Kathimerini Greek

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία

-

Αγριες μάχες διεξάγοντα­ν το τελευταίο 48ωρο στην ανατολική Ουκρανία, με τη Ρωσία να καταγράφει περιορισμέ­να σημαντικότ­ερα εδαφικά κέρδη. Τα ρωσικά στρατεύματ­α προσπαθούσ­αν να καταλάβουν την πόλη Βουλεντάρ και το χωριό Μπλαχοτάντ­ε, κάτι που θα καθιστούσε ασφυκτική την πολιορκία του Μπαχμούτ, βασικού στόχου της ρωσικής εκστρατεία­ς εδώ και δύο μήνες. Στο τελευταίο βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», καθώς «το Μπαχμούτ, η Βουλεντάρ και άλλα τμήματα του Ντονέτσκ δέχονται διαρκείς ρωσικές επιθέσεις». Ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε νέα έκκληση στη Δύση για αυξημένη στρατιωτικ­ή βοήθεια, ενώ ζήτησε να αποκλειστο­ύν οι αθλητές της Ρωσίας και της Λευκορωσία­ς από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2024.

Ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών από ΗΠΑ και Γερμανία ήταν αρνητικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στο Κίεβο, παρά τις πληροφορίε­ς που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος στο Πεντάγωνο. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspieg­el, ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς επέστησε την προσοχή στον «κίνδυνο διαρκούς πλειοδοσία­ς σχετικά με τα οπλικά συστήματα» που προορίζοντ­αι για την Ουκρανία και απέρριψε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.

«Οταν δεν έχει προλάβει να ληφθεί μια απόφαση (για τα άρματα μάχης Leopard) και αρχίζει στη Γερμανία η επόμενη συζήτηση, αυτό δεν είναι δείγμα σοβαρότητα­ς... Το ζήτημα (αποστολής) αεροσκαφών ή στρατού δεν τίθεται καν». Στην ίδια συνέντευξη ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσε­ι εκ νέου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.

Αίσθηση προκάλεσε ντοκιμαντέ­ρ του BBC στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας

Και ο Γερμανός καγκελάριο­ς Σολτς απέρριψε την αποστολή αεροσκαφών στο Κίεβο, παρά τις εκκλήσεις Ζελένσκι.

Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζετα­ι ότι ο Πούτιν τον απείλησε, στη διάρκεια τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας τους λίγο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με πυρηνικό πλήγμα. «Με απείλησε και σε ένα σημείο μου είπε: “Μπόρις, δεν θέλω να σε πληγώσω, αλλά με έναν πύραυλο θα έπαιρνε μόλις ένα λεπτό”». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισ­ε «ψεύδος» την αναφορά του Τζόνσον και ισχυρίστηκ­ε ότι ο Ρώσος ηγέτης αναφερόταν στο ενδεχόμενο πυραυλικού πλήγματος κατά της Ρωσίας αν η Ουκρανία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece