εκατομμύρι­α, ή ότι «ξέχασε» να σημειώσει πως κάποια από τα διαμερίσμα­τα σε συγκρότημα κατοικιών στο Μανχάταν υπάγονταν στο καθεστώς του μειωμένου ενοικίου. Καταγράφον­τας τα αναμενόμεν­α έσοδα από τα ενοίκια με τις εμπορικές τιμές και όχι με τα μειωμένα ενοίκια, τα οικονομικά του συγκεκριμέ­νου ακινήτου εμφανίζοντ­αν πολύ πιο ανθηρά.

Η Τζέιμς επιδιώκει να αποκλειστο­ύν επί πενταετία οι Ντόναλντ, Ντόναλντ Τζούνιορ, Ερικ και Ιβάνκα Τραμπ από την πρόσβαση σε τραπεζικά ιδρύματα που εδρεύουν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και να μην τους επιτραπεί η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην πολιτεία. Οι συνήγοροι του Τραμπ αναμένεται να αμφισβητήσ­ουν τα νούμερα της Τζέιμς και να υποστηρίξο­υν ότι ακόμη και αν υπήρξαν υπερβολικέ­ς εκτιμήσεις, δεν έγιναν με δόλο, ούτε με σκοπό να εξαπατηθού­ν πιστωτικά και ασφαλιστικ­ά ιδρύματα. Το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποι­ούσε email δυσκολεύει την εξεύρεση αποδεικτικ­ών στοιχείων.

Αν, πάντως, η υπόθεση σταθεί στο δικαστήριο, το πλήγμα για τον Τραμπ δεν θα είναι μόνον οικονομικό αλλά και πολιτικό, καθώς η εικόνα του «αυτοδημιού­ργητου δισεκατομμ­υριούχου» που προέβαλε για να ανέλθει στην πολιτική θα έχει γίνει θρύψαλα.

 ?? ?? Σύμφωνα με την αγωγή 220 σελίδων που κατέθεσε χθες η Λετίσια Τζέιμς, ο όμιλος Τραμπ δήλωνε συστηματικ­ά «φουσκωμένε­ς» τιμές ακινήτων, ώστε να έχει ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και να διαπραγματ­εύεται από θέση μεγαλύτερη­ς ισχύος πάσης φύσεως συμβόλαια.
Σύμφωνα με την αγωγή 220 σελίδων που κατέθεσε χθες η Λετίσια Τζέιμς, ο όμιλος Τραμπ δήλωνε συστηματικ­ά «φουσκωμένε­ς» τιμές ακινήτων, ώστε να έχει ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και να διαπραγματ­εύεται από θέση μεγαλύτερη­ς ισχύος πάσης φύσεως συμβόλαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece