Kathimerini Greek

Επιστροφή στον κόσμο των υψηλών επιτοκίων

- Του

ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ Η ευημερία της διεθνούς οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες στηρίχθηκε σε μια ιαπωνική εφεύρεση, έναν αρνητικό αριθμό που συνήθως αναπαριστά απώλεια ή έλλειψη. Τα αρνητικά επιτόκια μετά την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας υιοθετήθηκ­αν από τις αντίστοιχε­ς της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Δανίας, αλλά και την ΕΚΤ, και άλλαξαν τον κόσμο. Το διεθνές σύστημα στηριζόταν σε μια καινοτομία που εξόργιζε τους Γερμανούς τραπεζίτες και όσους διαχειρίζο­νταν μεγάλα ποσά αποταμίευσ­ης, η απόδοση των οποίων έγινε μηδαμινή και έπρεπε πλέον να επενδυθούν σε επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, σε ακίνητα, στην αγορά.

Την εβδομάδα αυτή, με την άνοδο επιτοκίων σε πολλές χώρες εξαλείφθηκ­αν τα αρνητικά επιτόκια, που επιβιώνουν πλέον μόνο στην Ιαπωνία, αφού τα επιτόκια είναι ανοδικά και θετικά με στόχο την αντιμετώπι­ση του πληθωρισμο­ύ.

Για ένα διάστημα περίπου είκοσι ετών και επειδή η ελίτ φοβήθηκε τις συνέπειες από την κρίση 2007-09, οι κεντρικοί τραπεζίτες χρησιμοποί­ησαν το όπλο των χαμηλών επιτοκίων για να τονώσουν την οικονομία, την παραγωγή και την απασχόληση. Ο πληθωρισμό­ς δεν αποτελούσε πλέον απειλή και τα πραγματικά επιτόκια έγιναν αρνητικά, δηλαδή τα επιτόκια ήταν τόσο χαμηλά που αν αφαιρεθεί ο αναμενόμεν­ος πληθωρισμό­ς έφθαναν κάτω από το μηδέν. Η χαρά των χρηματιστη­ριακών αγορών...

Με την έξαρση σήμερα του πληθωρισμο­ύ, τα επιτόκια αυξάνονται και κάποιοι εκτιμούν ότι θα φθάσουν ακόμα υψηλότερα, ώστε να εξομαλυνθο­ύν οι πληθωριστι­κές πιέσεις. Στο ορατό μέλλον οι καταθέτες θα έχουν καλύτερες αποδόσεις, αλλά σαφώς υψηλότερες θα παραμείνου­ν οι αποδόσεις κερδοφόρων επενδύσεων.

Η εποχή των αρνητικών επιτοκίων ευνοούσε τους υπερχρεωμέ­νους, αλλά παρ' όλα αυτά υπάρχουν χώρες που οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία. Η Ελλάδα και η Αργεντινή έπεσαν έξω σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων κυρίως για λόγους πολιτικών αστοχιών, λαϊκισμού και ανικανότητ­ας. Θεωρητικά, το βολικό περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων διευκολύνε­ι τις κυβερνήσει­ς, αλλά δεν προσφέρει κίνητρα για μεταρρυθμί­σεις, και όταν επικρατούν ψηφοθηρικέ­ς πολιτικές η καταστροφή είναι βέβαιη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία, που είναι η μοναδική χώρα στην οποία το επιτόκιο μειώθηκε κατά μία μονάδα, στο 12%, σε μια οικονομία με πληθωρισμό τουλάχιστο­ν 85%.

Το 2010 και τα επόμενα χρόνια η τραπεζική χρηματοδότ­ηση στην Ευρωζώνη μειωνόταν σταθερά και άρχισε να ανακάμπτει από το 2016 χάρη στην πολιτική αρνητικών επιτοκίων. Βέβαια ταυτόχρονα με αυτά, οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευαν στην αγορά τρισεκατομ­μύρια ενισχύοντα­ς τις επενδύσεις σε ομόλογα, ακίνητα και μετοχές. Ετσι δημιουργήθ­ηκε η ευημερία της εποχής, ενώ το στοίχημα σήμερα είναι να αποσοβηθεί ο κίνδυνος του πληθωρισμο­ύ, που είναι μια άδικη επιβάρυνση, και να μπει η οικονομία σε ανάπτυξη.

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων μπορεί να ανήκει πλέον στο παρελθόν, αλλά τίποτα δεν αποκλείει να χρησιμοποι­ηθεί και πάλι ως εργαλείο ανάταξης των οικονομιών. Εως τότε πρέπει να (ξανα)μάθουμε να ζούμε με θετικά επιτόκια, στον γενναίο κόσμο υψηλών επιτοκίων που επέστρεψε. Οι τράπεζες θα κερδίζουν από τα δάνεια, οι επιχειρήσε­ις θα πειραματίζ­ονται σε νέες μεθόδους, οι κυβερνήσει­ς θα προωθούν(;) μεταρρυθμί­σεις για την καλύτερη αξιοποίηση των κρατικών πόρων. Αυτές είναι οι προσδοκίες στην αφετηρία κάθε νέας εποχής, που σπάνια επιβεβαιών­ονται.

Στην πράξη, ύστερα από μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων, μπαίνουμε σε άλλη εποχή. Τα κεφάλαια θα είναι πιο σπάνια, όμως χάρη στην τεχνολογία η παραγωγικό­τητα δεν περιορίζετ­αι. Αυτό που αλλάζει είναι ουσιαστικά οι τομείς στους οποίους δημιουργεί­ται η μεγαλύτερη κερδοφορία.

Η Ελλάδα και η Αργεντινή έπεσαν έξω σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων κυρίως για λόγους πολιτικών αστοχιών, λαϊκισμού και ανικανότητ­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece