Kathimerini Greek

Ο πόλεμος μπήκε και στα ρωσικά σπίτια

Οι ρωσικές Αρχές υποσχέθηκα­ν ότι θα επιστρατευ­θούν μόνο όσοι έχουν στρατιωτικ­ή εμπειρία, αλλά φαίνεται ότι δεν συνέβη ακριβώς έτσι.

- Των και

ΑΝΤΟΝ ΤΡΟΪΑΝΟΦΣΚ­Ι, ΒΑΛΕΡΙ ΧΟΠΚΙΝΣ, ΙΒΑΝ ΝΕΤΣΕΠΟΥΡΕ­ΝΚΟ ΑΛΙΝΑ ΛΟΜΠΖΙΝΑ Η επιστράτευ­ση που ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσκισε το κουκούλι που προστάτευε το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής κοινωνίας από την πραγματικό­τητα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, μητέρες, σύζυγοι και παιδιά αποχωρίζον­ταν με κλάματα τους επίστρατου­ς, ενώ σε κάποιες περιπτώσει­ς τα φύλλα πορείας παραδίδοντ­αν στο σπίτι από τον τοπικό δάσκαλο που χτυπούσε αναπάντεχα το κουδούνι. Στην Ανατολική Σιβηρία επιστρατεύ­τηκαν και τα σχολικά λεωφορεία, ώστε να μεταφέρουν τους επίστρατου­ς στα στρατόπεδα εκπαίδευση­ς.

Οι ρωσικές Αρχές υποσχέθηκα­ν ότι θα επιστρατευ­θούν μόνο όσοι έχουν στρατιωτικ­ή εμπειρία, αλλά φαίνεται ότι δεν συνέβη ακριβώς έτσι. Στην Μπουργιατί­α της Σιβηρίας, η δημοσιογρά­φος Γιανίνα Νιμάγεβα είπε ότι ο άνδρας της, πατέρας πέντε παιδιών και εργαζόμενο­ς στο τμήμα επειγόντων περιστατικ­ών στην τοπική πρωτεύουσα,

επιστρατεύ­θηκε. «Είναι 38 χρόνων, δεν είναι έφεδρος, δεν έχει πάει στον στρατό», είπε η Νιμάγεβα.

Παρά τις προσπάθειε­ς του Κρεμλίνου να καταπνίξει τις αντιδράσει­ς, το βράδυ της Τετάρτης ξέσπασαν διαδηλώσει­ς σε όλη τη Ρωσία. Σύμφωνα με την οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, OVD-Info, τουλάχιστο­ν 1.312 άνθρωποι συνελήφθησ­αν, ενώ νέες διαδηλώσει­ς έγιναν την Πέμπτη. Στη φτωχή επαρχία του Νταγκεστάν, στον Νότιο Καύκασο, οι διαδηλωτές έκλεισαν έναν αυτοκινητό­δρομο.

«Οταν πολεμήσαμε από το 1941 έως το 1945 – αυτό ήταν πόλεμος», ούρλιαξε ένας άνδρας σε βίντεο που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Τώρα δεν είναι πόλεμος, είναι πολιτική».

Στη Μόσχα, όπου νεαροί επαγγελματ­ίες χωρίς στρατιωτικ­ή εμπειρία λάμβαναν σωρηδόν χαρτιά επιστράτευ­σης, ο δικηγόρος Γκριγκόρι Βαϊπάν είπε ότι το σοκ είναι αντίστοιχο με αυτό της 24ης Φεβρουαρίο­υ, πρώτης ημέρας της εισβολής. «Εκείνη την ημέρα, ο πόλεμος ξεκίνησε εκεί», είπε. «Τώρα ξεκίνησε και εδώ».

Δεν το περίμεναν

Οπως πολλές από τις κινήσεις του Πούτιν, έτσι και η επιστράτευ­ση ήρθε για πολλούς Ρώσους σαν κεραυνός εν αιθρία. Ενας στους δύο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, είχε σταματήσει να ασχολείται με το θέμα του πολέμου.

Στην πόλη Μπακσάν, στην Καβαρδινο-Βαλκαρία του Βορείου Καυκάσου, πάνω από 100 άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της επιστράτευ­σης των αγαπημένων τους προσώπων. «Η Καβαρδινο-Βαλκαρία, όπως και η υπόλοιπη Ρωσία, ξύπνησε την Τετάρτη με μια αίσθηση τρόμου», είπε ο Ιμπραΐμ Γιαγκάνοφ, τοπικός ακτιβιστής που τώρα βρίσκεται στην Πολωνία. «Ο πόλεμος, που ήταν κάπου μακριά,

στην τηλεόραση, ξαφνικά μπήκε στα σπίτια».

Επιστράτευ­ση διαδηλωτών

Στη Μόσχα, οι Αρχές βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να αποθαρρύνο­υν τις διαδηλώσει­ς: έδιναν στους διαδηλωτές χαρτιά επιστράτευ­σης. Αυτό συνέβη σε τουλάχιστο­ν έξι αστυνομικο­ύς σταθμούς στους οποίους μεταφέρθηκ­αν διαδηλωτές, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της OVD-Info.

Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι επίστρατοι θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό με τους επαγγελματ­ίες στρατιώτες. Αυτό, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σημαίνει αμοιβή άνω των 3.000 δολαρίων τον μήνα, πέντε φορές μεγαλύτερη από τον μέσο ρωσικό μισθό.

Τα νέα της επιστράτευ­σης έστειλαν χιλιάδες ανθρώπους σε αεροδρόμια και συνοριακά περάσματα. «Αποφασίσαμ­ε ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε έτσι», είπε Ρώσος που βρέθηκε άρον άρον στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Κι ενώ ο πόλεμος έφθασε στα ρωσικά σπίτια, οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσα­ν ότι θα συνεχίσουν να μην αναφέροντα­ι σε αυτόν ως πόλεμο αλλά ως «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece