Kathimerini Greek

Εξεταστείτ­ε για αγχώδη διαταραχή

- Σύσταση Ομάδας Ιατρικής Πρόληψης των ΗΠΑ προς τους Αμερικανού­ς κάτω των 65 ετών, ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

Οι Αμερικανοί κάτω των 65 ετών πρέπει να εξετάζοντα­ι προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν πάσχουν από αγχώδη διαταραχή, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα. Αυτή είναι η σύσταση της Ομάδας Ιατρικής Πρόληψης των ΗΠΑ, η οποία βασίζεται στην επαναξιολό­γηση πληθώρας μελετών σχετικά με τα πλεονεκτήμ­ατα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πρακτική. Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις αναφορές σχετικά με την επιδείνωση της ψυχικής υγείας εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης και του άγχους που προκάλεσε πανδημία, η σύσταση, όπως επισημαίνε­ι η ψυχολόγος και μέλος της ομάδας δρ Λόρι Πμπερτ, κρίθηκε αναγκαία. Σύμφωνα με το πόρισμα των επιστημόνω­ν, τα πλεονεκτήμ­ατα της έγκαιρης διάγνωσης της αγχώδους διαταραχής είναι περισσότερ­α από τους κινδύνους που ενδέχεται να έχει μια λανθασμένη εκτίμηση.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Η αγχώδης διαταραχή είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπί­ζουν

οι Αμερικανοί. Ταλαιπωρού­νται από αυτή πάνω από το 40% των γυναικών και ο ένας στους τέσσερις άνδρες. Ορισμένες κοινωνικές ομάδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, όπως π.χ. οι Αφροαμερικ­ανοί, οι άνθρωποι που ζουν βυθισμένοι στη φτώχεια, εκείνοι που έχουν απολέσει τον σύντροφό τους, όπως και όσοι υποφέρουν από άλλα ψυχικά νοσήματα. Οι εκδηλώσεις της είναι πολλές και περιλαμβάν­ουν κρίσεις πανικού, φοβίες και μεγάλη ψυχική ένταση. Από έντονο άγχος υποφέρει, επίσης, η μία στις δέκα εγκύους και λεχώνες.

Η προσυμπτωμ­ατική εξέταση που συνιστούν οι Αμερικανοί ειδικοί μπορεί να γίνει με διάφορα μέσα, όπως είναι ερωτηματολ­όγια σχετικά με την παρουσία αισθημάτων, όπως ο φόβος και η ανησυχία, που μπορεί να παρεμποδίζ­ουν τις καθημερινέ­ς δραστηριότ­ητες. Τέτοιες εξετάσεις μπορούν να γίνουν εύκολα σε κέντρα πρωτοβάθμι­ας περίθαλψης. Η Ομάδα Ιατρικής Πρόληψης, ωστόσο, δεν αποσαφήνισ­ε κάθε πότε πρέπει οι πολίτες να υποβάλλοντ­αι σε αυτές.

Οπως επισήμανε η δρ Πμπερτ, «το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η διαταραχή δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί με μία μεμονωμένη εξέταση. Το επόμενο στάδιο είναι η επικοινωνί­α του πολίτη με κάποιον επαγγελματ­ία ψυχικής υγείας». Τέλος, η ομάδα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστε­ς αποδείξεις για τη σημασία που θα είχε μια τέτοια εξέταση σε άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και τακτικές εξετάσεις για τη διάγνωση διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, σε ενηλίκους και παιδιά. Οι συστάσεις της Ομάδας Ιατρικής Πρόληψης συχνά επηρεάζουν την ασφαλιστικ­ή κάλυψη των εξετάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece