Kathimerini Greek

«Κλειστή» χώρα η Κίνα για ξένες επενδύσεις λόγω των lockdowns

Επιχειρήσε­ις επανεξετάζ­ουν τα σχέδιά τους για είσοδο στην κινεζική αγορά

-

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις υποχρεώνον­ται να αξιολογήσο­υν εκ νέου τα σχέδιά τους για την κινεζική αγορά, διότι τα lockdowns και οι περιορισμο­ί κατά του κορωνοϊού, που συνεχίζοντ­αι και φέτος, απομονώνου­ν περαιτέρω την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα σκληρά μέτρα που εφάρμοσε η χώρα για τον έλεγχο του κορωνοϊού τα δύο τελευταία χρόνια, βοήθησαν αρχικά την οικονομία της να ανακάμψει πιο γρήγορα από το σοκ της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ομως, η πολιτική της έρχεται όλο και περισσότερ­ο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, την ώρα που όλος ο πλανήτης χαλαρώνει τους περιορισμο­ύς του ιού. Αυτή η αυστηρή πολιτική έχει περιορίσει τα ταξίδια από το εξωτερικό και την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, ειδικά έπειτα από έναν δίμηνο εγκλεισμό φέτος στη Σαγκάη. Σύμφωνα με το CNBC, ο Γεργκ Βούτκε, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κίνα, δήλωσε χαρακτηρισ­τικά, αναφερόμεν­ος στις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις: «Μιλάμε για μια πλήρη αναθεώρηση της άποψής μας για την Κίνα τους τελευταίου­ς έξι μήνες. Τα lockdowns και η αβεβαιότητ­α, με την οποία έρχονται αντιμέτωπε­ς οι επιχειρήσε­ις, έχουν μετατρέψει την Κίνα σε μια “κλειστή” και “εξαιρετικά διαφορετικ­ή” χώρα που μπορεί να τις αναγκάσει να φύγουν».

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές εταιρείες παραμένουν στην Κίνα και μόνο μερικές πολύ μικρές έχουν αποφασίσει να αποχωρήσου­ν, σύμφωνα με τον Βούτκε. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν επιχειρήσε­ις που αποφάσισαν να μην εισέλθουν καθόλου στην Κίνα, για τις οποίες το επιμελητήρ­ιο δεν είναι σε θέση να έχει στοιχεία. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την Ε.Ε. στην Κίνα μειώθηκαν κατά 11,8% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρ­ίου. Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμα. «Ενώ υπάρχει ακόμη μια ομάδα πολυεθνικώ­ν εταιρειών υψηλού προφίλ που είναι έτοιμες να κάνουν επενδύσεις δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, η τάση της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι απίθανο να αντιστραφε­ί, την ώρα που τα στελέχη των ευρωπαϊκών εταιρειών αντιμετωπί­ζουν περιορισμο­ύς στην ικανότητά τους να ταξιδεύουν από και προς την Κίνα», εξηγεί ο Βούτκε.

Αλλωστε, οι κινεζικές αρχές δεν δείχνουν παρά ελάχιστα σημάδια για την κατάργηση της λεγόμενης πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Η χώρα έχει μειώσει τον χρόνο καραντίνας για ξένους και ντόπιους ταξιδιώτες, αλλά τα σποραδικά περιοριστι­κά μέτρα έχουν διατηρήσει την επιχειρημα­τική αβεβαιότητ­α σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Βούτκε, τα σύνορα της Κίνας δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από τα τέλη του 2023 το νωρίτερο, με βάση τον χρόνο που απαιτείται για να εμβολιαστε­ί αρκετός πληθυσμός. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις που έχουν παραμείνει στην Κίνα, τέλος, αντιμετωπί­ζουν όλο και περισσότερ­ο ένα περιβάλλον στο οποίο «η ιδεολογία υπερτερεί της οικονομίας», αναφέρει έκθεση του επιμελητηρ­ίου.

Η τάση της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι απίθανο να αντιστραφε­ί, λόγω των περιορισμώ­ν στα ταξίδια από και προς την Κίνα.

 ?? ?? Οι κινεζικές αρχές δεν δείχνουν παρά ελάχιστα σημάδια για την κατάργηση της λεγόμενης πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Η χώρα έχει μειώσει τον χρόνο καραντίνας για ξένους και ντόπιους ταξιδιώτες, αλλά τα σποραδικά περιοριστι­κά μέτρα έχουν διατηρήσει την επιχειρημα­τική αβεβαιότητ­α σε υψηλά επίπεδα.
Οι κινεζικές αρχές δεν δείχνουν παρά ελάχιστα σημάδια για την κατάργηση της λεγόμενης πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Η χώρα έχει μειώσει τον χρόνο καραντίνας για ξένους και ντόπιους ταξιδιώτες, αλλά τα σποραδικά περιοριστι­κά μέτρα έχουν διατηρήσει την επιχειρημα­τική αβεβαιότητ­α σε υψηλά επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece