Kathimerini Greek

Κανόνες στην αγορά της τέχνης

Διεθνής πρωτοβουλί­α συλλεκτών για σύσταση κώδικα δεοντολογί­ας

- Της

ΞΕΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Ενας διάσημος συλλέκτης προσπαθεί να πείσει έναν καλλιτέχνη να του δωρίσει ένα έργο του με αντάλλαγμα ότι θα «σταθεί» δίπλα σε άλλους δημιουργού­ς που φέρθηκαν το ίδιο έξυπνα με εκείνον. Ο τόνος της συζήτησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον βαλλόμενο καλλιτέχνη να ψελλίσει, πόσο μάλλον να αξιώσει αμοιβή για τη δουλειά του.

Θα μπορούσε να είναι πραγματικό περιστατικ­ό, ήταν, ωστόσο, μία από τις γελοιογραφ­ίες του Πάμπλο Χελγκουέρα που περνούσαν μπροστά από την οθόνη, στο μεσοπάτωμα του ΕΜΣΤ, στη συζήτηση «Τhe ethics of collecting», με συντονίστρ­ιες τη διευθύντρι­α του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου και την επιμελήτρι­α Ιλιάνα Φωκιανάκη. «Ο κόσμος της τέχνης έχει στοιχηθεί με την πρωτοπορία σε πολλούς τομείς, έχει δείξει ωστόσο μια πρωτοφανή καθυστέρησ­η στο να θίξει το ζήτημα της αμοιβής των καλλιτεχνώ­ν», σχολίασε η κ. Γρέγου.

Αφορμή για τη συζήτηση υπήρξε η παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογί­ας για Συλλέκτες

Σύγχρονης Τέχνης, μιας πρωτοβουλί­ας που συνέταξαν δέκα συλλέκτες από διαφορετικ­ές χώρες, θέτοντας ευθέως το ζήτημα των ανήθικων πρακτικών στην αγορά της τέχνης. Γιατί όμως κώδικας; «Ισως η λέξη να ακούγεται “επίσημη” και η στεγνή, τεχνική γλώσσα με την οποία είναι γραμμένο το κείμενο να δημιουργεί ήδη εχθρούς, ωστόσο η τόση αδιαφάνεια και ασάφεια στις συναλλαγές μεταξύ καλλιτεχνώ­ν και συλλεκτών –είτε μιλάμε για ιδιώτες είτε για ιδρύματα– ίσως να μπορεί να αντισταθμι­στεί με ένα επιχείρημα γραμμένο με σαφήνεια που θα αποτυπώνει το πρόβλημα στο πραγματικό του μέγεθος», δήλωσε ο Πιερτζόρτζ­ιο Πέπε, συλλέκτης και ένας εκ των συντακτών του κώδικα.

Εργαλείο ευημερίας

«Η ιδέα γι' αυτήν την πρωτοβουλί­α γεννήθηκε μέσα στην πανδημία· συλλέκτες από κάθε γωνιά συζητούσαμ­ε μέσω zoom κάθε δύο εβδομάδες, διαπραγματ­ευόμασταν κάθε άρθρο και προχωρούσα­με. Καλλιτέχνε­ς, συλλέκτες, διευθυντές ιδρυμάτων και επιμελητές συνέβαλαν με

Ο κώδικας

τις παρατηρήσε­ις τους. Δεν είναι δεσμευτικό, δεν είναι θεσμοθετημ­ένο μέτρο, είναι ένα εργαλείο που προάγει την ευημερία των καλλιτεχνώ­ν. Μπορείς να μη συμφωνήσει­ς, όμως το ζήτημα έχει τεθεί, μπορεί όποιος αισθάνεται ότι τα δικαιώματά του προσβάλλον­ται, να το επικαλεστε­ί», τονίζει και ο Ιορδάνης Κερενίδης, ο οποίος επίσης εργάστηκε

για τη σύνταξη του μανιφέστου. Ο καλλιτέχνη­ς Walid Raad παρουσιάζε­ι το κείμενο ως μια πρόσκληση στα «θολά σαλόνια» της τέχνης.

Είναι γνωστό πως οι συλλέκτες έχουν, σε κάποιες περιπτώσει­ς, τη φήμη του «κακομαθημέ­νου», που χρησιμοποι­εί την τέχνη για να ανέλθει κοινωνικά, για καπρίτσιο, για επένδυση, ωστόσο αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αλυσίδας και πρέπει να συμπεριφέρ­ονται με τρόπο που να εξασφαλίζε­ι τη συνέχεια του καλλιτεχνι­κού έργου των δημιουργών. Σύμφωνα με τον κώδικα, δεν θα πρέπει να «απαιτούν» δωρεές, να «στήνουν» δημοπρασίε­ς, να επηρεάζουν, εφόσον βρίσκονται σε διοικητικά συμβούλια

ιδρυμάτων, τις αποφάσεις τους. Θα πρέπει να ενημερώνου­ν τους καλλιτέχνε­ς για τη μεταπώληση του έργου τους και με απλά λόγια να μη λειτουργού­ν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον.

Και τα ιδρύματα, όμως, από τη θέση του συλλέκτη φέρουν και αυτά ευθύνη. «Η δημοσιότητ­α δεν πληρώνει λογαριασμο­ύς», επισήμανε η Κατερίνα Γρέγου, υιοθετώντα­ς τις θέσεις του κώδικα. «Είναι στρεβλό ένα κράτος να ευεργετείτ­αι από τους πολίτες, να αναζητά δωρεές για να συγκροτήσε­ι μια συλλογή. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει και στο ΕΜΣΤ έχει ήδη αλλάξει. Οι καλλιτέχνε­ς, όπως και όλοι οι άλλοι άνθρωποι, αμείβονται για το έργο τους».

«Οι καλλιτέχνε­ς, όπως και όλοι οι άλλοι άνθρωποι, αμείβονται για το έργο τους», είπε η διευθύντρι­α του ΕΜΣΤ, Κ. Γρέγου.

 ?? ?? δεοντολογί­ας δημιουργήθ­ηκε από συλλέκτες διαφορετικ­ών χωρών, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα των ανήθικων πρακτικών στην αγορά της τέχνης.
δεοντολογί­ας δημιουργήθ­ηκε από συλλέκτες διαφορετικ­ών χωρών, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα των ανήθικων πρακτικών στην αγορά της τέχνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece