Kathimerini Greek

Ο Γολγοθάς της νέας ιταλικής κυβέρνησης

- Της

Εάν η πρόεδρος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και οι σύμμαχοί της νικήσουν στις εκλογές της Κυριακής, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετό καιρό για να αποκτήσουν μια εικόνα για το πόσο έχει επιδεινωθε­ί η προοπτική της ιταλικής οικονομίας. Αξιωματούχ­οι προετοιμάζ­ουν με πυρετώδεις ρυθμούς τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη, το χρέος αλλά και το έλλειμμα, στο πλαίσιο του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού που θα πρέπει να δημοσιευθε­ί από την απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Μάριο Ντράγκι.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 1% την επόμενη χρονιά, λιγότερο

δηλαδή από το μισό του 2,4% που ήταν η πρόβλεψη του Απριλίου. Η πρόβλεψη για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης θα έχει αρνητική επίδραση και αυτό θα εντείνει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπί­σει η δεξιά συμμαχία, η οποία είναι πιθανόν να σχηματιστε­ί τις επόμενες εβδομάδες μετά τις εκλογές. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μια τέτοια προοπτική παραμένει μακριά από την ομοφωνία που επικρατεί σχετικά με το πόσο άσχημα μπορεί πράγματι να πάει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Ερευνα που πραγματοπο­ίησε το Bloomberg και στην οποία συμμετείχα­ν 34 οικονομολό­γοι, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η οικονομία της Ιταλίας θα αναπτυχθεί 0,4% το επόμενο έτος, επιβραδύνο­ντας από το 3,3% το 2022. Ο κ. Ντράγκι αλλά και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ντανιέλε Φράνκο έχουν διαμηνύσει τις τελευταίες εβδομάδες πως για την ώρα η Ιταλία μπορεί να αποφύγει την οικονομική συρρίκνωση. Επίσης, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα που ενισχύθηκα­ν εν μέρει και από τον καλπάζοντα πληθωρισμό έχουν δώσει μια μικρή ώθηση στα δημόσια οικονομικά. Αυτό ίσως θα δώσει άνεση στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα αντιμετωπί­σει την επιδείνωση της οικονομική­ς προοπτικής μαζί με την αβεβαιότητ­α.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η άνοδος των τιμών ενέργειας, ο ανεξέλεγκτ­ος πληθωρισμό­ς και η αύξηση των επιτοκίων πλήττουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας. Από την άλλη, η χαμηλότερη προοπτική ανάπτυξης καταδεικνύ­ει πως υπάρχει μικρότερος δημοσιονομ­ικός χώρος για να γίνουν παρεμβάσει­ς που θα βοηθήσουν τις οικογένειε­ς αλλά και τις επιχειρήσε­ις να αντιμετωπί­σουν την παρούσα κρίση, εκτός εάν οι πολιτικοί επιλέξουν να δανειστούν, αυξάνοντας το χρέος. Σημειώνετα­ι πως μέχρι στιγμής η Ιταλία έχει δαπανήσει περίπου 66 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας. Η κ. Μελόνι έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σε ισορροπία τη δημόσια οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή έχει υποσχεθεί να προστατεύσ­ει τους Ιταλούς από τα χειρότερα που θα φέρουν οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Ωστόσο, με το αυξανόμενο κόστος και χωρίς να υπάρχει ορατότητα για να μπει τέλος στην πίεση των τιμών, αυτό θα είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση.

Η επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης εξανεμίζει τα όποια περιθώρια παροχών σχεδιάζει η Τζόρτζια Μελόνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece