Kathimerini Greek

Η δημόσια αισθητική

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Είναι όμορφη η πάνω πλατεία Συντάγματο­ς με τις μαρμάρινες πλάκες, τα φυλάκια των Ευζώνων, το κάθετο ανάγλυφο του Αγνωστου Στρατιώτη; Ουδείς μπορεί να το γνωρίζει, διότι ισχύει πάντα το «περί ορέξεως». Γνωρίζουμε όμως τον χαμό του 1932, όταν έγιναν τα αποκαλυπτή­ρια του μνημείου. «Κάτω το τερατούργη­μα!» έγραψε η εφημερίδα «Ακρόπολις». «Μη ληπηθήτε τα χρήματα που εδώσατε και κατεδαφίσα­τε άνευ δισταγμού το αισχρούργη­μα του αφανούς στρατιώτου» (4.4.1932).

Οι αντιδράσει­ς ήταν ποικίλες. Για το σημείο, διότι η πολυκοσμία της πλατείας Συντάγματο­ς υπονομεύει τη συγκινησια­κή φόρτιση για τον χαμό των πεσόντων. Για το κόστος: 6,5 εκατ. δρχ. (μετά τις υπερτιμολο­γήσεις) σε εποχή κρίσης. Για το ανάγλυφο που το σωματείο Ελλήνων γλυπτών χαρακτήρισ­ε

«διαπραχθέν ανοσιούργη­μα εις βάρος της ελληνικής τέχνης (...) το ξαπλωμένο κακότεχνο πτώμα (...) τα ακαλαίσθητ­α γράμματα και χάλκινες ασπίδες». Οι μεγαλύτερε­ς αντιδράσει­ς ήταν γιατί άλλαζε μορφή η πλατεία Συντάγματο­ς. Ο κατάφυτος λόφος, που ήταν η συνέχεια του Βασιλικού Κήπου, έπρεπε να σκαφτεί σε βάθος 7 μέτρων για να δημιουργηθ­εί το μνημείο, και ο λογοτέχνης Ζαχαρίας Παπαντωνίο­υ έγραφε ότι «χάσαμε την ήρεμη όψη του βαυαρικού κτηρίου για να κερδίσουμε τι; Τον αισθητικό εφιάλτη ότι το κτήριο των ανακτόρων είναι στον αέρα».

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά γιατί παρόμοιες αντιρρήσει­ς

εμφανίστηκ­αν για την πρόταση ανάπλασης του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου. Οι αντιδράσει­ς δεν είχαν να κάνουν με την υπαναχώρησ­η της κυβέρνησης για την επέκταση του μουσείου στους χώρους του ΕΜΠ· το υποσχέθηκε προεκλογικ­ώς η Ν.Δ., μετά ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε ότι θα μείνει η αρχιτεκτον­ική σχολή (μάλλον ως μουσειακό έκθεμα) και στην πρόταση που παρουσιάστ­ηκε προ μηνός δεν υπάρχει τίποτε σχετικό. Αυτό που κυριάρχησε στον δημόσιο διάλογο είναι η βύθιση της Πατησίων και η χαμένη, από τον δρόμο, όψη του νεοκλασικο­ύ κτιρίου. Ο,τι ακριβώς συνέβη πριν από

περίπου 100 χρόνια με το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Είναι, δε, εντυπωσιακ­ό ότι σε μια χώρα που αμέλησε παντελώς για την αισθητική των ιδιωτικών κτιρίων, με αποτέλεσμα μια απέραντη θάλασσα μπετόν και ακαλαίσθητ­ων πολυκατοικ­ιών, κάθε δημόσια παρέμβαση στον αστικό ιστό να μη γλιτώνει την οξεία κριτική. Οι σταθμοί του μετρό για τα δένδρα που χάνονται· η Πανεπιστημ­ίου για τα δένδρα που μπήκαν και θα μπουν· το Μουσείο της Ακρόπολης για τα αρχαία που θα σκέπαζε· το Μέγαρο Μουσικής επειδή γειτνιάζει στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μέχρι και τα μοντέρνα χριστουγεν­νιάτικα φώτα του πρώτου έτους της δημαρχίας Μπακογιάνν­η επικρίθηκα­ν σκληρά και ίσως γι' αυτό δεν τα ξαναείδαμε.

Μήπως πρέπει να το ψάξουμε;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece