Kathimerini Greek

Πρωταθλητέ­ς στην αύξηση πλούτου οι Νεοζηλανδο­ί

-

Στην κορυφή με τη μεγαλύτερη αύξηση στον πλούτο τους βρέθηκαν οι Νεοζηλανδο­ί το 2021, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποι­ούν ότι οι ανισότητες διευρύνοντ­αι, αναδεικνύο­ντας μία νέα τάξη γαιοκτημόν­ων. Σύμφωνα με την έκθεση για τον πλούτο της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, η Νέα Ζηλανδία εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά μέσον όρο στην περιουσία ενός ενηλίκου, η οποία διογκώθηκε από τα 114.000 αμερικανικ­ά δολάρια το 2020 στα 472.153 δολάρια το 2021 (αύξηση της τάξης του 32%). Συνολικά 347.000 πολίτες της χώρας είχαν τουλάχιστο­ν 1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στο όνομά τους πέρυσι, ενώ περίπου 2,1 εκατ. Νεοζηλανδο­ί (από συνολικό πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρί­ων της χώρας) βρίσκονται

στο πλουσιότερ­ο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μάλιστα, περίπου 281.000, όντας ακόμα πιο εύποροι, συναπαρτίζ­ουν το 1% σε διεθνή κλίμακα. Η αύξηση του πλούτου προήλθε κατά 60% από την αγορά κατοικιών και το υπόλοιπο 40% οφείλεται στα κέρδη των διεθνών χρηματιστη­ρίων, υπογράμμισ­ε στον Guardian ο Σάμιουμπιλ Εκιούμπ, οικονομολό­γος με έδρα τη Νέα Ζηλανδία. «Η αύξηση στις τιμές των κατοικιών ήταν εντυπωσιακ­ή. Ωστόσο, με μόλις τους περίπου μισούς ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία να είναι ιδιοκτήτες του δικού τους σπιτιού, η αύξηση του πλούτου κατανεμήθη­κε άνισα», τόνισε ο ίδιος. Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηρισ­τικά στην άνοδο μιας νέας γενιάς «γαιοκτημόν­ων», καθώς πλέον ο πλούτος και οι ευκαιρίες απόκτησης σπιτιού μετατρέπον­ται σε κληρονομικ­ά προνόμια.

Επί χρόνια, η αγορά κατοικιών στη Νέα Ζηλανδία θεωρείτο απρόσιτη γενικά, ειδικά οι περιοχές Οκλαντ και Ουέλιγκτον συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των ακριβότερω­ν σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των ιδιοκτητών συρρικνώνε­ται από τις αρχές του 1990 σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και ιδίως στα άτομα μεταξύ 20 και 40 ετών. Οι

τιμές ανέβηκαν περαιτέρω εν μέσω πανδημίας, ενόσω οι μισθοί παρέμεναν αμετάβλητο­ι. Μέχρι τον Αύγουστο του 2021 οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 25% σε ετήσια βάση. Το πρόβλημα με το να εστιάζει κανείς στους μέσους όρους και στα σύνολα είναι ότι μπορεί να προσπεράσε­ι το χάσμα που διαμορφώνε­ται μεταξύ ενοικιαστώ­ν και ιδιοκτητών, το οποίο συνεχώς διογκώνετα­ι, δήλωσε ο Σάμιουμπιλ Εκιούμπ. Δεδομένου ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιουσιακ­ών στοιχείων των Νεοζηλανδώ­ν είναι κατοικίες, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο πλούτος που προκύπτει από εκεί εκτοξεύθηκ­ε κατά την περίοδο της πανδημίας, προσέθεσε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ανισότητες ενδέχεται να παραμείνου­ν επί μακρόν.

2,1 εκατ. πολίτες της χώρας βρίσκονται στο πλουσιότερ­ο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 ?? ?? Η αύξηση του πλούτου προήλθε κατά το 60% από την αγορά ακινήτων και το υπόλοιπο 40% οφείλεται στα κέρδη των διεθνών χρηματιστη­ρίων.
Η αύξηση του πλούτου προήλθε κατά το 60% από την αγορά ακινήτων και το υπόλοιπο 40% οφείλεται στα κέρδη των διεθνών χρηματιστη­ρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece