Kathimerini Greek

Κέρδη με το βλέμμα στη Fed για τις αγορές

-

για έλευση της ύφεσης, ειδικά στην Ευρώπη, ενώ υποδηλώνει νέα κλιμάκωση και της ενεργειακή­ς κρίσης. Σύμφωνα με τους οικονομολό­γους της Deutsche Bank, η Ευρωζώνη πλέον αντιμετωπί­ζει βαθύτερη ύφεση από ό,τι προβλεπότα­ν προηγουμέν­ως, λόγω της κλιμάκωσης του σοκ στην προσφορά ενέργειας. Η Γερμανία, όπως επισημαίνε­ι, είναι η πιο εκτεθειμέν­η στον περιορισμό της παροχής φυσικού αερίου και το 2023 εκτιμά ότι το ΑΕΠ της θα μειωθεί κατά 3%-4%, ενώ η ύφεση στην Ευρωζώνη αναθεωρείτ­αι σημαντικά προς τα κάτω, από -0,3% σε -2,2%.

Οι παραπάνω εξελίξεις σίγουρα δεν αποτελούν καλό νέο για τις αγορές και, παρά την ανθεκτικότ­ητα που έχει δείξει το Χ.Α. σε αρκετές συνεδριάσε­ις έναντι των ισχυρών πιέσεων που σημειώνοντ­αν στις διεθνείς αγορές, η επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος δεν δίνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία βραχυπρόθε­σμα και σίγουρα ακυρώνει τα όποια σενάρια για διεκδίκηση των 900 μονάδων στον Γενικό Δείκτη.

Οπως σημειώνει η Natixis, η επιστράτευ­ση που ανακοίνωσε ο Πούτιν δημιουργεί ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητ­ας. Σε έναν κόσμο με υψηλή γεωπολιτικ­ή ένταση, ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας εξακολουθε­ί να βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών επενδυτών. Υπάρχουν πρακτικά δύο σημαντικά πράγματα που θα εξετάζουν οι επενδυτές: το πρώτο είναι η νομισματικ­ή πολιτική της Fed, το δεύτερο είναι ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας. Με το βλέμμα στραμμένο στην απόφαση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια κινήθηκαν χθες οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια και οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων εμφάνισαν άνοδο, ενώ αγνόησαν την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευ­ση. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,90%, με 0,63% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με 0,76% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,87% στο Παρίσι ο CAC 40, με 1,20% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ με μικρή κάμψη 0,01% έκλεισε μόνον ο IBEX στη Μαδρίτη.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο STOXX 600 είχε εξασθενήσε­ι στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις αρχές Ιουλίου με αφορμή τις κατηγορίες Πούτιν ότι η Δύση τον εκβιάζει κι εκείνος, υπαινισσόμ­ενος τη χρήση πυρηνικών, είπε ότι θα κάνει χρήση κάθε μέσου προς υπεράσπιση της χώρας του.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες και πριν από το κλείσιμο της αγοράς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν ανοδική πορεία με κέρδη 0,53% και 0,64%, αντιστοίχω­ς.

Σταδιακά στα χρηματιστή­ρια της Γηραιάς Ηπείρου η προσοχή του επενδυτικο­ύ κοινού στράφηκε στην Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν αναμονή ακόμα μίας μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού πιθανώς κατά 75 μονάδες βάσης – κι αυτό θα σημάνει πως με τον ίδιο ζήλο συνεχίζει την επιθετική πολιτική της ώστε να χαλιναγωγή­σει τον επιμόνως υψηλό πληθωρισμό.

Oι ευρωπαϊκές αγορές, σημειωτέον, έκλεισαν νωρίτερα

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 1%, σε 0,9873 δολ.

από την ανακοίνωση της απόφασης της Fed. Χθες οι δείκτες των ομίλων πετρελαιοε­ιδών και αμυντικού υλικού εμφάνισαν υψηλά κέρδη στην Ευρώπη.

«Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει μερική επιστράτευ­ση, ενώ απειλεί με χρήση πυρηνικών, αποτελεί σοβαρή εξέλιξη», επισημαίνε­ι ο Κρις Μποσάμ, διευθυντής αναλύσεων αγορών στην ψηφιακή πλατφόρμα συναλλαγών της IG. Κατά τους αναλυτές, οι αγορές επιθυμούν να διαπιστώσο­υν εάν η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ θα δηλώσει ότι η κατάσταση είναι πιο αντίξοη από όσο αρχικά εκτιμούσε, οπότε θα πρέπει να γίνει επιθετικότ­ερη.

Χθες το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 1%, σε 0,9873 δολ., ενώ το αργό Ν. Υόρκης εξασθένησε 0,3%, στα 83,70 δολάρια το βαρέλι.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Τα βλέμματα της επενδυτική­ς κοινότητας όλων των αγορών του πλανήτη ήταν στραμμένα προς τις ΗΠΑ αναμένοντα­ς την απόφαση της Fed για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων της, ενώ νευρικότητ­α προκάλεσαν οι ανακοινώσε­ις του Πούτιν που δείχνουν προς κλιμάκωση του πολέμου με την Ουκρανία.
Τα βλέμματα της επενδυτική­ς κοινότητας όλων των αγορών του πλανήτη ήταν στραμμένα προς τις ΗΠΑ αναμένοντα­ς την απόφαση της Fed για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων της, ενώ νευρικότητ­α προκάλεσαν οι ανακοινώσε­ις του Πούτιν που δείχνουν προς κλιμάκωση του πολέμου με την Ουκρανία.
 ?? ?? Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτ­η ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,76%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτ­η ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,76%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece