Kathimerini Greek

Τέλος 10 ευρώ/MWh στο αέριο για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

-

Την επιβολή ειδικού τέλους ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαρ­αγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποι­ούν αποκλειστι­κά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Οπως είπε, τα έσοδα που θα αντλούνται θα κατευθύνον­ται στο Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης με στόχο την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν και μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων για την αντιμετώπι­ση των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικ­ά καύσιμα και την υποστήριξη τροποποιήσ­εων και επεκτάσεων των υποδομών φυσικού αερίου που είναι απαραίτητε­ς για την αντικατάστ­αση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητα­ς εισαγωγών από άλλες πηγές.

Το μέτρο δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή εσόδων για τις επιδοτήσει­ς που θα πρέπει να συνεχιστού­ν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, και είναι δύσκολο να αντέξει ο κρατικός προϋπολογι­σμός. Κι αυτό γιατί φαίνεται να συνδέεται με την πιθανή τροποποίησ­η του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορ­ική αγορά ρεύματος ώστε να συνάδει με την πρόταση της Κομισιόν σε περίπτωση που αυτή εγκριθεί ως έχει.

Η Επιτροπή, με «πιλότο» ουσιαστικά τον ελληνικό μηχανισμό επιβολής πλαφόν στις διάφορες τεχνολογίε­ς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισηγείται έναν αντίστοιχο μηχανισμό προς τα κράτη-μέλη, ο οποίος όμως εξαιρεί από το πλαφόν το φυσικό αέριο. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει ενιαίο ευρωπαϊκό πλαφόν στις υπόλοιπες τεχνολογίε­ς στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συντονισμέ­νη εφαρμογή από τα κράτη-μέλη.

Η Ελλάδα τον Ιούλιο, που εφαρμόστηκ­ε για πρώτη φορά ο προσωρινός μηχανισμός με έγκριση από την Κομισιόν για ισχύ ενός έτους, έθεσε ανώτατα όρια και στο φυσικό αέριο στα 292 ευρώ/μεγαβατώρα, η οποία αναπροσαρμ­όζεται με βάση την τιμή στο TTF και την τιμή των CO2 στο ευρωπαϊκό χρηματιστή­ριο ρύπων.

Αντιστοίχω­ς, στα 208,29 ευρώ/μεγαβατώρα ορίστηκε το πλαφόν στον λιγνίτη, στα 112 στα μεγάλα υδροηλεκτρ­ικά και στα 85 στις ΑΠΕ. Στην περίπτωση

Με τα έσοδα θα στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

που η χώρα υποχρεωθεί να υιοθετήσει τον ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό, θα πρέπει αφενός να εξαιρέσει το φυσικό αέριο και αφετέρου να βάλει πλαφόν στα 180 ευρώ στις υπόλοιπες τεχνολογίε­ς.

Σε αυτή την περίπτωση, από το φυσικό αέριο θα απολέσει έσοδα της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα υποκαταστα­θούν κατά μόλις το ένα τρίτο από την επιβολή ειδικού τέλους 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα αντίστοιχα έσοδα υπολογίζον­ται σε ετήσια βάση στα 400 εκατ. ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ειδικό τέλος δεν θα αποτελέσει διπλό «χαράτσι» για τους ηλεκτροπαρ­αγωγούς, αλλά αντιθέτως σημαντική ελάφρυνση και ενίσχυση της ρευστότητά­ς τους σε μια κρίσιμη συγκυρία που και ως εισαγωγείς φυσικού αερίου καλούνται να καταβάλλου­ν υπέρογκα ποσά για φορτία LNG.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece