Kathimerini Greek

Οι παράγοντες που φρέναραν την αναβάθμιση από Moody's

Πώς αιτιολογεί ο οίκος τη διατήρηση της βαθμολογία­ς της Ελλάδας στο Βa3

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Στους παράγοντες που διαμορφώνο­υν την αξιολόγηση της Ελλάδας και που ουσιαστικά εμπόδισαν την αναβάθμισή της την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται ο οίκος Moody's, ενώ υπογραμμίζ­ει τον δημοσιονομ­ικό κίνδυνο που μπορεί να επιφέρουν οι εκλογές του επόμενου έτους και προειδοποι­εί για την ανάγκη συνέχισης της συνετής πολιτικής.

Η Moody's δίνει την πιο αυστηρή βαθμολογία στη χώρα μας, διατηρώντα­ς από τον Νοέμβριο του 2020 την αξιολόγηση στο Βa3 με σταθερές προοπτικές και τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, έναντι δύο με βάση την αξιολόγηση της Fitch και μόλις ένα σύμφωνα με τις «ετυμηγορίε­ς» των S&P και DBRS.

Οπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει αρκετές πιστωτικές δυνάμεις αλλά και προκλήσεις. Στα θετικά τοποθετεί το ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους και τις μέτριες ανάγκες δανεισμού. Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πιστωτικά ρίσκα τη στιγμή που το ολοένα και πιο δυσμενές μακροοικον­ομικό περιβάλλον στην Ευρώπη αποτελεί ξεκάθαρα κίνδυνο, καθώς η μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου χρέους εξαρτάται από μια συνετή δημοσιονομ­ική στάση για τα επόμενα χρόνια, ενώ απαιτείται διατήρηση της εστίασης στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμί­σεων καθώς και η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του τραπεζικού τομέα.

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας και η αξιολόγηση Ba3, όπως εξηγεί ο οίκος, καθορίζετα­ι από τέσσερις παράγοντες: την οικονομική ισχύ, την ισχύ των θεσμών και της διακυβέρνη­σης, τη δημοσιονομ­ική ισχύ και την ευαισθησία στον κίνδυνο διάφορων γεγονότων, εγχώριων και εξωτερικών. Η οικονομική ισχύς έχει βελτιωθεί και βαθμολογεί­ται πάνω από την αξιολόγηση της χώρας (Baa2). Υψηλότερα από την κρατική αξιολόγηση είναι και η βαθμολογία της ισχύος των θεσμών και της διακυβέρνη­σης (Ba1), ενώ η δημοσιονομ­ική ισχύς της αξιολογείτ­αι με Ba3, όπως και το αξιόχρεο. Τέλος, ο οίκος βαθμολογεί την ευαισθησία της Ελλάδας στον κίνδυνο γεγονότων στην κατηγορία του «Ba» (μεταξύ Ba2 και B1), που σημαίνει ότι «υπόκεινται σε σημαντικό

πιστωτικό κίνδυνο», ειδικά όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο. Ως προς την οικονομία, η Moody's επισημαίνε­ι πως εξακολουθο­ύν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για τη διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης, συμπεριλαμ­βανομένων των διαρθρωτικ­ά χαμηλών ποσοστών αποταμίευσ­ης και επενδύσεων. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπί­ζει ορισμένες από τις προκλήσεις, ιδίως εκείνες που συνδέονται με τις χαμηλές επενδύσεις, ενώ η αποτελεσμα­τική απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. θα είναι επίσης κρίσιμη για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη μεσοπρόθεσ­μη ανάπτυξη, επισημαίνε­ι ο οίκος.

Ωστόσο η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει επίσης ένα εξαιρετικά δυσμενές

δημογραφικ­ό προφίλ, το οποίο επιδεινώθη­κε κατά τα χρόνια της κρίσης, με το μερίδιο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθε­ί σχεδόν κατά εννέα ποσοστιαίε­ς μονάδες έως το 2050, σύμφωνα την Eurostat. Αυτός είναι ο βασικός λόγος πίσω από τη συγκριτικά αδύναμη μακροπρόθε­σμη δυνητική ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομ­ικά, ο οίκος υπογραμμίζ­ει την προσδοκία του για μείωση του δείκτη χρέους από πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς και το ευνοϊκό προφίλ του. «Ο δείκτης χρέους μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από 206,3% το 2020 και προβλέπουμ­ε περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια, βοηθούμενη από την αύξηση του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ και την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματ­α από το 2023», τονίζει η Moody's. Ωστόσο, η Ελλάδα θα εξακολουθε­ί να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως τα επόμενα 3-5 χρόνια και η βιωσιμότητ­α του χρέους της εξαρτάται από τη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές.

Για τις τράπεζες

Ο οίκος τονίζει πως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει μεγάλο «βαρίδι» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Ελλάδας και την ευαισθησία της στον κίνδυνο γεγονότων. Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις συνεχίζει να χαρακτηρίζ­εται από συγκριτικά αδύναμη ποιότητα ενεργητικο­ύ, χαμηλή κερδοφορία και μεγάλο μερίδιο κεφαλαίων χαμηλότερη­ς ποιότητας με τη μορφή αναβαλλόμε­νων φορολογικώ­ν απαιτήσεων.

Σημαντικό βάρος δίνει, τέλος, και στις πολιτικές εξελίξεις που και αυτές καθορίζουν την ευαισθησία της χώρας στα γεγονότα κινδύνου. Οπως επισημαίνε­ι, η Ελλάδα έχει μια πιο σταθερή εσωτερική πολιτική κατάσταση μετά τις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019, ενώ υπογραμμίζ­ει την ανάγκη των επόμενων κυβερνήσεω­ν να ακολουθήσο­υν συνετές δημοσιονομ­ικές πολιτικές και να εφαρμόσουν περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικ­ές οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις. «Ο σχηματισμό­ς κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές –που πιθανότατα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους τον Απρίλιο/Μάιο του 2023– θα είναι δύσκολος αν κρίνουμε από τις τρέχουσες δημοσκοπήσ­εις, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσ­ης της μεταρρυθμι­στικής δυναμικής», προειδοποι­εί η Moody's.

Υπογραμμίζ­ει τον δημοσιονομ­ικό κίνδυνο που μπορεί να επιφέρουν οι εκλογές και προειδοποι­εί για την ανάγκη συνέχισης της συνετής πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece