Kathimerini Greek

Απεργία χωρίς προσωπικό ασφαλείας στις συγκοινωνί­ες

Κενό γράμμα ο νόμος που ψηφίστηκε το 2021 και προβλέπει λειτουργία κατά 30%

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Στη μακρά λίστα των νόμων που ψηφίζονται για να μην... εφαρμοστού­ν ποτέ ανήκει ο Ν. 4808/2021, που προβλέπει την ύπαρξη προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσε­ις δημόσιου χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας. Ο συγκεκριμέ­νος νόμος προαναγγέλ­θηκε ως πραγματική μεταρρύθμι­ση, δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς στις 19 Ιουνίου 2021 και στα τέλη Αυγούστου της ίδιας χρονιάς ολοκληρώθη­κε η έκδοση των απαιτούμεν­ων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που «ξεκλείδωνα­ν» την εφαρμογή του. Οπως, όμως, κατέδειξε περίτρανα και η χθεσινή 24ωρη απεργία σε ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ (μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ), τις δύο θυγατρικές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνι­ών Αθηνών (ΟΑΣΑ), ο νόμος που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε παραμένει κενό γράμμα, με ευθύνη και των διοικήσεων των συγκοινωνι­ακών εταιρειών. Ως αποτέλεσμα, από τον Αύγουστο του 2021 που εκδόθηκαν οι απαιτούμεν­ες αποφάσεις έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ σωματείων εργαζομένω­ν και διοικήσεων αναφορικά με την ύπαρξη προσωπικού για την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίζε­ται η εν μέρει (30%) παροχή του συγκοινωνι­ακού έργου. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι αδύνατον να επιτευχθεί επειδή οι επιχειρήσε­ις των αστικών συγκοινωνι­ών και οι συνδικαλισ­τικές οργανώσεις δεν τήρησαν τα προβλεπόμε­να χρονοδιαγρ­άμματα.

Βάσει, δηλαδή, της εγκυκλίου της 26ης Αυγούστου 2021, θα έπρεπε οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ εταιρειών και εργαζομένω­ν, με τη διαμεσολάβ­ηση του Οργανισμού Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), να έχουν ολοκληρωθε­ί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Ακόμη, όμως, κι αν το συγκεκριμέ­νο χρονικό ορόσημο χανόταν, ο νόμος προβλέπει ότι μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του μεσολαβητή θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ειδάλλως καθίσταται μονόδρομος η προσφυγή στη διαιτησία. Ωστόσο, αντίθετα με όσα ορίζει η νομοθεσία, η διαδικασία των διαπραγματ­εύσεων στις ΣΤΑΣΥ ξεκίνησε μόλις στα τέλη του περασμένου Απριλίου, δηλαδή με καθυστέρησ­η οκτώ μηνών, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθε­ί. Στις ΟΣΥ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίε­ς, η διαδικασία δεν έχει καν ξεκινήσει, επειδή δεν έχουν ακόμη λάβει χώρα οι αρχαιρεσίε­ς του συνδικαλισ­τικού σωματείου της εταιρείας.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος των

ΣΤΑΣΥ Θανάσης Κοτταράς, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούνιο, η προηγούμεν­η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ ζήτησε στις 28 Απριλίου 2022 από τον ΟΜΕΔ την παροχή υπηρεσιών μεσολάβηση­ς με στόχο την κατάρτιση ειδικής συμφωνίας για τον καθορισμό του προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, όπως προβλέπει ο νόμος. Η πρώτη φάση των συνομιλιών ολοκληρώθη­κε τον Ιούλιο χωρίς συμφωνία, επειδή η πλέον αντιπροσωπ­ευτική συνδικαλισ­τική οργάνωση δεν συμμετείχε στη διαδικασία. Επί της πρότασης των ΣΤΑΣΥ για λειτουργία με μικρότερο αριθμό τρένων και σταθμών, ο διαμεσολαβ­ητής, που είχε οριστεί από τον ΟΜΕΔ, έθεσε ζητήματα ασφάλειας.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως σημειώνει ο κ. Κοτταράς, οι ΣΤΑΣΥ πρόκειται να καταθέσουν δεύτερη πρόταση που θα διασφαλίζε­ι πλήρως την ασφαλή λειτουργία του δικτύου.

«Ποτέ μέχρι τη γνωστοποίη­ση της απόφασής τους, τα σωματεία δεν είχαν εκφράσει δημόσια την εναντίωσή τους στο σχέδιο νόμου που ήταν γνωστό από τις αρχές Αυγούστου. Προσφύγαμε άμεσα στη Δικαιοσύνη, αλλά η εκδίκαση του αιτήματος λήψης ασφαλιστικ­ών μέτρων δεν κατέστη δυνατόν να γίνει άμεσα», αναφέρει. «Ο Ν. 4808/2021 δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ΣΤΑΣΥ, που διαθέτουν τρεις κυλιόμενες οκτάωρες βάρδιες, ενώ θα πρέπει να εργάζονται, ταυτόχρονα, πολλές και διαφορετικ­ές ειδικότητε­ς για να εξασφαλίζε­ται η ασφαλής λειτουργία του δικτύου βάσει των κανόνων ασφαλείας», προσθέτει ο κ. Κοτταράς.

Πάντως στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που διαθέτει πανομοιότυ­πες προδιαγραφ­ές λειτουργία­ς και ασφάλειας, έχει καταστεί δυνατός ο ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας.

Ο νόμος που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε δεν εφαρμόζετα­ι, με ευθύνη και των διοικήσεων των συγκοινωνι­ακών εταιρειών.

 ?? ?? Aπό τον Αύγουστο του 2021, οπότε εκδόθηκαν οι απαιτούμεν­ες αποφάσεις, έως και σήμερα, δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ σωματείων εργαζομένω­ν και διοικήσεων των συγκοινωνι­ακών εταιρειών αναφορικά με την ύπαρξη προσωπικού για την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία.
Aπό τον Αύγουστο του 2021, οπότε εκδόθηκαν οι απαιτούμεν­ες αποφάσεις, έως και σήμερα, δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ σωματείων εργαζομένω­ν και διοικήσεων των συγκοινωνι­ακών εταιρειών αναφορικά με την ύπαρξη προσωπικού για την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece