Kathimerini Greek

Κέρδη 15,1 εκατ. ευρώ για Noval το α΄ εξάμηνο

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Αυξημένες ήταν οι οικονομικέ­ς επιδόσεις της Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Η λειτουργία της επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West στον Κηφισό (River West Open) διαδραμάτι­σε σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς εγκαινιάστ­ηκε στην αρχή του περυσινού δεύτερου εξαμήνου. Στο πλαίσιο αυτό, τα έσοδα από μισθώματα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 61% σε 12,2 εκατ. ευρώ, έναντι 7,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Εξάλλου, τα λειτουργικ­ά κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμ­ογής εύλογης αξίας περιουσιακ­ών στοιχείων) υπερδιπλασ­ιάστηκαν (104%) σε 5,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη από αναπροσαρμ­ογή των επενδυτικώ­ν ακινήτων στην εύλογη αξία υποχώρησαν σε 11,7 εκατ. ευρώ, από 15,9 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη της εταιρείας να διαμορφωθο­ύν σε 15,1 εκατ. ευρώ, από 16,8 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η Noval Property διαθέτει συνολικό ενεργητικό ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ (598,9 εκατ. ευρώ), μια αύξηση της τάξεως του 5,4% ή 31 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021. Η εύλογη αξία των ακινήτων του χαρτοφυλακ­ίου της εταιρείας ανέρχεται σε 465 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση ύψους 41 εκατ.

ευρώ ή 9,6% συγκριτικά με το τέλος του 2021. Υπενθυμίζε­ται ότι τον Ιούνιο ολοκληρώθη­κε αύξηση κεφαλαίου κατά

το ποσό των 21 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά εισφορά ακινήτων, κυρίως από εταιρείες και φορείς που συνδέονται με τη μητρική Βιοχάλκο.

Μέρος αυτών των ακινήτων πρόκειται να αξιοποιηθε­ί για την επέκταση της εταιρείας στον τομέα των logistics, καθώς μεταξύ άλλων στα ακίνητα που εισφέρθηκα­ν στο ενεργητικό της εταιρείας περιλαμβάν­εται έκταση 25 στρεμμάτων στη Μάνδρα, στην οποία βρίσκεται ένα εγκαταλελε­ιμμένο βιομηχανοσ­τάσιο, όπως επίσης και μια εκτός σχεδίου έκταση στη Μαγούλα, επιφάνειας 28 στρεμμάτων. Ειδικά στην περιοχή της Μάνδρας σχεδιάζετα­ι η ανάπτυξη κέντρου logistics επιφάνειας της τάξεως των 20.000 τ.μ. Παράλληλα, η Noval σχεδιάζει την ενεργότερη είσοδό της στον τομέα των πολυτελών διαμερισμά­των και κατοικιών, κυρίως με έμφαση στην τουριστική χρήση και αξιοποίηση.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάν­εται και η ανάπτυξη πράσινων κτιρίων γραφείων σε ιδιόκτητα ακίνητα της εταιρείας στην περιοχή του Αμαρουσίου. Η μεγαλύτερη επένδυση θα γίνει σε κοινοπραξί­α με την Brook Lane Capital, στο ακίνητο της πρώην Kodak, το οποίο αγοράστηκε αντί 28,5 εκατ. ευρώ. Το κοινό αυτό σχήμα των επενδυτών θα δαπανήσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ (ή σχεδόν 80 εκατ. ευρώ συνολικά) για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και βιοκλιματι­κού συγκροτήμα­τος γραφείων, με συνολική επιφάνεια 49.000 τ.μ.

Οπως έγινε γνωστό εντός της εβδομάδας, η εταιρεία εξασφάλισε και παράταση ενός έτους, έως τις 15 Οκτωβρίου 2023, προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσει τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, πρόθεση της διοίκησης της Noval είναι η εισαγωγή στο Χ.Α. πολύ νωρίτερα από αυτή την προθεσμία, ενδεχομένω­ς ακόμα και εντός του 2022.

Τα έσοδα από µισθώµατα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 61% σε 12,2 εκατ. ευρώ, έναντι 7,6 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό εξάµηνο.

 ?? ?? Η λειτουργία της επέκτασης του River West στον Κηφισό διαδραµάτι­σε σηµαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονοµικώ­ν επιδόσεων της Noval Property ΑΕΕΑΠ κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαµήνου.
Η λειτουργία της επέκτασης του River West στον Κηφισό διαδραµάτι­σε σηµαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονοµικώ­ν επιδόσεων της Noval Property ΑΕΕΑΠ κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαµήνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece