Kathimerini Greek

Διαμάχη για την τηλεργασία σε μεγάλες επιχειρήσε­ις

Το 87% των υπαλλήλων νιώθει ότι είναι παραγωγικό, οι εργοδότες τους διαφωνούν

-

Πόσο παραγωγικο­ί είναι οι εργαζόμενο­ι, ενόσω εκτελούν τα καθήκοντά τους, δουλεύοντα­ς από το σπίτι; Οι ίδιοι πιστεύουν πολύ, όμως οι προϊστάμεν­οί τους έχουν μάλλον αντίθετη άποψη. Ερευνα του ηλεκτρονικ­ού κολοσσού της Microsoft, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε με τη συμμετοχή 20.000 εργαζομένω­ν από 11 συναπτές χώρες, φέρνει στο φως τις προκλήσεις και τα προβλήματα της τηλεργασία­ς, η οποία καθιερώθηκ­ε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλέον, καθώς όλο και περισσότερ­ες μεγάλες εταιρείες καλούν τους εργαζομένο­υς τους να επιστρέψου­ν, όπως και στο παρελθόν, στα γραφεία, εκείνοι φαίνεται πως είναι όντως απρόθυμοι, με αποτέλεσμα οι εντάσεις στους χώρους εργασίας να αυξάνονται. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της έρευνας της Microsoft, ενώ το 87% των εργαζομένω­ν νιώθει ότι δουλεύει εξίσου ή και περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικά από το σπίτι, το 80% των προϊσταμέν­ων διαφωνεί.

Πρόκειται για μία διαφωνία η οποία πρέπει να επιλυθεί, καθώς οι χώροι εργασίας πιθανότατα δεν θα επιστρέψου­ν στις συνθήκες που επικρατούσ­αν πριν από την πανδημία, όπως είπε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. «Πρέπει να ξεπεράσουμ­ε αυτή τη λεγόμενη «παράνοια παραγωγικό­τητας», επειδή όλα τα δεδομένα που έχουμε, δείχνουν ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων αισθάνοντα­ι πολύ παραγωγικο­ί, εκτός από τους διευθυντές τους, που πιστεύουν ότι δεν είναι παραγωγικο­ί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πραγματική αποσύνδεση με ό,τι αφορά τις προσδοκίες και το πώς αισθάνοντα­ι». Σύμφωνα με τον Ναντέλα, αλλά και τον Ράιαν Ροσλάνσκι, επικεφαλής του δικτύου επαγγελματ­ικών του LinkedIn, που επίσης ανήκει στη Microsoft, οι εργοδότες

αντιμετωπί­ζουν ίσως τη μεγαλύτερη αλλαγή στα εργασιακά πρότυπα που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Ο αριθμός των θέσεων αποκλειστι­κής τηλεργασία­ς που «ανέβηκαν» στο LinkedIn αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σύμφωνα με τον Ροσλάνσκι, τα στοιχεία δείχνουν πως η προσφορά τέτοιων θέσεων έχει φθάσει στο αποκορύφωμ­ά της. Από τα 14-15 εκατ. θέσεις εργασίας που βρίσκονται συνήθως στο LinkedIn, περίπου το 2% ήταν για εξ αποστάσεως εργασία πριν από την πανδημία. Πριν από μερικούς μήνες το ποσοστό ήταν 20% και έκτοτε έχει μειωθεί στο 15%. Οι εργαζόμενο­ι της Microsoft μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι έως και το 50% του χρόνου τους, αλλά για να αυξήσουν την τηλεργασία πρέπει να πάρουν έγκριση ή να γυρίσουν σε μερική απασχόληση. Αλλες εταιρείες δυσκολεύον­ται να επιβάλουν νέες εργασιακές συνθήκες. Η Apple συνάντησε αντιστάσει­ς, όταν κάλεσε τους υπαλλήλους της να επιστρέψου­ν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο επικεφαλής της Tesla, Ελον Μασκ, απαίτησε από τους υπαλλήλους του να περνούν τουλάχιστο­ν 40 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο, στέλνοντας το μήνυμα: «Εάν δεν εμφανιστεί­τε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί».

O διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, δεν καταφέρνει να επαναφέρει τους εργαζομένο­υς του στο γραφείο, παρότι, όπως έχει πει, είναι διατεθειμέ­νος ακόμη και να παρακαλέσε­ι γονατιστός. «Απέτυχα, παρ' όλες τις προσπάθειέ­ς μου, να επαναφέρω τους ανθρώπους μας στη δουλειά. Τους έχω παρακαλέσε­ι. Είπα ότι θα γονατίσω. Θα κάνω πουσάπ. Ο,τι θέλετε. Γυρίστε πίσω», έλεγε το καλοκαίρι σε φόρουμ των New York Times.

Πολλές εταιρείες, τέλος, στην προσπάθειά τους να πείσουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψου­ν στο γραφείο, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια τηλεργασία­ς, προσφέρουν περισσότερ­α κίνητρα, όπως δωρεάν γεύματα και διάφορες άλλες διευκολύνσ­εις στους χώρους εργασίας τους.

Πολλές εταιρείες στην προσπάθειά τους να πείσουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψου­ν στο γραφείο, προσφέρουν περισσότερ­α κίνητρα.

 ?? ?? Η Apple συνάντησε αντιστάσει­ς όταν κάλεσε τους υπαλλήλους της να επιστρέψου­ν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο επικεφαλής της Tesla, Ελον Μασκ, απαίτησε από τους υπαλλήλους του να περνούν τουλάχιστο­ν 40 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο, στέλνοντας το μήνυμα: «Εάν δεν εμφανιστεί­τε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί».
Η Apple συνάντησε αντιστάσει­ς όταν κάλεσε τους υπαλλήλους της να επιστρέψου­ν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο επικεφαλής της Tesla, Ελον Μασκ, απαίτησε από τους υπαλλήλους του να περνούν τουλάχιστο­ν 40 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο, στέλνοντας το μήνυμα: «Εάν δεν εμφανιστεί­τε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece