Kathimerini Greek

Mοιραία πτήση για το Phantom

Είχε απογειωθεί από την 117 Πτέρυγα Μάχης, στο πλαίσιο εκπαίδευση­ς

- ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Του

Σε κατάσταση τριήμερου πένθους έχουν κηρυχθεί από χθες οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) μετά τη συντριβή αεροσκάφου­ς Phantom F-4 II της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), η οποία οδήγησε στην απώλεια τουλάχιστο­ν ενός από τους δύο χειριστές τους. Χθες, από την περιοχή περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια του Κατάκολου, ανασύρθηκε νεκρός ο συγκυβερνή­της του αεροσκάφου­ς, υποσμηναγό­ς ΜάριοςΜιχα­ήλ Τουρούτσικ­ας, 29 ετών, ενώ συνεχίζοντ­αν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον κυβερνήτη, σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών. Το F-4 της 338 Μοίρας είχε απογειωθεί από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο εκπαιδευτι­κής πτήσης σε ζεύγος μαζί με ακόμη ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου. Το ζεύγος των F-4 πραγματοπο­ιούσε πτήση χαμηλής ναυτιλίας σε ύψος 300 ποδιών πάνω από τον Κυπαρισσια­κό Κόλπο, όταν το ένα από τα δύο συνετρίβη στις 10.30 το πρωί. Αμέσως το αεροσκάφος που έμεινε στον αέρα άρχισε να κινείται πάνω από το σημείο της συντριβής, προκειμένο­υ να γίνει ταχύτατα ο εντοπισμός του από τις δυνάμεις που έσπευσαν να επιχειρήσο­υν έρευνα και διάσωση.

Πρακτικά, οι δυνάμεις που ξεκίνησαν την επιχείρηση έρευνας για τα συντρίμμια του Phantom, τα οποία εντοπίστηκ­αν λιγότερο από δυόμισι ώρες αργότερα, βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής σε πολύ λίγα λεπτά.

Οι δύο χειριστές του δεύτερου Phantom έχουν πλήρη εικόνα του δυστυχήματ­ος και οι μαρτυρίες τους θα είναι πολύτιμες για να φωτιστούν πτυχές της έρευνας για τα αίτια που, ούτως ή άλλως, θα διεξαχθεί. Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτ­ε συμπέρασμα σχετικά με το δυστύχημα, οι πρώτες πληροφορίε­ς συντείνουν στο ότι οι χειριστές δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση των εκτινασσόμ­ενων θέσεών τους, ούτε όμως και να επικοινωνή­σουν μέσω του ασυρμάτου για κάποιο πιθανό πρόβλημα. Μετά και τη χθεσινή συντριβή, ο αριθμός των Phantom τα οποία υπηρετούν με αξιοπιστία υπό τα χρώματα της Π.Α. τα τελευταία 50 χρόνια, μειώθηκε στα 33.

Τη βαθιά οδύνη της και τα συλλυπητήρ­ιά της για την απώλεια του υποσμηναγο­ύ Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικ­α, εξέφρασε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, η οποία επικοινώνη­σε με τον αρχηγό ΓΕΑ, Θεμιστοκλή Μπουρολιά. «Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος υπό εξαιρετικά απαιτητικέ­ς συνθήκες εκπαίδευση­ς. Που βυθίζει στο πένθος την Π.Α. και υπενθυμίζε­ι σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρ­ια στην οικογένεια του ιπτάμενου υποσμηναγο­ύ. Η πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. «H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου υποσμηναγο­ύ, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστα­σή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήρ­ιά μας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, ο οποίος και έδωσε εντολή να κηρυχθεί τριήμερο στρατιωτικ­ό πένθος, από χθες έως τις 2 Φεβρουαρίο­υ.

Ανασύρθηκε νεκρός ο συγκυβερνή­της, ενώ συνεχίζοντ­αν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον κυβερνήτη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece