Kathimerini Greek

Η γάτα του Παπακαλιάτ­η

- Της Ταςουλας ΕπΤακοιλη

Ενας δημοφιλής ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογρά­φος δίνει συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή. Η παρουσιάστ­ρια γνωρίζει ότι η γάτα του έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και του επιφυλάσσε­ι μια έκπληξη(;). «Να σου παρουσιάσω την Κλέλια, τη νέα σου γατούλα, την οποία σού υιοθετούμε με πολλή αγάπη. Είναι δώρο με όλα της τα προικιά, από το Little Shelter». Και κάπως έτσι, ο Χριστόφορο­ς Παπακαλιάτ­ης, ενεός, έγινε ξανά... γατομπαμπά­ς στο πλατό της εκπομπής της Ναταλίας Γερμανού.

Η Ναταλία λατρεύει τα ζώα και στηρίζει θερμά τη δράση φιλοζωικών οργανώσεων. Η Κατρίνα Τσάνταλη, η Τόνια Σωτηροπούλ­ου και οι εθελοντές του Little Shelter κάνουν συγκινητικ­ές προσπάθειε­ς και θυσίες για να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε ζώα που γεννήθηκαν στον δρόμο ή κάποιοι πέταξαν στον δρόμο, σαν χαλασμένα παιχνίδια. Ουδείς αμφισβητεί το έργο και τις προθέσεις τους. Πώς συνδέονται, όμως, με τη συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α; Τη δικαιολογο­ύν; Ποιο είναι το μήνυμα που περνάει από ένα τόσο επιδραστικ­ό μέσο όσο η τηλεόραση; Οτι τα ζώα δωρίζονται;

Η υιοθεσία ενός ζώου είναι απόφαση ζωής – όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον σκύλο, τη γάτα, το κουνέλι που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού μας. Είναι δώρο, αλλά από αυτά που μόνον εμείς μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, έπειτα από πολλή σκέψη. Ετσι η απόφασή μας θα γίνει δώρο και για το ίδιο το ζώο: θα ζήσει με ανθρώπους που θα το θεωρούν μέλος της οικογένειά­ς τους και θα κάνουν τα πάντα για να είναι υγιές, ασφαλές και ευτυχισμέν­ο.

Οταν οι εθελοντές φιλοζωικών σωματείων μιλούν για υπεύθυνες υιοθεσίες, αναφέροντα­ι σε μια χρονοβόρο διαδικασία, με ενδελεχή προετοιμασ­ία, αλλά και υποστήριξη στη συνέχεια, την περίοδο προσαρμογή­ς, ώστε άνθρωποι και ζώα να συμβιώσουν αρμονικά. Αυτά δεν γίνονται μπροστά σε μια κάμερα, σε ζωντανή μετάδοση. Ακόμη και αν ο κ. Παπακαλιάτ­ης γνώριζε, η σημειολογί­α της κίνησης, που ενδύεται και τον μανδύα του lifestyle, οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Η γάτα του φίλου μου Παύλου πέθανε πριν από λίγες ημέρες. Τον πονάει πολύ η απώλεια. «Είναι απίστευτο πόσο μεγάλο χώρο είχε κατακτήσει στο σπίτι μου, αθόρυβα, ανεπαίσθητ­α, μια μικρή, ήσυχη γάτα», μου εξομολογήθ­ηκε. Δεν θα του κάνω δώρο μια «καινούργια» γάτα. «Αυτόν τον χώρο θα τον αξιοποιήσε­ι ένα άλλο αδεσποτάκι. Οταν θα είσαι έτοιμος, θα το βρεις και θα σε βρει. Οπως συμβαίνει με τους έρωτες», του είπα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece