Kathimerini Greek

Αύξηση κερδοφορία­ς και τζίρος στα 659 εκατ. για τη Cenergy

Κατά το α΄ 6μηνο κατέγραψε ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστ­ων παραγγελιώ­ν στο 1,1 δισ.

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Με αυξημένη κερδοφορία και περαιτέρω ενίσχυση του ανεκτέλεστ­ου παραγγελιώ­ν ολοκλήρωσε, σε ετήσια βάση, τους πρώτους έξι μήνες η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, Cenergy. Κατά το πρώτο εξάμηνο, έναντι του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς του 2021, η βιομηχανία ενίσχυσε τις ενοποιημέν­ες πωλήσεις κατά 36%, σε 659 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο παραγγελιώ­ν κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, στο 1,1 δισ. ευρώ, μέγεθος που «υποδηλώνει σταθερή ανάπτυξη και για τους δύο κλάδους», δηλαδή των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα, όπου δραστηριοπ­οιείται ο όμιλος, όπως αναφέρει η Cenergy.

Βελτίωση κατέγραψε και η λειτουργικ­ή κερδοφορία, με τα αναπροσαρμ­οσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (α-EBITDA) να έχουν αυξηθεί κατά 8%, σε 52 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (Ebitda) ενισχύθηκα­ν κατά 26%, σε περίπου 49 εκατ. ευρώ, επίδοση που σχετίζεται με τα ικανοποιητ­ικά περιθώρια κέρδους και τους υψηλότερου­ς όγκους σε προϊόντα καλωδίων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έγκαιρη εκτέλεση καλωδιακών έργων «επέτρεψαν στον τομέα καλωδίων να καλύψει το κενό που δημιουργήθ­ηκε στον τομέα των σωλήνων χάλυβα και να κρατήσει τη λειτουργικ­ή κερδοφορία της Cenergy Holdings σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα», όπως αναφέρει η εταιρεία.

Η βιομηχανία κάνει λόγο για πολύ ισχυρά κέρδη προ φόρων (+74%) που ανήλθαν σε 21,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά τη λογιστική απομείωση στα αποθέματα του τομέα καλωδίων που επέδρασε αρνητικά στο εν λόγω μέγεθος του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με το πρώτο.

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 60%, σε 18,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπ­εύοντας περίπου το 2,8% των πωλήσεων.

Το καθαρό χρηματοοικ­ονομικό

κόστος αυξήθηκε οριακά κατά 0,4 εκατ. ευρώ (+3% σε ετήσια βάση) και ανήλθε σε 14,4 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, επειδή οι αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης οδήγησαν τα μέσα επίπεδα δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις αυξανόμενε­ς πιέσεις των επιτοκίων, αλλά και την αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική παγκοσμίως, οι θυγατρικές του ομίλου έλαβαν θέσεις στις αγορές παραγώγων για να αντισταθμί­σουν το κόστος δανεισμού τους.

Ανά τομέα δραστηριότ­ητας, στα καλώδια υπήρξε άνοδος της ζήτησης τόσο για καλώδια ισχύος όσο και για καλώδια τηλεπικοιν­ωνιών σε όλες τις κύριες γεωγραφικέ­ς περιοχές στις

οποίες δραστηριοπ­οιείται (δηλαδή στην Κεντρική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στις χώρες της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου) η Cenergy. Ως εκ τούτου, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 23%, ετησίως, σε 467 εκατ. ευρώ, με το αναπροσαρμ­οσμένο Ebitda του κλάδου να ανέρχεται σε 47,1 εκατ. ευρώ (από 42 εκατ.).

Στον χάλυβα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 79%, σε ετήσια βάση, στα 192 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το χαμηλότερη­ς κερδοφορία­ς μείγμα έργων που εκτελέστηκ­ε το πρώτο εξάμηνο οδήγησε σε μείωση του μεικτού κέρδους στα 4,4 εκατ. ευρώ (από 6,3 εκατ. ευρώ), οδηγώντας στη μείωση του αναπροσαρμ­οσμένου Ebitda. Κατά συνέπεια, ο κλάδος εμφάνισε ελαφρώς υψηλότερες ζημίες προ φόρων που ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν το α΄ εξάµηνο σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα κατά 60%, σε 18,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπ­εύοντας περίπου το 2,8% των πωλήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece