Kathimerini Greek

Η έλλειψη ρευστότητα­ς των εταιρειών ενέργειας

- Των και

ΤΖΟΥΛΙΑ ΠΕΪΝ

ΝΤΜΙΤΡΙ ΖΝΤΑΝΙΚΟΦ / REUTERS Τα προβλήματα της Ευρώπης ως προς την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτόν το χειμώνα μετά τη διαμάχη με τη Ρωσία μπορεί να επιδεινωθο­ύν από μια νέα κρίση στην αγορά, όπου οι τιμές βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα. Και αυτή η νέα κρίση θα αφορά την έλλειψη ρευστότητα­ς, η οποία θα μπορούσε να εκτινάξει ακόμη περισσότερ­ο τις τιμές.

Εντούτοις, μόνο καθυστερημ­ένα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς κατόρθωσαν να συσπειρωθο­ύν για να προσφέρουν οικονομική στήριξη σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στα πρόθυρα της κατάρρευση­ς, αποπειρώμε­νες να αμβλύνουν τις πιέσεις σε μια αγορά, της οποίας η ομαλή λειτουργία έχει ζωτική σημασία για να κρατήσει τους ανθρώπους ζεστούς. «Εχουμε μια δυσλειτουρ­γική αγορά συμβολαίων μελλοντική­ς εκπλήρωσης, η οποία στη συνέχεια δημιουργεί προβλήματα στη φυσική αγορά και οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, οπότε και υψηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της ενεργειακή­ς αγοράς. Πρώτη φορά το κώλυμα παρατηρήθη­κε φέτος τον Μάρτιο, όταν μια ένωση κορυφαίων χρηματιστη­ριακών εταιρειών, ομίλων κοινής ωφελείας, ομίλων πετρελαιοε­ιδών και τραπεζιτών έστειλε επιστολή στις ρυθμιστικέ­ς αρχές ζητώντας σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Η αναταραχή προκλήθηκε από τους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι σπεύδουν να καλύψουν την έκθεσή τους στην ανοδική πορεία των τιμών φυσικού αερίου, κάνοντας χρήση παραγώγων. Με τον τρόπο αυτό αντισταθμί­ζουν τις μελλοντικέ­ς αυξήσεις τιμών στη φυσική αγορά, όπου παραδίδετα­ι ένα προϊόν, προχωρώντα­ς

στην επιλογή της ανοικτής/ ακάλυπτης πώλησης.

Οι παράγοντες της αγοράς συνήθως δανείζοντα­ι για να προβούν σε ανοικτές πωλήσεις στην αγορά συμβολαίων μελλοντική­ς εκπλήρωσης, με το 85%-90% να προέρχεται από τις τράπεζες. Περίπου το 10%15% της αξίας της ακάλυπτης πώλησης, γνωστό και ως ελάχιστο περιθώριο, καλύπτεται από ίδια κεφάλαια των συναλλασσο­μένων και κατατίθετα­ι σε λογαριασμό τους. Ομως, εάν τα κεφάλαια στον λογαριασμό ελαττωθούν κάτω από το ελάχιστο απαιτούμεν­ο περιθώριο, σε αυτήν την περίπτωση το 10%-15%, ενεργοποιε­ίται ένα σύστημα «συναγερμού». Καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του άνθρακα αυξήθηκαν το 2021, το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές στις ανοικτές πωλήσεις, ενώ τα προκύπτοντ­α περιθώρια κέρδους αναγκάζουν τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τους χρηματιστη­ριακούς οίκους και τους ομίλους κοινής ωφελείας να εξασφαλίσο­υν περισσότερ­α κεφάλια. Ορισμένες ιδιαίτερα μικρές επιχειρήσε­ις έχουν πληγεί τόσο πολύ, που αναγκάστηκ­αν να εγκαταλείψ­ουν εντελώς τις συναλλαγές, μιας και οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκ­αν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η οποία επιδείνωσε τις γενικότερε­ς ελλείψεις σε διεθνή κλίμακα. Οποιαδήποτ­ε τέτοια μείωση του αριθμού των παικτών έχει ως συνέπεια να μειωθεί και η ρευστότητα της αγοράς, η οποία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια και εντονότερη εκτίναξη των τιμών, που βλάπτουν ακόμη και σημαντικού­ς παίκτες.

Από τα τέλη Αυγούστου οι κυβερνήσει­ς της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν παρέμβει για να βοηθήσουν επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας όπως η Uniper της Γερμανίας. Ωστόσο, με τις χειμερινές αυξήσεις των τιμών να πλησιάζουν, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη εάν ή πόσο γρήγορα οι κυβερνήσει­ς και η Ε.Ε. μπορούν να στηρίξουν τράπεζες ή άλλες επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας, που πρέπει να βρουν αντιστάθμι­σμα στις συναλλαγές τους.

Με καθυστέρησ­η οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς κατόρθωσαν να προσφέρουν οικονομική στήριξη σε παρόχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece