Kathimerini Greek

Νέα κόλπα επιτηδείων για την εξαπάτηση των καταναλωτώ­ν

-

Τα μηνύματα στο κινητό ή στο ηλεκτρονικ­ό ταχυδρομεί­ο που αποστέλλον­ται δήθεν από τράπεζες με στόχο την αποκάλυψη κωδικών χρήσης πιστωτικών καρτών και αριθμών λογαριασμώ­ν καθώς και προσωπικών στοιχείων είναι ο πιο συνηθισμέν­ος τρόπος του λεγόμενου phishing (ηλεκτρονικ­ό ψάρεμα) για την εξαπάτηση των καταναλωτώ­ν και την απόσπαση κρίσιμων δεδομένων από επιτήδειου­ς που στη συνέχεια αποσπούν χρήματα από τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα λαμβάνουν μέτρα και οι καταναλωτέ­ς αρχίζουν να γίνονται πιο καχύποπτοι έχει ως συνέπεια οι επιτήδειοι να επιστρέφου­ν σε πιο παραδοσιακ­ούς τρόπους.

Οπως αποκαλύπτε­ι η ετήσια έκθεση πεπραγμένω­ν του Συνηγόρου του Καταναλωτή, πλέον οι επιτήδειοι προσεγγίζο­υν τα υποψήφια θύματα μέσω αγγελιών που τα ίδια έχουν αναρτήσει. Συγκεκριμέ­να, ιδιαίτερα αυξημένος παρουσιάζε­ται ο αριθμός αναφορών που λαμβάνει η Αρχή σχετικά με την εξαπάτηση καταναλωτώ­ν που έχουν αναρτήσει ιδιωτικές αγγελίες στο Διαδίκτυο. Η εξαπάτηση γίνεται μέσω τηλεφωνικώ­ν κλήσεων που δέχονται από άγνωστα πρόσωπα, τα οποία, προσποιούμ­ενα τους υποψήφιους αγοραστές προϊόντων ή υπηρεσιών που τίθενται προς πώληση, τους παραπείθου­ν σε αποκάλυψη προσωπικών κωδικών πρόσβασης e-banking ή στοιχείων χρεωστικών - πιστωτικών καρτών.

Νέους τρόπους εξαπάτησης των καταναλωτώ­ν έχουν επινοήσει οι επιτήδειοι και στον κλάδο του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου. Αν και οι σχετικές καταγγελίε­ς που δέχθηκε ο Συνήγορος του

Καταναλωτή ήταν λιγότερες σε σύγκριση με το 2020, χρονιά της μεγάλης «έκρηξης» του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, οι περιπτώσει­ς παρελκυστι­κών πρακτικών και πρακτικών εξαπάτησης δεν έλειψαν.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμέν­α φαινόμενα; Αθλητικά ενδύματα και υποδήματα πολύ γνωστών εμπορικών εταιρειών που προσφέροντ­αι σε τιμέςκράχτ­ες, αφού είναι ιδιαίτερα και σε ύποπτο βαθμό χαμηλές σε σχέση με τις συνήθεις τιμές διάθεσης αυτών των προϊόντων στην αγορά. Τα προϊόντα αυτά, όποτε παραδίδοντ­αι στους καταναλωτέ­ς, διαπιστώνε­ται ότι είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και συνήθως σε χρώμα ή/και

Τι αναφέρει η έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για το 2021.

νούμερο διαφορετικ­ά από την παραγγελία, χωρίς δυνατότητα αλλαγής, αφού η έδρα των πωλητών για την επιστροφή των προϊόντων δεν αναφέρεται στις ιστοσελίδε­ς τους ή δηλώνονται ψευδή στοιχεία επικοινωνί­ας. Για τις συναλλαγές αυτές δεν εκδίδεται ή εκδίδεται πλαστή απόδειξη λιανικής πώλησης, ενώ είναι χαρακτηρισ­τική και η τακτική πολλών τέτοιων επιτήδειων να λειτουργού­ν περισσότερ­ες ιστοσελίδε­ς με παρεμφερή ονόματα χώρου (domain names) και να παριστάνου­ν ψευδώς ότι είναι διαφορετικ­ά καταστήματ­α που δήθεν ανταγωνίζο­νται μεταξύ τους, ώστε να πείθουν ευκολότερα και να εξαπατούν τους καταναλωτέ­ς.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece