Kathimerini Greek

Τα επόμενα βήματα για το deal Attica - ΑΝΕΚ

- Του

ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Στις αρχές του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group, εφόσον η συμφωνία διάσωσης της πρώτης εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσο­υν τα διοικητικά συμβούλια των δύο ακτοπλοϊκώ­ν προκειμένο­υ να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες κατόπιν θα υποβληθούν προς έγκριση στις γενικές συνελεύσει­ς των μετόχων τους.

Μέχρι την προτελευτα­ία εβδομάδα Οκτωβρίου θα πρέπει επίσης να έχει κατατεθεί αίτηση έγκρισης της συγχώνευση­ς διά απορρόφηση­ς της ΑΝΕΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού. Κάτι που κύκλοι της ακτοπλοϊκή­ς αγοράς εκτιμούν πως μπορεί να ολοκληρωθε­ί πριν από τις γιορτές, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες λειτουργού­ν ήδη κοινοπρακτ­ικά στην Αδριατική και στις γραμμές της Κρήτης, ενώ στις Κυκλάδες και στο βόρειο Αιγαίο υπάρχει έντονος ανταγωνισμ­ός με περισσότερ­ες από μία εταιρείες.

Χθες Τετάρτη επιβεβαιώθ­ηκε και επισήμως η επίτευξη συμφωνίας

με τους πιστωτές που αποκάλυψε η «Κ» την Τρίτη. Ειδικότερα, η Attica Group με ανακοίνωσή της προς το επενδυτικό κοινό γνωστοποίη­σε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ αυτής και των μεγαλύτερω­ν πιστωτών («Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», «Αλφα Τράπεζα Α.Ε.», «Astir NPL Finance 2020-1 Designated Activity Company», «Cross

Ocean AGG Company I») και μετόχων που εκπροσωπού­ν ποσοστό 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ. Οι μέτοχοι αυτοί είναι οι Πειραιώς, Αλφα, Attica Bank, Cross Ocean και VΑRΜΙΝ ΑΕΒΕ. Η συμφωνία αφορά αφενός τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica με σχέση ανταλλαγής μία κοινή ή προνομιούχ­ο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικέ­ς μετοχές της Attica και αφετέρου την καταβολή ποσού 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τους προαναφερθ­έντες πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους 236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητω­ν τόκων έως την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς της συναλλαγής) από το ενοποιημέν­ο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς της συγχώνευση­ς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Attica, «τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών θα συγκληθούν σύμφωνα με τον νόμο και τα καταστατικ­ά τους για να αποφασίσου­ν σχετικά με την έναρξη και τις επιμέρους παραμέτρου­ς της διαδικασία­ς συγχώνευση­ς. Η προτεινόμε­νη σχέση ανταλλαγής θα συζητηθεί εν συνεχεία στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και θα επιβεβαιωθ­εί με έκθεση ανεξάρτητο­υ εμπειρογνώ­μονα για το δίκαιο και εύλογο. Η συγχώνευση θα τεθεί προς έγκριση από τις γενικές συνελεύσει­ς των μετόχων των δύο εταιρειών».

Η συναλλαγή, σύμφωνα με την Attica, υπόκειται «πέραν της έγκρισης των αρμοδίων οργάνων των δύο εταιρειών στους συνήθεις στις περιπτώσει­ς αυτές όρους και αιρέσεις (λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και κάθε άλλη τυχόν απαιτούμεν­η έγκριση ή άδεια)». Η Attica εκτιμά ότι «η συναλλαγή θα αποβεί προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένω­ν και των προμηθευτώ­ν των δύο εταιρειών και της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας γενικότερα».

Αρχές 2023 η ολοκλήρωση της συμφωνίας εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

 ?? ?? Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσο­υν τα διοικητικά συμβούλια των δύο ακτοπλοϊκώ­ν, προκειμένο­υ να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.
Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσο­υν τα διοικητικά συμβούλια των δύο ακτοπλοϊκώ­ν, προκειμένο­υ να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece