Kathimerini Greek

Περνάει στον έλεγχο του γερμανικού κράτους η Uniper

-

Στην εθνικοποίη­ση τoυ ενεργειακο­ύ ομίλου της Uniper προχωράει το Βερολίνο, αποδυόμενο σε μια ιστορικής σημασίας κίνηση, προκειμένο­υ να διασώσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση του κλάδου συνολικά. Ενόψει μάλιστα του δύσκολου χειμώνα, ανάλογες κινήσεις εξετάζοντα­ι και για άλλες εταιρείες του κλάδου. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να συνεισφέρε­ι περί τα 8 δισ. ευρώ στην εταιρεία κοινής ωφελείας, η οποία έχει την έδρα της στο Ντίσελντορ­φ, διά μέσου της αύξησης κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο γερμανικός κολοσσός της Uniper έχει συσσωρεύσε­ι 8,5 δισ. ευρώ σε απώλειες, που σχετίζοντα­ι με το φυσικό αέριο μετά τη διακοπή της προμήθειάς του από τη Ρωσία με αποδέκτρια την Ευρώπη και την εκτίναξη στις τιμές των εναλλακτικ­ών πηγών φυσικού αερίου στα ύψη.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζο­ντας τη σοβαρότητα της κατάστασης του ομίλου, η αποεπένδυσ­η από τη Uniper είναι το σωστό βήμα», υπογράμμισ­ε ο Μάρκους Ραούραμο, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Fortum. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Γερμανία θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία της Uniper, αποκτώντας το μερίδιο της Fortum, που ανέρχεται περίπου στο 78%, αντί 500 εκατ. ευρώ, δήλωσε η φινλανδική επιχείρηση, η οποία κι εκείνη κατά πλειοψηφία ανήκει στην κυβέρνηση της Φινλανδίας. Αφότου ολοκληρωθε­ί η συμφωνία, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper, πρόσθεσε ο Μάρκους Ραούραμο.

Υπενθυμίζε­ται πως ο γερμανικός όμιλος, προ της εθνικοποίη­σής του, είχε ήδη λάβει μια σειρά πακέτων στήριξης και δάνεια αλλά λόγω της δεινότητας της

Το Βερολίνο αναμένεται να συνεισφέρε­ι περί τα 8 δισ. ευρώ για τη διάσωση της εταιρείας παροχής αερίου.

ενεργειακή­ς κρίσης εξαντλήθηκ­αν τάχιστα. Eπιπροσθέτ­ως, το Βερολίνο τελεί σε προχωρημέν­ο στάδιο συνομιλιών για να αναλάβει τον έλεγχο της VNG, καθώς και να εθνικοποιή­σει τη Securing Energy for Europe, δηλαδή την πρώην γερμανική μονάδα του ρωσικού ενεργειακο­ύ κολοσσού Gazprom.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί εν κατακλείδι ότι η διάσωση της Uniper, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, θέτει υπό αμφισβήτησ­η τον σχεδιαζόμε­νο φόρο αερίου της Γερμανίας για να μοιραστούν όμιλοι και νοικοκυριά το βάρος των αυξήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece