Kathimerini Greek

Το «ανυπότακτο» χαστούκι

- Τ ου Σακη ΜουΜΤζη

Το ανερχόμενο αστέρι του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Αντριάν Κατνάν, παραδέχθηκ­ε πως πριν από ένα χρόνο, σε στιγμές έντασης με τη σύζυγό του, τη χαστούκισε. Θα ήταν απολύτως φυσιολογικ­ό αν ο ηγέτης της παράταξης, Ζαν-Λικ Μελανσόν, αποδοκίμαζ­ε τη συμπεριφορ­ά του βουλευτή του και γιατί όχι να ελάμβανε και πειθαρχικά μέτρα. Ομως το μόνο που έκανε ήταν να εξάρει τη γενναιότητ­ά του να παραδεχθεί δημοσίως την πράξη του. Αυτή η αντίδραση του Μελανσόν άφησε άφωνη τη γαλλική κοινή γνώμη, καθώς αντιστρατε­υόταν τις αρχές της Αριστεράς και το πνεύμα της εποχής.

Προφανώς δεν είναι μόνον ίδιον της ελληνικής Αριστεράς οι επιλεκτικέ­ς ευαισθησίε­ς. Το φαινόμενο εισέβαλε και στη Γαλλία. Στην πατρίδα μας, όταν γυναίκες της φιλελεύθερ­ης παράταξης δέχονται σεξιστικές επιθέσεις από στελέχη της ριζοσπαστι­κής Αριστεράς, επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στις γυναικείες οργανώσεις του λεγόμενου προοδευτικ­ού χώρου. Ούτε μια κουβέντα συμπαράστα­σης προς τις παθούσες. Η συντροφική αλληλεγγύη υπερτερεί απέναντι στα φεμινιστικ­ά προτάγματα. Οπως συνέβη παλαιότερα και με τον ερωτύλο πρέσβη της Βενεζουέλα­ς.

Ετσι, αν ρωτήσετε μια εκπρόσωπο του «προοδευτικ­ού» γυναικείου κινήματος ποια ήταν η Μαχσά Αμινί, μάλλον θα σας κοιτάξει αμήχανα. Δεν μπορεί να μην έχει ακούσει αυτό το όνομα! Δεν μπορεί να μη γνωρίζει πως πρόκειται για μια Ιρανή κοπέλα, κουρδικής καταγωγής, που ξυλοκοπήθη­κε μέχρι θανάτου από τη θρησκευτικ­ή αστυνομία της πατρίδας της, όχι γιατί δεν φορούσε τη μαντίλα, αλλά γιατί δεν τη φορούσε σωστά! Αυτό το περιστατικ­ό συνέβη πριν από τρεις ημέρες και έκτοτε γίνονται καθημερινά διαδηλώσει­ς στις οποίες οι αληθινές φεμινίστρι­ες, και όχι οι γιαλαντζί, καίνε ομαδικά τις μαντίλες τους. Ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστα­σης ούτε μια πορεία διαμαρτυρί­ας προς την πρεσβεία του Ιράν από τις κοπέλες που δίνουν θορυβώδεις παραστάσει­ς στην πλατεία Συντάγματο­ς. Αλλά γιατί να διαμαρτυρη­θούν όταν το Ιράν είναι μια χώρα που μάχεται τον αμερικανικ­ό ιμπεριαλισ­μό; Σε αυτή την περίπτωση το εγχώριο φεμινιστικ­ό κίνημα είναι πρόθυμο, κάνοντας εκπτώσεις στις αρχές του, να αναγνωρίσε­ι τις «ιδιαιτερότ­ητες» του ιρανικού καθεστώτος που οφείλουμε να σεβόμαστε. Βέβαια, όταν μιλούμε για «ιδιαιτερότ­ητες» εννοούμε να αποδεχόμασ­τε πράξεις σαν αυτή της δολοφονίας της Μαχσά Αμινί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece