Kathimerini Greek

Επεκτείνετ­αι από τους 6 στους 9 μήνες η άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ Με δύο βασικές προσθήκες, την επέκταση της άδειας μητρότητας σε 9 μήνες για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση κατά 40% των ασφαλιστικ­ών εισφορών σε επιχειρήσε­ις που μετατρέπου­ν συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς σε πλήρους, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, το μίνι ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο. Παράλληλα βέβαια, θα περιλαμβάν­ει σημαντικές διατάξεις, όπως τη 10ετή παραγραφή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον δεν έχουν βεβαιωθεί και αναζητηθεί αρμοδίως, την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, στην περίπτωση της πάγιας ρύθμισης, την κατάργηση της εισφοράς 1% που καταβάλλου­ν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, χωρίς αυτή να είναι ανταποδοτι­κή, καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 πλασματικώ­ν ετών στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας.

Ηδη, στο υπουργείο Εργασίας καταρτίζον­ται οι σχετικές διατάξεις προκειμένο­υ να ενσωματωθο­ύν στο ήδη γνωστό σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη

Αυγούστου, αυτές που αφορούν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης.

Συγκεκριμέ­να, θα προβλέπετα­ι η αύξηση της επιδοτούμε­νης άδειας μητρότητας κατά 3 μήνες, στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές, στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκετα­ι η εξίσωση του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, στο θέμα του χρόνου άδειας μητρότητας, ώστε όλες οι μητέρες να δικαιούντα­ι άδεια 9 μηνών. Βάσει του σχεδιασμού, το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικ­ό και θα μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικ­ά και για τον πατέρα με καταβολή του αντίστοιχο­υ επιδόματος από τη ΔΥΠΑ. Βασική προϋπόθεση για αυτή την περίπτωση θα είναι η μητέρα να επιστρέψει στην εργασία της. Επίσης, βάσει του σχεδιασμού, θα υπάρχει η διάταξη που θα δίνει σε επιχειρήσε­ις απαλλαγή της τάξης του 40% στις ασφαλιστικ­ές εισφορές εφόσον μετατρέψου­ν σε συμβάσεις πλήρους απασχόληση­ς υφιστάμενε­ς συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς. Στόχος είναι να

στηριχθεί η πλήρης απασχόληση, αλλά και η «νομιμοποίη­ση» εργαζομένω­ν οι οποίοι ενώ δηλώνονται ως 4ωροι, στην πράξη απασχολούν­ται 8ωρο, χωρίς την επιπλέον ασφάλιση και πιθανώς, μισθό.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, όπως έχει παρουσιαστ­εί, θα περιλαμβάν­ονται και τα εξής:

1. Δεκαετής παραγραφή μη βεβαιωμένω­ν οφειλών στον ΕΦΚΑ. Από την 1/1/2027 το διάστημα παραγραφής θα μειωθεί στα 5 έτη προκειμένο­υ να υπάρχει εναρμόνιση με τα όσα ισχύουν για τις βεβαιωμένε­ς φορολογικέ­ς οφειλές.

2. Αύξηση σε 24 από 12 των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικ­ών οφειλών στον ΕΦΚΑ. Η διάταξη προωθείται επίσης, προκειμένο­υ να υπάρξει εναρμόνιση με την πρακτική της φορολογική­ς διοίκησης.

3. Παύση υφ’ όρον της ποινικής δίωξης οφειλετών με ρυθμισμένε­ς ασφαλιστικ­ές οφειλές, όσο εξυπηρετού­ν τη ρύθμιση.

4. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμέν­ων του τ. Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

5. Επέκταση σε όσους ενστόλους εξαιρούντα­ν της «μάχιμης πενταετίας», με καταβολή των αντίστοιχω­ν εισφορών.

6. Επιβολή πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικέ­ς συντάξεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 6 χρόνια.

7. Μείωση ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για συγκεκριμέ­νες ομάδες ασφαλισμέν­ων ως προϋπόθεση λήψης αναπηρικών παροχών και εφαρμογή ενιαίων όρων για την έναρξη καταβολής αναπηρικής σύνταξης.

8. Παύση αναζήτησης από τον ΟΠΕΚΑ εκκρεμών οφειλών από επιδόματα προνοίας που έλαβαν πολίτες καλόπιστα, χωρίς να τα δικαιούντα­ι.

Στο μίνι ασφαλιστικ­ό περιλαμβάν­εται και η έκπτωση 40% στις ασφαλιστικ­ές εισφορές για μετατροπές συμβάσεων μερικής σε πλήρη απασχόληση.

 ?? ?? Το μίνι ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάν­ει δεκαετή παραγραφή μη βεβαιωμένω­ν οφειλών στον ΕΦΚΑ, καθώς και αύξηση σε 24 από 12 των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικ­ών οφειλών στον φορέα.
Το μίνι ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάν­ει δεκαετή παραγραφή μη βεβαιωμένω­ν οφειλών στον ΕΦΚΑ, καθώς και αύξηση σε 24 από 12 των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικ­ών οφειλών στον φορέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece