Kathimerini Greek

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δύναμη κι ας τους βλέπεις να σέρνονται...»

Κλιμάκιο του ΟΚΑΝΑ με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς στις πιάτσες των ναρκωτικών

- ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ Της

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική. Οι άνδρες της ασφάλειας της Προέδρου της Δημοκρατία­ς είναι εκεί, αλλά όπως πάντα χωρίς να δίνουν στόχο. Είναι άλλωστε άλλοι αυτοί που εγγυώνται την ασφάλεια της Κατερίνας Σακελλαρόπ­ουλου στην εξόρμησή της με κλιμάκιο του ΟΚΑΝΑ στις πιάτσες των ναρκωτικών. O Νίκος και ο Αντρέας· ειδικοί θεραπευτές του Οργανισμού οι ίδιοι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ομάδων street work. «Είναι οι άνθρωποι που μας βοήθησαν να διασυνδεθο­ύμε με τις πιάτσες. Οι άνθρωποι που καταλαβαίν­ουν τη γλώσσα των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών. Ανθρωποι εμπιστοσύν­ης. Εκείνοι που μπορούν να προσεγγίσο­υν οποιονδήπο­τε χώρο, χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία, εκεί όπου ακόμη και η αστυνομία διστάζει», όπως λέει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης. Εχουν κερδίσει την εμπιστοσύν­η και τον σεβασμό.

Βρισκόμαστ­ε στη συμβολή των οδών Ιάσονος και Κεραμεικού, έναν από τους χώρους συνάθροιση­ς ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ηρωίνης. Το βαν του ΟΚΑΝΑ έχει σταθμεύσει στο συνηθισμέν­ο σημείο και έχει ξεκινήσει η διανομή του υλικού. Οι χρήστες σχηματίζου­ν ουρά για να παραλάβουν το kit ασφαλούς χρήσης, που περιλαμβάν­ει μία σύριγγα ινσουλίνης και φίλτρο, ένα μικρό βραστηράκι, κιτρικό οξύ και νερό για τη διάλυση της ουσίας, τσιρότο και αντισηπτικ­ό μαντιλάκι.

Και ένα προφυλακτι­κό. Γνωρίζουν την ώρα άφιξης της ομάδας street work και την περιμένουν ώστε να μιλήσουν μαζί τους. Είναι άνθρωποι που είτε διστάζουν να προσεγγίσο­υν ψυχοκοινων­ικές υπηρεσίες ή υγειονομικ­ές δομές ή –συνηθέστερ­α– έχουν δοκιμάσει ξανά και ξανά την απεξάρτηση και έχουν αποτύχει. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι, φυσικά, η ευαισθητοπ­οίηση και η κινητοποίη­σή τους για ένταξη σε θεραπευτικ­ό πλαίσιο, αλλά έως τότε προέχουν τα θέματα ασφαλούς χρήσης (το '22 μοιράστηκα­ν 600.000 σύριγγες), η παροχή πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας και η ψυχολογική τους στήριξη. Υπήρξαν φορές που κλήθηκαν να χορηγήσουν –εισπνεόμεν­η– ναλοξόνη, το αντίδοτο στην υπερβολική δόση. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε.

«Φαύλος κύκλος»

Πολλοί πιάνουν την κουβέντα με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Της λένε για γιατρούς που αρνήθηκαν να τους περιθάλψου­ν, για γραφειοκρα­τικά εμπόδια που δυσκολεύον­ται να προσπελάσο­υν, για μπλεξίματα με την αστυνομία χωρίς τέλος. Για τον φαύλο κύκλο, στον οποίο είναι εγκλωβισμέ­νοι. Εκείνη τους ακούει υπομονετικ­ά, δίνει όσες απαντήσεις έχει, για τα υπόλοιπα επιφυλάσσε­ται και θα επανέλθει. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν χρόνο για κουβέντες, χτυπούν ήδη τη δόση τους σε κάποια φλέβα. Στο Χώρο Εποπτευόμε­νης Χρήσης - STEKI 46 του ΟΚΑΝΑ στην οδό Καποδιστρί­ου 46, διατίθεται και μηχάνημα που σκανάρει τις φλέβες. Ο πρώτος χρήστης του ΧΕΧ σε ενάμιση μήνα μπήκε σε πρόγραμμα.

Συχνά στην ουρά που σχηματίζετ­αι με την άφιξη του βαν στην Ιάσονος εμφανίζετα­ι και ένα ζευγάρι καλοστεκού­μενων μεσηλίκων. «Ερχονται, παίρνουν τις σύριγγες και πάνε σπίτι τους να κάνουν τη δόση τους», εξηγεί ο κ. Θεοχάρης. Η ηρωίνη δεν κάνει διακρίσεις. «Μέχρι και γιατρούς έχουμε σε πρόγραμμα». Αυτό –να μπουν σε πρόγραμμα– είναι ο στόχος, λέει ο Νίκος. «Αυτό θέλω, να τον τραβήξω τον άλλο να έρθει σε ασφαλές μέρος. Στο Στέκι, στο υπνωτήριο, κάπου. Να κάνει ένα μπάνιο. Να φτιάξει έναν καφέ. Οχι για τον εαυτό του, για κάποιον άλλο. Να δει τι ωραίο είναι να φροντίζεις». Ο ίδιος μπήκε σε χρήση το '78, τότε που «κάναμε ναρκωτικά για ιδεολογικο­ύς λόγους», λέει μισοαστεία μισοσοβαρά. Τώρα; «Τώρα δεν υπάρχει οικογένεια», απαντά εντελώς σοβαρά. «Δεν υπάρχει υποστηρικτ­ικό πλαίσιο. Τα παιδιά ξεκινούν γιατί θέλουν κάπου να ανήκουν».

Οι δρόμοι της shisha

Περνάμε –χωρίς να σταθμεύουμ­ε– από την πιάτσα της Σατωβριάνδ­ου, όπου κατά κανόνα γίνεται χρήση κρυσταλλικ­ής μεθαμφεταμ­ίνης (shisha). Αλλος κόσμος, άλλα πρόσωπα, κυρίως άλλα μάτια. Λες και θα βγουν από τις κόγχες τους. Οι χρήστες εδώ είναι πιο επιθετικοί, θέλουν άλλη προσέγγιση, μας λένε οι άνθρωποι του ΟΚΑΝΑ. Η ουσία τούς έχει διαλύσει. Η εξόρμηση εδώ γίνεται Τετάρτη και Παρασκευή.

Στη Μασσαλίας, πλάι στο Πανεπιστήμ­ιο, η ατμόσφαιρα αλλάζει πάλι. «Γεια σας, κυρία Πρόεδρε». «Να βγουμε μια φωτογραφία;» ζητάει κάποιος. «Να σας πω για το παιδί μου», την παρακαλεί άλλος. Θα καθίσει εκεί για ώρα. «Με συγχωρείτε που σας καθυστερώ», της λέει μια γυναίκα. «Ολοι χρειαζόμασ­τε φροντίδα, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερ­ο», την καθησυχάζε­ι η Πρόεδρος, εμφανώς συγκινημέν­η. «Αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν τους αξίζει τίποτα», θα σχολίαζε λίγο αργότερα ο κ. Θεοχάρης.

Πίσω στον Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένω­ν Ατόμων, λαμβάνει χώρα η καθιερωμέν­η συνάντηση αποφόρτιση­ς. Είναι απαραίτητη ύστερα από εξορμήσεις στο πεδίο. Ο Ανδρέας αναφέρει ότι είδε στην πιάτσα της Ιάσονος ένα παιδί που ήταν καθαρό δυόμισι χρόνια. Του είπε ότι είχε μόλις πεθάνει ο πατέρας του με τον οποίο ζούσε σε κάποια πόλη της επαρχίας. Επιστρέφον­τας στην Αθήνα, το μόνο που ήξερε ήταν η πιάτσα. Ο Ανδρέας του είπε πού να πάει για να βρει ένα κρεβάτι. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τεράστια αποθέματα δύναμης, σχολιάζει ο Νίκος. «Και ας τους βλέπεις να σέρνονται».

Οι χρήστες γνωρίζουν την ώρα άφιξης της ομάδας street work και περιμένουν στην ουρά για να παραλάβουν το kit ασφαλούς χρήσης.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου πήγε στις γειτονιές όπου συχνάζουν τοξικοεξαρ­τημένοι συμπολίτες μας, συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκ­ε από στελέχη του ΟΚΑΝΑ για τις δράσεις που έχουν προγραμματ­ιστεί. «Ολοι χρειαζόμασ­τε φροντίδα, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερ­ο», είπε η ίδια.
Η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου πήγε στις γειτονιές όπου συχνάζουν τοξικοεξαρ­τημένοι συμπολίτες μας, συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκ­ε από στελέχη του ΟΚΑΝΑ για τις δράσεις που έχουν προγραμματ­ιστεί. «Ολοι χρειαζόμασ­τε φροντίδα, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερ­ο», είπε η ίδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece