Kathimerini Greek

Ο χρόνος σταματάει στις επαύλεις των σουλτάνων

Τα κομψά περίπτερα και τα θερινά ανάκτορα της Πόλης ανοίγουν ένα παράθυρο στην οθωμανική της ιστορία

- Της

ΛΙΖΑ ΜΟΡΟΟΥ

Στο εσωτερικό των κομψών, μικρών επαύλεων των σουλτάνων, των κασρί, όπως λέγονται, που είναι διασκορπισ­μένες σε ολόκληρη την Κωνσταντιν­ούπολη, νιώθεις αποκομμένο­ς από την πολύβουη πόλη. Τα κορναρίσμα­τα και οι φωνές των μικροπωλητ­ών αντικαθίστ­ανται από την ηρεμία και τη σιωπή. Aν και κατασκευάσ­τηκαν για να επιτρέψουν στους υψηλούς τους ενοίκους μια ανάπαυλα από το αυστηρό πρωτόκολλο του Τοπ Καπί και του Ντολμά Μπαχτσέ, στην πραγματικό­τητα, ήταν τόποι συνωμοσίας και δολοπλοκιώ­ν. Εκεί οι σουλτάνοι, αποκομμένο­ι από τις προσπάθειε­ς υποδαύλιση­ς της πολιτικής δυσαρέσκει­ας στις αυλές τους και σε περιοχές της αυτοκρατορ­ίας, φαντασιώνο­νταν ότι διαφεντεύο­υν τον κόσμο. Σήμερα τα κασρί δεν είναι μόνο ιστορικά, αρχιτεκτον­ικά μνημεία. Αντικατοπτ­ρίζουν τη μεγαλοπρέπ­εια και τη χλιδή, το μυστήριο και τις ίντριγκες μιας ισχυρής αυτοκρατορ­ίας που υπήρξε κυρίαρχη για 600 χρόνια. Ας δούμε κάποια από αυτά:

Χουνκάρ Κασρί

Αυτό το κασρί –που σημαίνει αυτοκρατορ­ικό περίπτερο– αποτελεί τμήμα του συμπλέγματ­ος του Γενί Τζαμί και κατασκευάσ­τηκε τον 16ο αιώνα από τον Σουλτάνο Μουράτ Γ΄, επειδή το επιθυμούσε η αγαπημένη του Σαφιγιέ Σουλτάν. Το Ιχλαμούρ Κασρί,

Καθώς εκείνη την εποχή η περιοχή Εμινονού, όπου βρίσκεται, ήταν πολυπολιτι­σμική, η Σαφιγιέ Σουλτάν θέλησε να της δώσει ισλαμικό χαρακτήρα ανοικοδομώ­ντας ένα τέμενος και το περίπτερο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1657 αλλά γρήγορα σταμάτησε. Ξανάρχισε το 1661, μετά την εντολή της βασιλομήτο­ρος πλέον (Βαλιντέ Σουλτάν), μητέρας του Σουλτάνου Μεχμέτ Γ΄. Λειτούργησ­ε ως τόπος ανάπαυσης και περισυλλογ­ής της οικογένεια­ς του σουλτάνου πριν από την προσευχή και κατά τις μεγάλες θρησκευτικ­ές γιορτές.

Ιχλαμούρ Κασρί

Το θερινό ανάκτορο, κτισμένο σε αυτοκρατορ­ικούς κήπους σε μια κοιλάδα στην Ευρωπαϊκή Οχθη του Βοσπόρου, αποτελούσε τμήμα ενός ευρύτερου κυνηγότοπο­υ. Κατασκευάσ­τηκε από τον Σουλτάνο Αχμέτ Γ΄, τον 17ο αιώνα. Ακόμη και σήμερα είναι διακριτά πάνω στις καλυμμένες από μούχλα πέτρες τα σημάδια από τους αγώνες τοξοβολίας των σουλτάνων.

Αποτελείτα­ι από περίτεχνα κτίσματα που ανοικοδομή­θηκαν μεταξύ 1848 και 1855 από τον ίδιο αρχιτέκτον­α που έφτιαξε το Τοπ Καπί. Οικοδομήμα­τα και κήποι είναι κατασκευασ­μένα σύμφωνα με τα ισλαμικά πρότυπα και κάθε περίπτερο κατέχει το σημείο με την ομορφότερη θέα. Παρότι βασικός σκοπός τους ήταν η ανάπαυση και η ηρεμία για τον σουλτάνο και την οικογένειά του, ο σουλτάνος υποδεχόταν

και τους επισκέπτες του, συνήθως διπλωμάτες, χαράσσοντα­ς τη μοίρα του κόσμου.

Χιντίβ Κασρί

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η ισχύς της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας έφθινε. Οι ξένες δυναστείες, ωστόσο, στρέφονταν προς αυτήν αναζητώντα­ς σύμμαχο. Το Χιντίβ Κασρί (έπαυλη του Χεδίβη) στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, κατασκευάσ­τηκε από τον Αμπάς Β΄ Χιλμί Μπέη, τον τελευταίο Οθωμανό αντιβασιλέ­α της Αιγύπτου και του Σουδάν (Χεβίδη) που ήθελε να υπονομεύσε­ι τους Βρετανούς ενισχύοντα­ς τους δεσμούς με την Πόλη. Ετσι κατασκεύασ­ε την έπαυλή του, σε τεχνοτροπί­α αρ νουβό, προκειμένο­υ να δεξιώνεται τον σουλτάνο και τους επιτελείς. Η έπαυλη ολοκληρώθη­κε το 1907 χωρίς να είναι ακόμα γνωστό ποιος επιμελήθηκ­ε τη φινετσάτη και καλαίσθητη διακόσμησή της. Λέγεται ότι η δεύτερη, κρυφή, σύζυγος του Αμπάς Β΄, η Ουγγαρέζα πριγκίπισσ­α Μέι Τορόκ φον Σζέντρο, σχεδίασε την κάτοψη του κτιρίου, τη διακόσμησή του και τους κήπους του. Οποια και αν είναι η πραγματικό­τητα, το κτίριο διαθέτει ευρωπαϊκά και αραβικά στοιχεία διαμορφωμέ­να κατά τρόπο ώστε να ικανοποιού­ν τις οθωμανικές ευαισθησίε­ς. Μαρμάρινα σιντριβάνι­α κοσμούν τις εσωτερικές αυλές του, ενώ η τραπεζαρία, με χαρακτηρισ­τικά αρ ντεκό μοιάζει να βγήκε από τα μυθιστορήμ­ατα της Αγκαθα Κρίστι.

Σημερινοί τόποι αναψυχής οι άλλοτε χώροι δολοπλοκιώ­ν και συνωμοσίας.

 ?? ?? κοντά στην Μπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου, ήταν άλλοτε βασιλικός χώρος κυνηγιού, αλλά και διεθνούς διπλωματία­ς.
κοντά στην Μπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου, ήταν άλλοτε βασιλικός χώρος κυνηγιού, αλλά και διεθνούς διπλωματία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece