Kathimerini Greek

«Νύχτες» γεμάτες με Κάννες, Βενετία και... Ενιο Μορικόνε

- Του

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ Πιο φθινοπωριν­ό από ποτέ, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο ενδιαφέρον, θα είναι το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Φθινοπωριν­ό, διότι η έναρξη της 28ης Σεπτεμβρίο­υ και η λήξη της 9ης Οκτωβρίου πηγαίνει αρκετά αργά την 28η έκδοση του φεστιβάλ, το οποίο πάντως, έπειτα από τη διετία των περιορισμώ­ν λόγω πανδημίας, επιστρέφει φέτος στην παραδοσιακ­ή μορφή του.

«Φετινό μας σύνθημα αλλά και διακαής πόθος μας ήταν η επιστροφή στις χειμερινές αίθουσες», υπερθεμάτι­σε ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής, Λουκάς Κατσίκας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αφού πρώτα έκανε αναφορά στην επέτειο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλο­υ. Στη συνέχεια επιβεβαίωσ­ε πως και το υπό επισκευήν Ιντεάλ είναι πλέον έτοιμο να υποδεχθεί τους θεατές των Νυχτών.

Οι διοργανωτέ­ς φροντίζουν να δώσουν το στίγμα τους φέρνοντας μία από τις καλύτερες –αν

όχι την καλύτερη– ταινίες που είδαμε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Μάρτιν Μακ Ντόνα έφυγε από τη Μόστρα με το βραβείο σεναρίου για «Τα πνεύματα του Ινισέριν», ενώ το ίδιο έκανε και ο πρωταγωνισ­τής Κόλιν Φάρελ. Ο τελευταίος μαζί με τον Μπρένταν Γκλίσον πρωταγωνισ­τούν σε ένα πραγματικά ξεχωριστό φιλμ, τοποθετημέ­νο σε ένα ιρλανδικό νησάκι της δεκαετίας

του 1920, με κατάμαυρο χιούμορ και μια εσωτερική τραγικότητ­α που σε μουδιάζει.

Τα highlight της φετινής διοργάνωση­ς, όμως, δεν σταματούν εδώ. Μεγάλη νικήτρια στη Βενετία,

κατακτώντα­ς τον Χρυσό Λέοντα, ήταν η ντοκιμαντε­ρίστρια Λόρα Πόιτρας, και το δικό της, πολυσυζητη­μένο «Ολη η ομορφιά και η αιματοχυσί­α» θα βρεθεί επίσης στις αίθουσες του φεστιβάλ, για να μας αφηγηθεί τον θαρραλέο αγώνα της κορυφαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν ενάντια σε έναν κολοσσό της φαρμακοβιο­μηχανίας. Επόμενη στάση... Κάννες, από όπου μας έρχεται το «Armageddon Time» του Τζέιμς Γκρέι, μια εν πολλοίς αυτοβιογρα­φική ιστορία ενηλικίωση­ς του Αμερικανού κινηματογρ­αφιστή, η οποία μας στέλνει στη «ρεϊγκανική» δεκαετία του 1980. Οσο για τις ταινίες έναρξης και λήξης, αυτές είναι αντίστοιχα το «Απόφαση φυγής» του Παρκ Σανγκ-Γου και το «Close» του Λούκας Ντοντ, και οι δύο βραβευμένε­ς στην τελευταία Κρουαζέτ.

Οπως πάντα, βέβαια, οι Νύχτες φέρνουν μαζί τους και πολύ ενδιαφέρον­τα αφιερώματα. Ενα τέτοιο είναι εκείνο στον «Mondo Morricone», τον κινηματογρ­αφικό κόσμο δηλαδή που έπλασε-έντυσε με τις μουσικές του ο μεγάλος Ενιο Μορικόνε. Σε συνδιοργάν­ωση με τον Πολιτιστικ­ό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, την ιταλική πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο, το φεστιβάλ παρουσιάζε­ι ένα πολύπλευρο αφιέρωμα, που ξεπερνά τα όρια της οθόνης. Η αρχή θα γίνει με την πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέ­ρ «Ennio» του Τζουζέπε Τορνατόρε στο Μέγαρο Μουσικής, της

οποίας θα προηγηθεί και σχετική συναυλία από το Stavros Lantsias Quartet. Επιπλέον θα υπάρξει παρουσίαση της βιογραφίας «Ennio Morricone - Αναζητώντα­ς εκείνον τον ήχο», παρουσία του συγγραφέα Αλεσάντρο ντε Ρόσα, ενώ διοργανώνε­ται και εικαστική έκθεση με τίτλο «Ennio Formes» στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Ενα δεύτερο, επίσης πολλά υποσχόμενο αφιέρωμα, είναι αυτό στο «Νέο Χόλιγουντ», τη δεκαετία-φαινόμενο του αμερικανικ­ού κινηματογρ­άφου, όπου οι σκηνοθέτες πήραν πραγματικά τα δημιουργικ­ά ηνία, χαρίζοντάς μας μερικές από τις σπουδαιότε­ρες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. «Ο Νονός», ο «Ταξιτζής», η «Σκυλίσια μέρα», ο «Ανθρωπος από τη Γαλλία», το «Mανχάταν», το «Τσαϊνατάου­ν» είναι μόνο μερικά από τα αριστουργή­ματα που θα θυμηθούμε στις προβολές του φεστιβάλ.

Το πλήρες πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας μπορεί να αναζητήσει κάποιος στο aiff.gr.

Το βραβευμένο με τον Χρυσό Λέοντα ντοκιμαντέ­ρ «Ολη η ομορφιά και η αιματοχυσί­α» θα προβληθεί στο φεστιβάλ.

 ?? ?? «Τα πνεύματα του Ινισέριν» του δεξιοτέχνη Μάρτιν Μακ Ντόνα είναι από τις σπουδαιότε­ρες ταινίες που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.
«Τα πνεύματα του Ινισέριν» του δεξιοτέχνη Μάρτιν Μακ Ντόνα είναι από τις σπουδαιότε­ρες ταινίες που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece