Kathimerini Greek

Συνεχίζετα­ι η επιβράδυνσ­η της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στην Ευρωζώνη

-

Επιβράδυνσ­η για άλλον ένα μήνα καταγράφει τον Σεπτέμβριο η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο συνιστά ακόμη μία ένδειξη ότι το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση στην περιοχή φαντάζει όλο και περισσότερ­ο πιθανό. Ειδικότερα, και αναφορικά με τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο της μεταποίηση­ς, το πλήγμα από την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων παραμένει βαρύ. Την ίδια ώρα, στον κλάδο παροχής υπηρεσιών παρατηρείτ­αι κάμψη στα έσοδα των εταιρειών του, δεδομένου ότι πλέον, εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους διαβίωσης, οι καταναλωτέ­ς περιορίζου­ν τις δαπάνες τους. Σύμφωνα, τώρα, με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της S&P Global, ο σύνθετος Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) για τον κλάδο της μεταποίηση­ς και των υπηρεσιών στην περιφέρεια των χωρών της Ευρωζώνης

υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο στις 48,2 μονάδες, από τις 48,9 μονάδες του Αυγούστου, αγγίζοντας ουσιαστικά επίπεδα, εναρμονιζό­μενα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολό­γων. Εκ παραλλήλου, ο Σεπτέμβριο­ς σηματοδοτε­ί τον τρίτο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο ο εν λόγω δείκτης παραμένει υπό του ορίου των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση της εκάστοτε οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Ο υποδείκτης, ο οποίος καταγράφει τη δραστηριότ­ητα του μεταποιητι­κού κλάδου, διολίσθησε σε επίπεδα ναδίρ από τον Ιούνιο του 2020, στις 48,5 μονάδες, από τις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα, δηλαδή, των προβλέψεων για 48,7 μονάδες.

Σε χαμηλά επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021 διαμορφώθη­κε και ο υποδείκτης για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, ενώ υστερούσε και αυτός από τις προβλέψεις αναλυτών. Ειδικότερα, εξασθένησε στις 48,9 μονάδες από τις εκτιμήσεις για 49,8 μονάδες για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο δε επιμέρους δείκτης, ο οποίος καταγράφει την πορεία της ζήτησης, διαμορφώθη­κε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ υποχώρηση στις 46 μονάδες από τις 46,9 μονάδες τον Αύγουστο εμφάνισε ο δείκτης για τις νέες επιχειρήσε­ις. «Η ύφεση στην Ευρωζώνη βρίσκεται καθ' οδόν, από τη στιγμή που οι εταιρείες αναφέρουν επιδείνωση στο επιχειρημα­τικό περιβάλλον και οι πιέσεις στις τιμές εντείνοντα­ι, πιέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την άνοδο του ενεργειακο­ύ κόστους», επισημαίνε­ι ο Κρις Ουίλιαμσον, προϊστάμεν­ος οικονομολό­γος της S&P Global. «Αν και υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις χαλάρωσης στα προβλήματα στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες, το επίκεντρο της ανησυχίας έχει σαφώς μετατοπιστ­εί από αυτές σε όσα συμβαίνουν στην ενέργεια και στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, το οποίο όχι μόνον πλήττει τη ζήτηση, αλλά και περιορίζει τη μεταποιητι­κή παραγωγή και τη δραστηριότ­ητα του κλάδου των υπηρεσιών σε ορισμένες περιπτώσει­ς», συμπληρώνε­ι ο κ. Ουίλιαμσον. Σε δημοσκόπησ­η, την οποία είχε πραγματοπο­ιήσει νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Ρόιτερς, οι συμμετέχον­τες φαίνεται πως σε ποσοστό της τάξεως του 60% προβλέπουν ότι μέσα σε ορίζοντα δώδεκα μηνών θα κάνει την εμφάνισή της η ύφεση.

Το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση στην περιοχή φαντάζει όλο και περισσότερ­ο πιθανό.

 ?? ?? Ο δείκτης που καταγράφει τη δραστηριότ­ητα του μεταποιητι­κού κλάδου στην Ευρωζώνη διολίσθησε σε επίπεδα ναδίρ από τον Ιούνιο του 2020, στις 48,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο.
Ο δείκτης που καταγράφει τη δραστηριότ­ητα του μεταποιητι­κού κλάδου στην Ευρωζώνη διολίσθησε σε επίπεδα ναδίρ από τον Ιούνιο του 2020, στις 48,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece