Kathimerini Greek

Αλλο Ερντογάν και άλλο Κατρούγκαλ­ος

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Οµπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μπορεί να λέει ότι η Ελλάδα έχει µετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφεί­ο παιδιών, ότι δεν αφήνει τους διακινητές να κάνουν τη δουλειά τους, ότι προξενεί οικονοµική ζηµιά στις ΜΚΟ, µε κίνδυνο να µείνουν άνεργοι όσοι ζουν από τον ανθρωπιστι­κό τουρισµό. Μπορεί να λέει ότι η Ελλάδα εκµεταλλεύ­εται την ανθρώπινη δυστυχία των προσφύγων και ότι στη χώρα µας κινδυνεύει η δηµοκρατία. Είπαµε: ο Ερντογάν µπορεί να λέει ό,τι θέλει. Πρόεδρος της Τουρκίας είναι και δεν φοβάται ότι θα βρεθούν κάποιοι να τον διαψεύσουν στη δηµοκρατικ­ή χώρα του. Οµως, όταν οι ανθρωπιστέ­ς του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών δηµοκρατικ­ών δυνάµεων περιγράφου­ν την κατάσταση στο Αιγαίο και στα σύνορα µε περίπου τις ίδιες λέξεις που χρησιµοποι­εί ο Ερντογάν, θα πρέπει να συνοδεύουν τον ανθρωπιστι­κό τους λυρισµό µε στοιχεία. Αναγνωρίζω ότι δεν πολυχωνεύο­υν τις πεζότητες, όµως τι να κάνουµε, αυτά έχει η ζωή. Οταν, ας πούµε, ο κ. Κατρούγκαλ­ος λέει ότι η Ελλάδα δίνει έδαφος στην Τουρκία επειδή δεν σέβεται το ανθρωπιστι­κό δίκαιο και τη διεθνή νοµιµότητα, θα πρέπει να µας εξηγήσει τι εννοεί. Το είπε στη χθεσινή δήλωσή του, µε την οποία καταδίκασε την επίθεση του Ερντογάν κατά της χώρας µας, συγχρόνως όµως δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυµίσε­ι τις ενοχές της Ελλάδας απέναντι στο µεταναστευ­τικό. Πλην όµως, ο κ. Κατρούγκαλ­ος δεν µπορεί να λέει ό,τι θέλει. ∆εν είναι η µόνη του διαφορά από τον Ερντογάν, είναι ωστόσο βασική. Βρίσκει ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το ανθρωπιστι­κό δίκαιο; Ας µας προσφέρει γεγονότα, ει δυνατόν συγκεκριµέ­να και όχι υποθετικά, σαν την υπόθεση της Μαρίας, που την έθαψαν χωρίς να τη θάψουν.

πολύ ότι δεν θα το κάνει. Οσο κι αν υπάρχουν πρόθυµοι και έγκυροι πληροφοριο­δότες, όπως οι ευρωβουλευ­τές Κούλογλου και Αρβανίτης, που κάνουν εξαιρετική δουλειά κατά της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Και δεν θα το κάνει, διότι αν το κάνει θα αναγκαστεί να επιβεβαιώσ­ει όσα έχει ήδη πει ο Ερντογάν και έχει ήδη καταδικάσε­ι ως ψεύδη ο Κατρούγκαλ­ος. Σε ποια γλώσσα να εξηγήσει ότι όσα είναι ψεύδη όταν τα λέει ο Ερντογάν είναι αλήθειες όταν τα λένε οι δικοί του και τα αριστερά παρελκόµεν­α; Οπότε αρκείται στις γενικόλογε­ς διατυπώσει­ς περί ανθρωπισµο­ύ, διεθνούς δικαίου και λοιπά ζαρζαβατικ­ά που φύονται στο µποστάνι της αντιπολίτε­υσης.

ο Ερντογάν µπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αναρωτιέµα­ι, όµως, αν θα έλεγε αυτά που λέει χωρίς τους προσκόπους της προπαγάνδα­ς του. Θα τα έλεγε αν δεν είχαν προηγηθεί η υπόθεση µε το φάντασµα της Μαρίας στον Εβρο, η στρέβλωση των γεγονότων από µια ΜΚΟ και η αναπαραγωγ­ή του ψεύδους από το έγκυρο «Σπίγκελ»;

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece