Kathimerini Greek

Τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από Fed

Διαμορφώνο­νται πλέον στο 3% με 3,25% – Θα φτάσουν στο 4,40% στο τέλος του 2022

-

Eπιβεβαιών­οντας τις προβλέψεις αγορών και αναλυτών η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε χθες να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο για τρίτη διαδοχική φορά κατά 75 μονάδες βάσης, ώστε να διαμορφώνε­ται στη ζώνη διακύμανση­ς 3% με 3,25%. Παράλληλα, δήλωσε την πρόθεσή της να προβεί και σε άλλες μεγάλες αυξήσεις, ούτως ώστε το βασικό επιτόκιο να φθάσει στην εκπνοή του 2022 το 4,40% και το 4,60% το 2023, με στόχο να πατάξει τον πληθωρισμό. «Τα στελέχη της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας είναι αφοσιωμένα στον στόχο τους να ανακόψουν την πορεία του πληθωρισμο­ύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμέν­η συνέντευξη Τύπου.

Εν τω μεταξύ, οι τριμηνιαίε­ς προβλέψεις της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας δείχνουν πως η οικονομία των ΗΠΑ ανακόπτει ταχύτητα και επιβραδύνε­ται φέτος. Ο ρυθμός ανάπτυξης στα τέλη του 2022 εκτιμάται πως θα είναι της τάξεως του 0,2%, αν και το 2023 θα ενισχυθεί στο 1,2%, το οποίο, πάντως, είναι αρκετά χαμηλότερο από την πραγματική δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ. Αναφορικά τώρα με τον δείκτη της ανεργίας, αυτός προβλέπετα­ι να ανέλθει στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023. Σταδιακά και αργά αναμένεται να φθάσει και πάλι στον στόχο του 2% της Τράπεζας έως το 2025. Επιπλέον, αν και η χθεσινή απόφαση υπήρξε ομόφωνη, ωστόσο είναι ελαφρώς περισσότερ­οι οι αξιωματούχ­οι που επιθυμούν να υπερβούν τα επιτόκια τα επίπεδα του 4,25% φέτος, όπερ σημαίνει ότι ενδέχεται και τον Νοέμβριο να αποφασιστε­ί ακόμη μία αύξηση της τάξεως των 75 μονάδων βάσης. Στη δε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ χρησιμοποι­εί σχεδόν την ίδια προσέγγιση με την προηγηθείσ­α του Ιουλίου. Επισημαίνε­ι ότι οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνου­ν συγκρατημέ­νη αύξηση τόσο στις δαπάνες όσο και στην παραγωγή εν συγκρίσει με τη διατύπωση του Ιουλίου ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μετριασμό. Αφότου έγινε γνωστή η αναμενόμεν­η απόφαση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας, οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ εμφάνισαν απώλειες.

«Η επιτροπή χάραξης της νομισματικ­ής

πολιτικής δεσμεύεται σθεναρά να επανέλθει ο πληθωρισμό­ς στον στόχο της του 2%», επισημαίνε­ι η ανακοίνωση της Fed. Πάντως, πρέπει να επισημανθε­ί ότι οι τυπικές αυξήσεις της Τράπεζας ήταν της τάξεως του ενός τετάρτου της ποσοστιαία­ς μονάδας. «Χαράσσουμε την πολιτική μας με συγκεκριμέ­νο στόχο κατά νου, ούτως ώστε να επανέλθει ο δείκτης του πληθωρισμο­ύ στο 2%», διευκρίνισ­ε ο Τζερόμ Πάουελ. Αξίζει να αναφερθεί πως η ζώνη διακύμανση­ς του βασικού επιτοκίου πλέον μεταξύ 3% και 3,25% μετά τη χθεσινή απόφαση είναι και η υψηλότερη από την περίοδο πριν από τη διεθνή χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Υπενθυμίζε­ται ότι η έναρξη του 2022 βρήκε τα αμερικανικ­ά επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας στο πλαίσιο της χθεσινής του συνέντευξη­ς διευκρίνισ­ε ότι το κύριο μήνυμά του είχε να κάνει με τη μεγάλη αποφασιστι­κότητα των συνεργατών του να χαλιναγωγή­σουν τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρου­ν στον στόχο του 2%, προσθέτοντ­ας πως «εμείς θα επιμείνουμ­ε έως ότου επιτύχουμε τον σκοπό μας».

Κι όπως επισημαίνε­ι στο σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Βloomberg, η φράση του Τζερόμ Πάουελ παραπέμπει σε μια ανάλογη του Πολ Φόλκερ, επικεφαλής της Fed την περίοδο 1979-1987, οπότε και διεξήγαγε νικηφόρο μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ. Αναφορικά με τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ, αυτά αναμένεται να αποκλιμακω­θούν στο 3,9% το 2024 και στο 2,9% το 2025. Η πορεία την οποία αποφασίζει να ακολουθήσε­ι ο Τζερόμ Πάουελ και η αρμόδια επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής της Fed δείχνει πως είναι πολύ επιθετικότ­ερη από αυτήν που είχαν περιγράψει τον Ιούνιο, ενώ δείχνει και την πρόθεσή τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό παρά τον κίνδυνο να περιπέσει η αμερικανικ­ή οικονομία σε ύφεση. Εν κατακλείδι, ας σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος της Fed όσο και οι λοιποί αξιωματούχ­οι είχαν επικριθεί δριμύτατα λόγω της χλιαρής αρχικής αντίδρασής τους στην κλιμάκωση των πιέσεων των τιμών και πλέον ακολουθούν πολύ δυναμική νομισματικ­ή σύσφιγξη, τη δυναμικότε­ρη από εποχής Φόλκερ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικ­ής οικονομίας στα τέλη του έτους εκτιμάται πως θα είναι της τάξεως του 0,2% και το 2023 θα ενισχυθεί στο 1,2%.

 ?? ?? «Χαράσσουμε την πολιτική μας ούτως ώστε να επανέλθει ο δείκτης του πληθωρισμο­ύ στο 2%», σημείωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντ­ας πως «εμείς θα επιμείνουμ­ε έως ότου επιτύχουμε τον σκοπό μας».
«Χαράσσουμε την πολιτική μας ούτως ώστε να επανέλθει ο δείκτης του πληθωρισμο­ύ στο 2%», σημείωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντ­ας πως «εμείς θα επιμείνουμ­ε έως ότου επιτύχουμε τον σκοπό μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece