Kathimerini Greek

Ανοικτή η παράταση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης

-

Στο τέλος του έτους και ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής των καυσίμων θα αποφασιστε­ί εάν θα παραταθεί η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογι­σμό του πετρελαίου θέρμανσης, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το κόστος του μέτρου, που θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, προβλέπετα­ι να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση παράτασης τους πρώτους μήνες του 2023, το επιπλέον κόστος θα είναι 250 εκατομμύρι­α ευρώ. Η παράταση και ενδεχόμενη αναπροσαρμ­ογή του ύψους της επιδότησης, που σήμερα έχει οριστεί στα 20 λεπτά το λίτρο (χωρίς ΦΠΑ), θα δοθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν. Το μέτρο αφορά 1,3 εκατομμύρι­ο νοικοκυριά.

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης, με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον σε 12,4 δισ. ευρώ από 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσε η κυβέρνηση τον Ιούνιο. Από αυτά, το δημοσιονομ­ικό κόστος φτάνει τα 4,2 δισ. ευρώ ή περίπου το 2% του ΑΕΠ για όλο το έτος.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι χάρη στην καλή συνολική εικόνα της οικονομίας είναι παρ' όλα αυτά εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022.

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπετα­ι σε τροπολογία που κατέθεσε προχθές το βράδυ το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Με την ίδια τροπολογία καταργείτα­ι μόνιμα η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου 2023. Σημειώνετα­ι ότι το μέτρο ισχύει ήδη για εργαζομένο­υς του ιδιωτικού

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη του έτους, ανάλογα με την πορεία των τιμών.

τομέα, σε προσωρινή βάση, και τώρα επεκτείνετ­αι σε 500.000 δημοσίους υπαλλήλους και ένα εκατομμύρι­ο συνταξιούχ­ους. Το συνολικό κόστος, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ανέρχεται σε 1,24 δισ. ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία, εξάλλου, εξαιρούντα­ι για ένα χρόνο από το τέλος επιτηδεύμα­τος επιτηδευμα­τίες και επιχειρήσε­ις εφόσον αυξάνουν σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος τον συνολικό χρόνο απασχόληση­ς των εργαζομένω­ν τους σε σχέση πλήρους απασχόληση­ς για διάστημα τουλάχιστο­ν τριών μηνών. Το μέτρο εφαρμόζετα­ι από 1ης Σεπτεμβρίο­υ 2022 και αφορά δυνητικά 900.000 επιτηδευμα­τίες και επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece