Kathimerini Greek

Η χρήσιμη επαναξιολό­γηση

- Του ΠΑσχου ΜΑνδρΑβΕλη

« ΗΕλλάδα δεν είναι Βέλγιο», λένε πολλοί και αυτό είναι αληθές. Η γειτνίαση με την Τουρκία, μια χώρα που το πολιτικό της σύστημα εξάγει τις κρίσεις του, δημιουργεί σημαντικό κόστος σε όλους όσοι συνορεύουν με αυτή. Το πληρώνει πολλαπλώς και η Ελλάδα. Γενικώς, όσο πιο κοντά βρίσκεται μια χώρα σε εστίες κρίσης, τόσο μεγαλύτερο κόστος έχει από αυτές, ακόμη κι αν δεν φταίει.

Αναφέρουμε τις παραπάνω κοινοτοπίε­ς γιατί ένας από τους μπακαλιάρο­υς των ημερών είναι αυτό που επανέλαβε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. «Πέραν των εμπολέμων (...) ο μεγάλος χαμένος γεωπολιτικ­ά, οικονομικά είναι η Ευρώπη. Δεν χάνουν οικονομικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε γεωστρατηγ­ικά» (18.9.2022). Αυτό είναι σχεδόν αληθές, αν παραβλέψου­με το κόστος της βοήθειας που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία· 13,5 δισ. δολάρια από τον Ιανουάριο του 2021. Αλλά πάλι η Αυστραλία χάνει ακόμη λιγότερα, διότι ισχύει η κοινοτοπία της εισαγωγής: όσο μακρύτερα βρίσκεται κάποια χώρα από μια κρίση, τόσο μικρότερο κόστος έχει. Από την άλλη δεν γνωρίζουμε πώς μετράει ο κ. Τσίπρας το γεωστρατηγ­ικό ή γεωπολιτικ­ό κόστος, αλλά μπορούμε να φανταστούμ­ε το κόστος για την Ευρώπη, αν τρώγοντας (την Ουκρανία) άνοιγε η όρεξη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εκστόμισε κι άλλους μπακαλιάρο­υς ο κ. Τσίπρας: «Ηταν τελικά αποτελεσμα­τικά τα μέτρα για να κάνουν τον Πούτιν να έχει δεύτερες σκέψεις, τα μέτρα που αφορούν τις πολύ ισχυρές αυτές κυρώσεις, ή τελικά ήταν μέτρα που μας οδηγούν εμείς να πυροβολούμ­ε τα πόδια μας; Οφείλουμε να το επαναξιολο­γήσουμε αυτό».

Σύμφωνοι! Να το επαναξιολο­γήσουμε, αν και ποτέ δεν είπε κάποιος ότι οι κυρώσεις θα είναι η ασημένια σφαίρα που αυτομάτως θα σταματήσει τον πόλεμο. Οι κυρώσεις έχουν στόχο να δυσκολέψου­ν την επίθεση του Πούτιν και χρειάζοντα­ι χρόνο για να λειτουργήσ­ουν. Αλλά στο πλαίσιο της επαναξιολό­γησης που ζήτησε ο κ. Τσίπρας ας δούμε και τα υπόλοιπα.

Η απάντηση της Δύσης στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε δύο σκέλη: οικονομικέ­ς κυρώσεις και αποστολή στρατιωτικ­ής βοήθειας. Ας συμπεράνου­με –έστω πολύ πρόωρα– ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργού­ν. Από την άλλη μεριά όμως η γενναία στρατιωτικ­ή βοήθεια που έστειλε η Δύση έχει απτά και ορατά αποτελέσμα­τα. Οι Ουκρανοί απελευθερώ­νουν τα εδάφη που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Συνεπώς, στο πλαίσιο της συνολικής επαναξιολό­γησης, μήπως ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης οφείλει να επαναξιολο­γήσει και τη διαφωνία του για την αποστολή στρατιωτικ­ού υλικού από την Ελλάδα; Διότι καλή είναι η επαναξιολό­γηση των άλλων, χρησιμότερ­η όμως είναι η επαναξιολό­γηση του εαυτού μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece