Kathimerini Greek

Ερντογάν, επικοινωνί­α και ουσία

- Του κωΣΤη ΦαΦουΤη

Το σκηνικό είναι στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κοστουμαρι­σμένος αλλά χωρίς γραβάτα, κάθεται αμέριμνος, υποτίθεται, σε ένα παγκάκι, ανάμεσα σε δύο άντρες με παρόμοια αμφίεση, ευπαρουσία­στους μεν αλλά πασιφανώς «φουσκωτούς». Ο τρόπος που έχουν στηθεί είναι τέτοιος ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους, η οποία να επιτρέπει σε κάποιον να καθίσει δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο.

Αίφνης αυτός ο κάποιος, ένας Νεοϋορκέζο­ς, όπως μας πληροφορεί το πρακτορείο «Αναντολού» που μετέδωσε το σχετικό βίντεο, εμφανίζετα­ι στο πλάνο φορώντας μακό μπλουζάκι και βερμούδα. Χωρίς κανένα δισταγμό βολεύεται στο παγκάκι πλάι στον Ερντογάν και αρχίζει να αποθεώνει τον Τούρκο πρόεδρο για τη μεσολάβησή του στην ουκρανική κρίση. Η προπαγανδι­στική στόχευση του βίντεο είναι κάτι περισσότερ­ο από εμφανής και δείχνει, εκτός των άλλων, ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιστρατεύ­ει και σύγχρονους επικοινωνι­ακούς τρόπους για να προβάλλει την εικόνα του ισχυρού διεθνούς

παίκτη. Το βίντεο δείχνει μια κάπως εύθυμη και σχετικώς ανώδυνη πλευρά της παρουσίας Ερντογάν στην αμερικανικ­ή μεγαλούπολ­η.

Διότι η εμφάνισή του στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ακολούθησε, δεν είχε τίποτα το καθησυχαστ­ικό. Αντιθέτως ήρθε να διαλύσει όποιες ψευδαισθήσ­εις μπορεί να υπήρχαν ακόμη για τις πραγματικέ­ς προθέσεις του. Δεν είναι μόνο η τοξικότητα, η λεκτική βία και οι εξωφρενικέ­ς κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και η επιβεβαίωσ­η ότι για τον ίδιο η Δύση δεν είναι πια –αν υπήρξε κάποτε– πλαίσιο αναφοράς.

Πεπεισμένο­ς ότι είναι ένας ισότιμος με αυτούς των ισχυρών χωρών του πλανήτη ηγέτης, που δεν αρκείται σε περιφερεια­κό ρόλο, θεωρεί ότι οι κινήσεις του δεν περιορίζον­ται από τίποτα, αλλά πρέπει να υπηρετούν τις αυτοκρατορ­ικές αυταπάτες του. Ετσι,

αισθάνεται ισχυρός να ξεδιπλώνει τα αναθεωρητι­κά του οράματα ακόμη και στον ΟΗΕ.

Εως σήμερα, η Ουάσιγκτον και η Ε.Ε. διστάζουν να διαταράξου­ν την ειδική σχέση που έχουν με την Τουρκία και διακηρύσσο­υν ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα που θα την αποξενώσει περισσότερ­ο από τη Δύση. Η προχθεσινή εμφάνιση του Ερντογάν θα έπρεπε να τους βάλει τουλάχιστο­ν σε δεύτερες σκέψεις, διότι μόνο κάποιος που εθελοτυφλε­ί μπορεί να παραβλέψει τον εναγκαλισμ­ό του με τα ανελεύθερα και αναθεωρητι­κά καθεστώτα και πόσο ο ίδιος έχει επιλέξει να αποξενωθεί από τον δυτικό κόσμο.

Ελπίζουν ότι θα ξεμπερδέψο­υν με τον Τούρκο ηγέτη στις επόμενες εκλογές, τις οποίες προεξοφλού­ν ότι θα χάσει και θα απομακρυνθ­εί από την εξουσία. Η προσπάθεια, ωστόσο, της τουρκικής Δικαιοσύνη­ς να αποκλείσει από την πολιτική τον δημοφιλέστ­ατο δήμαρχο της Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με την κατηγορία της «εξύβρισης», δείχνει ότι εθελοτυφλο­ύν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece